Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Divergència independentista en la discussió pel ‘Catalangate’ a Barcelona
  • CA

L’escàndol del Catalangate es debatrà aquest divendres al ple de l’Ajuntament de Barcelona, en una sessió extraordinària prèvia al plenari ordinari. Tot i que 4 formacions han plantejat abordar el suposat espionatge massiu a dirigents i activistes independentistes, hi ha hagut divergències sobre quina era la fórmula adequada per plantejar la qüestió.

ERC ha acordat amb els comuns de l’alcaldessa Ada Colau l’ordre del dia de la convocatòria per demanar una investigació sobre l’afer. Junts hi votarà a favor però ha marcat distàncies amb una proposta de resolució pròpia i ha qüestionat l’entesa entre Colau i els republicans. També el PSC presenta la seva moció al ple sobre el cas Pegasus. Així, entre la sessió ordinària i l’extraordinària, aquest divendres hi haurà 2 debats i 3 votacions diferents sobre la trama d’espionatge.

Aquest dimecres ERC s’ha desmarcat dels junters al considerar que intenten marcar perfil propi. “Hi ha una qüestió d’escenificació, però l’única escenificació que ha de sortir del ple no està en les discrepàncies sinó en l’objecte en sí, en l’espionatge que s’ha practicat sobre persones concretes”, ha remarcat el portaveu d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Coronas. La líder de Junts, Elsa Artadi, ha criticat els republicans per consensuar la convocatòria d’un ple que creu que no compromet l’executiu d’Ada Colau a prendre cap actuació. La vigília la regidora i diputada va reclamar al govern municipal que l’Ajuntament presenti una denúncia en nom d’Artadi i d’Ernest Maragall, els dos electes del consistori que estarien afectats per l’espionatge il·legal.

Coronas ha preferit no polemitzar amb els junters, socis de govern dels republicans a la Generalitat. L’ús del programa israelià Pegasus per part dels serveis secrets espanyols per infiltrar-se en els dispositius mòbils de 65 càrrecs polítics, dirigents de partits independentistes i líders civils catalans i bascos monopolitza la política catalana en els últims dies.

Escepticisme sobre la protecció antiespionatge

“No entrarem a debatre matisos, treballarem perquè el missatge que s’enviï des de l’Ajuntament sigui molt clar. L’única escenificació que val la pena és aquesta”, ha resolt el representant d’ERC. Per la seva banda, Junts defensarà que el govern municipal garanteixi protecció digital antiespionatge en els mòbils de tots els regidors després del Catalangate. Coronas ha mostrat cert escepticisme al respecte. “No és una qüestió menors lliurar tots els dispositius. El quid està en com es fa”, ha assenyalat el regidor republicà.

A banda, Coronas ha comentat que ERC va mantenir converses amb Junts per consensuar la proposta d’acord que se sotmetrà a debat en el ple extraordinari. La proposició insta l’Ajuntament a salvaguardar els drets de les persones pressumtament espiades -en el cas del consistori, van ser suposadament el republicà Ernest Maragall i la juntera Elsa Artadi- i demanar que el Govern espanyol assumeixi les conseqüències de la investigació que reclamen que s’obri sobre el cas.

“Entenem que aquest text de partida ja el tenim”, ha defensat Coronas. Junts també vol que l’Ajuntament presenti denúncia per la suposada intromissió en els mòbils d’Artadi i de Maragall. El portaveu d’ERC ha trobat que és un altre matís que es sobreentén inclòs en la proposta d’acord del ple extraordinari, que compromet el consistori a donar suport a les accions jurídiques que s’emprenguin.

Pressió al PSC perquè Sánchez investigui

Coronas s’ha declarat convençut que al ple de l’Ajuntament s’articularà una “majoria amplíssima” al voltant de la proposta conjunta de comuns i ERC per demanar una “investigació oberta i transparent” sobre el presumpte espionatge massiu amb el programa Pegasus. Encara més, el republicà creu que “està garantit a hores d’ara” que el consistori emeti un missatge “clar i evident” sobre el cas Pegasus.

Per altra banda, Coronas ha pressionat el PSC perquè exigeixi al Govern de Pedro Sánchez que escruti què hi ha darrere del Catalangate. El republicà ha opinat que la proposta de resolució pròpia que els socialistes presentaran sobre el suposat espionatge és una “escenificació” que revela que la qüestió “els preocupa i els incomoda moltíssim”. “D’alguna manera volen justificar que rebutgen el que ha passat i que condemnen l’espionatge, però se li ha de demanar que vagi un pas més enllà i que demani al Govern que la investigació es faci amb la més absoluta transparència i que no s’ha de fer a la comissió de secrets oficials del Congrés perquè s’ha de disposar del màxim de transparència”, ha adduït Coronas.

Colau confia en la Moncloa per esclarir Pegasus

Poc després, Ada Colau ha reaccionat a la controvèrsia que han creat les paraules de la ministra de Defensa espanyola, Margarita Robles, al Congrés, on ha justificat el cas Pegasus. L’alcaldessa ha confiat que la Moncloa depurarà responsabilitats i ha reivindicat que es donin “totes les explicacions” i es facin les investigacions necessàries: “Els fets són molt greus i no s’hi valen evasives, perquè una democràcia sigui forta no ha de tenir cap por a ser transparent”. A més de divergències independentistes, el cas també ha generat tensió entre els dos socis de l’executiu espanyol, PSOE i Podemos.

Més notícies
Recreació de la reforma de la Via Laietana un cop estigui acabada / Ajuntament de Barcelona
La Justícia avala que les obres de la Via Laietana continuïn
Notícia: La Justícia avala que les obres de la Via Laietana continuïn
Comparteix
Denega les mesures cautelars que Foment del Treball i Barcelona Oberta demanaven per frenar la reforma
El 'Catalagate' es debatrà al ple de Barcelona en una sessió extraordinària aquest divendres / Ajuntament de Barcelona
El ‘Catalangate’, a debat a Barcelona per un acord entre Colau i ERC
Notícia: El ‘Catalangate’, a debat a Barcelona per un acord entre Colau i ERC
Comparteix
Picabaralla entre els republicans i Junts per la fórmula per abordar l'escàndol d'espionatge
Terrasses a la calçada a Barcelona / Jordi Play
ENQUESTA | Estàs a favor que les noves terrasses rebin subvencions?
Notícia: ENQUESTA | Estàs a favor que les noves terrasses rebin subvencions?
Comparteix
L'Ajuntament destina 4,5 milions per ajudar els hostelers a adquirir les plataformes que el mateix consistori els exigeix
El líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, atén als mitjans de comunicació / ERC
ERC demana un ple extraordinari a l’Ajuntament pel Catalangate
Notícia: ERC demana un ple extraordinari a l’Ajuntament pel Catalangate
Comparteix
Els republicans volen que els regidors del consistori es posicionin i condemnin l'espionatge a líders independentistes

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Tripartit no, gràcies a abril 27, 2022 | 17:28
    Tripartit no, gràcies abril 27, 2022 | 17:28
    ERC de bracet amb la Comuna pudenta que són socis dels espies per denunciar l'espionatge

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa