L’aprovació del Programa d’Actuació Municipal (PAM) no té grans efectes pràctics per a la ciutadania però manté un gran simbolisme polític a l’Ajuntament de Barcelona. Aquest instrument és un full de ruta que reuneix tota l’acció prevista per als 4 anys i que sol usar-se en acabar mandat per fiscalitzar si un govern ha complert les seves promeses. El bipartit d’Ada Colau i Jaume Collboni el sotmetien a votació aquest divendres, amb retard a causa de la pandèmia i amb una reorientació de prioritats i pressupost imposada per la crisi sobrevinguda. 

El bipartit esperava comptar amb el suport d’ERC com a “soci preferent” i després de diversos pactes de rellevància com els dos de pressupostos viscuts o la unió de tramvies. Però els republicans aquest cop s’han desmarcat i han deixat sols a comuns i socialistes, el que ha motivat un duel dialèctic entre Jordi Coronas (ERC) i Jordi Martí (BComú).

El republicà ha ironitzat que el document era ple de verbs eufemístics, com “impulsar”, “afavorir” o “avançar” en comptes d’objectius concrets i verificables. “Hi ha molt poc compromís”, ha protestat. Ho ha atribuït a la influència de Manuel Valls: “No es podem comprometre perquè no pensen el mateix que els que li van facilitar la investidura i el pacte de govern”. En una curiosa pirueta argumental, comptant que Valls va endur-se per davant l’opció d’un govern Maragall-Colau, ha defensat el paper d’ERC a l’oposició: “No som govern perquè no hem volgut! Per això negociem pressupost a pressupost, plenari a plenari!”.

“Li vull replicar senyor Coronas, de molt bon rollo, no es pot ser a missa i repicar”, ha ironitzat Martí, per enumerar a continuació una llarga llista d’acords assolits amb ERC en quasi dos anys. Ha atribuït la negativa al PAM a les negociacions entre ERC i JxCat per tornar a formar govern a la Generalitat i a l’animadversió evident entre junters i comuns: “Està massa pendent de no incomodar el seu soci”. “Els comuns i aquest govern els esperem sempre a l’esquerra”, ha dit.

La resta d’oposició tampoc ha facilitat l’aprovació i ha dedicat dures paraules al document, minuts després d’haver esbroncat també al govern al debat sobre l’estat de la ciutat. L’alcaldessa Colau no ha intervingut en cap moment en aquesta deliberació i ha cedit la paraula als regidors Jordi Martí i Laia Bonet. “A tots els ha interessat escenificar aquesta mena de trencament”, ha sospirat Martí.

Manuel Valls, per cert, s’ha saltat aquest debat clau del ple de febrer. Ha deixat en mans de la seva segona, la regidora Eva Parera, la intervenció a les primeres dues hores de ple, malgrat que s’hi tractaven punts de gran rellevància en la vida municipal. L’ex primer ministre francès ha prioritzat intervenir en directe al programa Al rojo vivo de La Sexta per parlar del panorama polític espanyol i de Vox.

Comentaris

    Ferran Febrer 26, 2021 | 13:47
    Ya era hora collins!!!!!
    Bona ERC Febrer 26, 2021 | 14:44
    Ja li està bé a la frau kolau I un cop més el manuel vals, fa evident que insulta als barcelonins, en una nova absència en el ple, però fent-la encara més greu, per assistir a la tv

Nou comentari

Més notícies
Ada Colau presidint el ple de febrer de 2020 / Ajuntament de Barcelona

L’oposició esbronca Colau i Collboni per l’impacte de la crisi a Barcelona

La pandèmia deixa xifres greus d'atur i vulnerabilitat | El govern defensa l'esforç en reactivació econòmica
Ada Colau valorant els disturbis per Hasél davant la premsa / betevé

Colau pressiona ERC per explorar vies d’investir un Govern sense JxCat

L'alcaldessa de Barcelona defensa un acord ERC-Comuns-PSC i afirma que "ja es veuria qui està dins i qui fora"
Colau, Collboni i Maragall presenten un acord d'inversions de barri / ERC

Govern Colau i Maragall pacten 83 inversions de barri immediates

El paquet inclou per exemple l’Hivernacle, Can 60, la Torre del Fang i una desena de carrils bici
Ada Colau a l'acte

Colau descarta un pacte ERC-Comuns-JxCat a la Generalitat

L'alcaldessa admet que els blocs de formigó a les terrasses són "lletjos" i promet a retirar-los aquest any