El govern d’Ada Colau i Jaume Collboni ha iniciat avui l’enterrament d’un element urbanístic tan polèmic com els blocs de formigó instal·lats a la calçada d’alguns carrers de Barcelona. Així, finalment, els blocs que l’Ajuntament van implantar mesos enrere com a part de l’urbanisme tàctic s’hauran de retirar “durant el 2021”, s’ha compromès la tinent d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz.

La petició provenia del grup de Ciutadans, que a més reclamava que el govern municipal reconegués que aquests elements són “perillosos” per a alguns col·lectius —especialment, els motoristes. Aquesta última condició, però, Sanz l’ha negat. “Són perillosos com qualsevol altre element rígid de la ciutat, sigui un fanal o una paperera”, ha apuntat la tinent d’alcaldia. A més, per defensar-ho s’ha emparat en el dictamen de la fiscalia general de Barcelona, que va arxivar una investigació sobre els blocs de formigó i va descartar que provoquessin nous riscos.

Sigui com sigui, tots els grups polítics han votat a favor de la retirada dels blocs a la comissió d’Urbanisme d’aquest dimarts, inclosos Barcelona en Comú i el PSC. Mentre l’oposició ho ha celebrat com un pas enrere de l’urbanisme tàctic que ha capgirat alguns carrers de la ciutat durant la pandèmia, el govern ho ha atribuït a l’evolució d’un element que formava part d’una actuació “provisional”.

Els últims mesos, diversos grups municipals i col·lectius implicats en la mobilitat havien protestat per aquests bancs de formigó. Un dels partits més insistents havia estat Junts per Catalunya. “Aquests blocs de formigó són un perill per a les persones, sobretot per als motoristes. Estem decidits a aconseguir-ne la retirada, per via administrativa o, fins i tot, judicial”, va arribar a dir la regidora Francina Vila.

Finalment, tot i que no hi ha data concreta més enllà del 31 de desembre del 2021 i tampoc no s’ha aclarit quina mena d’actuació els substituirà, els blocs de formigó tenen, ara sí, els dies comptats. En aquest sentit, Cs demana que els elements substitutoris “ajudin a millorar la qualitat arquitectònica de l’espai públic” i siguin “més segurs” per “reduir el risc que representen” per als motociclistes i per als conductors de vehicles de mobilitat personal.

Nou comentari

Comparteix