ERC tomba el full de ruta de mandat del govern Colau

El bipartit no ha pogut aprovar el PAM 2020-2023 i perd una votació de gran simbolisme polític

L’aprovació del Programa d’Actuació Municipal (PAM) no té grans efectes pràctics per a la ciutadania però manté un gran simbolisme polític a l’Ajuntament de Barcelona. Aquest instrument és un full de ruta que reuneix tota l’acció prevista per als 4 anys i que sol usar-se en acabar mandat per fiscalitzar si un govern ha complert les seves promeses. El bipartit d’Ada Colau i Jaume Collboni el sotmetien a votació aquest divendres, amb retard a causa de la pandèmia i amb una reorientació de prioritats i pressupost imposada per la crisi sobrevinguda. 

El bipartit esperava comptar amb el suport d’ERC com a “soci preferent” i després de diversos pactes de rellevància com els dos de pressupostos viscuts o la unió de tramvies. Però els republicans aquest cop s’han desmarcat i han deixat sols a comuns i socialistes, el que ha motivat un duel dialèctic entre Jordi Coronas (ERC) i Jordi Martí (BComú).

El republicà ha ironitzat que el document era ple de verbs eufemístics, com “impulsar”, “afavorir” o “avançar” en comptes d’objectius concrets i verificables. “Hi ha molt poc compromís”, ha protestat. Ho ha atribuït a la influència de Manuel Valls: “No es podem comprometre perquè no pensen el mateix que els que li van facilitar la investidura i el pacte de govern”. En una curiosa pirueta argumental, comptant que Valls va endur-se per davant l’opció d’un govern Maragall-Colau, ha defensat el paper d’ERC a l’oposició: “No som govern perquè no hem volgut! Per això negociem pressupost a pressupost, plenari a plenari!”.

“Li vull replicar senyor Coronas, de molt bon rollo, no es pot ser a missa i repicar”, ha ironitzat Martí, per enumerar a continuació una llarga llista d’acords assolits amb ERC en quasi dos anys. Ha atribuït la negativa al PAM a les negociacions entre ERC i JxCat per tornar a formar govern a la Generalitat i a l’animadversió evident entre junters i comuns: “Està massa pendent de no incomodar el seu soci”. “Els comuns i aquest govern els esperem sempre a l’esquerra”, ha dit.

La resta d’oposició tampoc ha facilitat l’aprovació i ha dedicat dures paraules al document, minuts després d’haver esbroncat també al govern al debat sobre l’estat de la ciutat. L’alcaldessa Colau no ha intervingut en cap moment en aquesta deliberació i ha cedit la paraula als regidors Jordi Martí i Laia Bonet. “A tots els ha interessat escenificar aquesta mena de trencament”, ha sospirat Martí.

Manuel Valls, per cert, s’ha saltat aquest debat clau del ple de febrer. Ha deixat en mans de la seva segona, la regidora Eva Parera, la intervenció a les primeres dues hores de ple, malgrat que s’hi tractaven punts de gran rellevància en la vida municipal. L’ex primer ministre francès ha prioritzat intervenir en directe al programa Al rojo vivo de La Sexta per parlar del panorama polític espanyol i de Vox.

Més informació

Comentaris

    Ferran 26/02/2021 1:47 pm
    Ya era hora collins!!!!!
    Bona ERC 26/02/2021 2:44 pm
    Ja li està bé a la frau kolau I un cop més el manuel vals, fa evident que insulta als barcelonins, en una nova absència en el ple, però fent-la encara més greu, per assistir a la tv

Nou comentari