El que fins ara havia estat un niu d’harmonia i reivindicació s’ha convertit en una mostra més de la divisió a l’independentisme. El tall de la Meridiana ha escenificat aquest vespre la tensió present entre els manifestants, que ahir va acabar amb una assemblea “lamentable i poc respectuosa“, segons ho ha definit el col·lectiu Meridiana Resisteix en un comunicat a través de Telegram aquest matí.

Un grup de persones mira els manifestants que tallen la Meridiana / A. L.
Un grup de persones mira els manifestants que tallen la Meridiana / A. L.

Aquest vespre la protesta ha quedat dividida en dos grups: uns que tallaven i altres que miraven. En concret, uns miraven des de la terrassa del bar Vivari, situat a tocar de la cruïlla entre Fabra i Puig i Meridiana. Eren una vintena que més tard s’ha convertit en una cinquantena. L’altre grup eren una trentena que s’han decidit a tallar la via sota la mirada de patrulles dels Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana de Barcelona. Com és habitual, hi ha hagut topades amb conductors en desacord amb el tall.

La falta d’entesa entre els manifestants ve de la decisió de comunicar el tall, que ha provocat un enfrontament que amenaça el tall. El grup que estava assegut al Vivari és contrari a comunicar la protesta al departament d’Interior, i el que ha materialitzat el tall n’és partidari. El fet és que, segons ha dit un agent de la policia catalana als meridians que tallaven l’avinguda, el tall encara no està comunicat.

Els dos grups també s’han dedicat càntics irònics, mostrant obertament el trencament. “On estan les sardanes? Les sardanes on estan?”, cantaven alguns que tallaven la Meridiana. Els que no ho feien cridaven quan el grup del tall deixava passar autobusos, cosa que normalment no permeten els meridians.

Un contenidor en flames

La separació entre els manifestants s’ha materialitzat també en l’existència de diversos fronts. Un d’ells s’ha obert a uns cinc minuts caminant del tall, on un contenidor ha aparegut en flames. El foc hauria estat, presumptament, ocasionat per meridians. El contenidor ha cremat a la cruïlla entre els carrers Piferrer i Torrent de Cangros, al barri de Porta (Nou Barris) i els bombers l’han extingut en pocs minuts.

Canvi d’actitud policial

L’actitud de la policia avui ha contrastat amb la que tenien fins ara. Si bé en els últims talls la reacció policial era immediata després que els meridians comencessin el tall, avui les patrulles han estat passives. Després d’informar als manifestants que el tall no estava comunicat, les patrulles de Mossos i Guàrdia Urbana s’han quedat al marge i només han intervingut per evitar que discussions entre contraris al tall i meridians fossin a més.

En els últims dies el tall de la Meridiana havia estat custodiat per un exèrcit d’antiavalots i la pressió policial havia estat asfixiant.

Nou comentari

Més notícies
Participants al tall de la Meridiana, en una imatge d'arxiu / Meridiana Resisteix

La divisió entre manifestants amenaça el tall de la Meridiana

L'última assemblea aireja la tensió i enfrontaments i porta alguns 'meridians' a abandonar la protesta
El tall de la Meridiana, aquest dimecres, 17 de juny / S.B.

El tall de la Meridiana resisteix mentre una entitat ultraespanyolista el donava per mort

Pocs manifestants s'han concentrat aquest dimecres al punt habitual i han aturat el trànsit uns minuts, fins que s'hi han acostat els antiavalots