Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau descarta un pacte ERC-Comuns-JxCat a la Generalitat
  • CA

Ada Colau ha valorat el panorama de pactes post-electorals a Catalunya, en l’acte anual “L’alcaldessa respon” que organitza el Col·legi de Periodistes. I ha tancat la porta amb contundència a un acord a tres bandes amb ERC, En Comú Podem i JxCat, que els republicans havien situat com un escenari potencial: “En cap cas, mai farem un govern amb JxCat”, ha dit la líder dels comuns. “La gent està hipersensible i se li ha de parlar clar”, ha defensat.

Segons Colau, les diferents enquestes d’intenció de vot coincideixen en què “ningú podrà governar en solitari i difícilment a dos”. Així, ha tornat a insistir en què “l’única majoria alternativa al govern actual” independentista és un tripartit ERC-PSC-Comuns. Ha acusat ERC d’estar “molt condicionada per JxCat” a la Generalitat: “Acaba fent polítiques de dretes que no agraden a les seves bases”, ha etzibat Colau. Així, ha suggerit que els comuns empenyerien ERC en direcció contrària, com assegura que fa Unidas Podemos amb el PSOE de Pedro Sánchez.

Ha recordat que ja va intentar aquest triangle després de les eleccions municipals, que va guanyar Ernest Maragall, però ha argumentat que llavors “no va ser possible” perquè “el debat nacional era molt intens”. Tot i que veu encara “totalment obert” el conflicte entre Catalunya i l’Estat, ha apostat per “desencallar la situació” amb un pacte d’esquerres. Pel que fa a la relació actual amb ERC a l’Ajuntament, no ha respost si entrarà algun dia al govern municipal i s’ha felicitat pels pactes d’aquest mandat, com dos pressupostos i l’unió dels tramvies.

Marxa enrere amb l’urbanisme tàctic

Al llarg de l’acte Colau ha abordat diverses qüestions generals de ciutat, com el model turístic o la contaminació. En canvi, com ja va sent tradició els darrers anys, ha esquivat contestar les preguntes més concretes que li anava formulant el degà del Col·legi de Periodistes o que havien enviat periodistes que seguien l’acte, com si val la pena el cost elevat dels pisos-contenidor o quin futur té l’Estació de França.

Sí que ha parlat amb claredat, en canvi, sobre l’urbanisme tàctic que tanta polèmica ciutadana ha suscitat els darrers mesos. A diferència del que havia afirmat a l’estiu la seva tinenta d’alcaldia Janet Sanz, ha dit que els elements provisionals “mai han vingut per quedar-se”: “Potser en algun moment no s’ha entès”. Així, ha reiterat que els blocs de formigó grocs usats per delimitar terrasses provisionals –els anomenats New Jerseyes començaran a retirar aquest 2021 i es substituiran per propostes “més boniques”.

Ha reconegut que els actuals són poc estètics però n’ha defensat la utilitat: “Quan els veieu i els trobeu lletjos, penseu que han salvat milers de llocs de treball”. “Era una intervenció d’emergència i ara ve la transformació definitiva, que serà de molta més qualitat”, ha sostingut. Els nous elements sorgiran de la col·laboració amb escoles de disseny i concursos d’arquitectes, processos que segons l’alcaldessa ja estan en marxa. També comptaran amb l’opinió dels veïns, a diferència d’ara. Les noves terrasses s’estrenarien cap a 2022, perquè segons Colau la burocràcia de licitacions i adjudicacions “porta com a mínim un any”.

Alternatives a l’Hermitage

Sobre el desenllaç de la pugna Port-Ajuntament per l’Hermitage, ha assegurat que les al·legacions de l’Autoritat Portuària es resoldran “molt aviat” però ha reiterat la “posició crítica” del seu govern. “És una franquícia amb un fons especulatiu darrere i un model que ha fracassat a altres llocs com Amsterdam”, ha subratllat. Així, ha obert la porta a pactar un altre ús pel terreny que generi més consens, sigui cultural o vinculat per exemple a “l’economia blava”. “Hem de poder buscar solucions en positiu i veure què podem fer al port: segur que hi ha un munt de projectes interessants, anem junts a buscar les millors inversions possibles”, ha dit.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Cavaller pallares a gener 27, 2021 | 20:56
    Cavaller pallares gener 27, 2021 | 20:56
    Vaja, ja posats a retirar l'urbanisme tactic, hauria d'eliminar l'obligació de fer 30% del habitatges de proteccio quan es conatrueix un edifici nou amb mes de 600m2, porta 3 anys la normativa i unicament s'ha aconseguit paralitzar la construccio d'habitatges, no s'ha obtingut ni un sol habitatge protegit per aquesta via. Urbanisme tactic, de resultats nefastos, aixo si, va quedar molt progre de cara a la galeria. Quin desastre!!!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa