Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Les lluites de la CUP contra el sistema, el silenci… i la mala sort
  • CA

“Almenys podré sopar!”, ironitza la cap de llista de la CUP a Barcelona, l’hortenca Anna Saliente. La candidata dels anticapitalistes afrontava aquest divendres una de les jornades més llargues de la campanya electoral, que l’havia de portar d’acte en acte des de les vuit del matí fins a mitjanit. A mitja tarda, però, l’agenda s’ha escurçat sobtadament: el debat de Betevé i la FAVB previst per al vespre s’ha cancel·lat arran de la mort d’Alfredo Pérez Rubalcaba. La cita era molt important per a la formació, que no rep gaire quota de pantalla, però entomen la notícia amb esportivitat.

Els cupaires estan més pendents del carrer, de la campanya a peu pla als barris. I el míting de la tarda al Fort Pienc és també una finestra d’oportunitat per difondre el seu programa. Però de nou topen amb un imprevist: la pluja espatlla l’últim terç de l’acte i la posterior encartellada. Per un equip de campanya ‘tradicional’, el doble infortuni hagués estat un autèntic trasbals. La CUP, en canvi, no s’hi capfica i dedicarà el vespre a acumular energies pels 14 dies de campanya que queden per davant. Ja ho diu un dels lemes més coneguts de l’esquerra independentista, encunyat per l’activista berguedà Antoní Massaguer: “Per vèncer cal anar-hi, anar-hi i anar-hi”.

Anna Saliente, al míting de la CUP a Fort Pienc / Jordi Play

Anna Saliente, al míting de la CUP a Fort Pienc / Jordi Play

6h Despertador, esmorzar i cap a la tele

A mitja tarda, Saliente reconeix al TOT Barcelona que porta un dia molt intens. El despertador ha sonat a les sis i va anar a dormir a quarts de dues després d’iniciar la campanya amb un míting a la plaça Raspall de Gràcia. Normalment li costa adormir-se ràpid, però aquests dies van cansada i la son l’atrapa de seguida. Després d’esmorzar i repassar argumentari, marxa cap als estudis de TV3 a Sant Joan Despí per a una entrevista a les 8h al programa Els Matins.

8:50h Un embús, cafè barat i tres entrevistes seguides

La següent cita són els estudis de RNE, al 22@. L’emissora havia enviat un cotxe a TV3 per recollir a l’alcaldable i fer-la arribar a la ràdio el més ràpidament possible. “Hem trobat un embús impressionant, tota la Diagonal col·lapsada”, explica. “Ai, el vehicle privat…!”, riu Saliente, mentre rememora el retard matutí al costat de la regidora Maria Rovira, que actualment encapçala el grup municipal. Han trigat ben bé una hora a creuar Barcelona, que aquest dijous ha registrat més trànsit de l’habitual per la vaga de metro.

L’entrevista, que només durava 10 minuts, s’ha hagut de fer 20 minuts més tard: “És molt complicat sintetitzar el nostre projecte polític en intervencions tan curtes, ens fa reflexionar sobre com es fan les campanyes”, coincideix Rovira. En sortir de l’estudi, a poca distància els esperava unes declaracions a l’agència EFE. “Havíem quedat al bar de la Pompeu Fabra, que serveixen els cafès baratíssims, això encara resisteix a la universitat!”, diu Saliente, que és molt cafetera.

Anna Saliente (CUP), en una entrevista a RNE / CUP Barcelona

Marxa en bus cap a l’Ajuntament i de camí respon a les preguntes del diari Nació digital. Ha atès ja tres mitjans i encara no és migdia. El recorregut deixa una anècdota, a més: “Una dona m’ha reconegut al bus, primer em mirada molt i després m’ha vingut a dir que m’havia vist en un debat a Gràcia, és el primer cop a la vida que em passa!”. “Mai m’ha agradat les càmeres ni ser el centre d’atenció però m’hi he hagut d’acostumar”, assumeix.

12h Els debats també es preparen en equip

Malgrat s’hagi acabat suspenent, tots els candidats han invertit temps –i el conseqüent cost d’oportunitat– a preparar-se les intervencions al debat de Betevé. La CUP no és menys. Saliente i el petit equip que fa campanya electoral es reuneixen als despatxos municipals del partit, perquè el local de la CUP Barcelona és la pròpia seu nacional del partit. A l’ajuntament es concentren més i hi va sovint, el que també els facilita el traspàs d’informació amb els actuals regidors.

“Els guàrdies urbans i conserges de la porta ja em coneixen, cada cop que entro m’han de fer l’acreditació de visitant”, explica. Quan la recurrència és tan alta, de vegades permeten passar per la porta dels funcionaris i polítics electes i així evitar el tràmit. Però no és el cas de Saliente: “Ni m’ho han ofert mai, ni jo ho he demanat”, reconeix.

Detall dels anells i gomes de canell que fa servir Anna Saliente / Jordi Play

Detall dels anells i gomes de canell que fa servir Anna Saliente / Jordi Play

Durant més de dues hores l’equip de campanya repassa argumentari però també comenten altres aspectes, com el vestuari: “Betevé ja ens va donar consells, com no posar-me roba a ratlles per l’efecte òptic de moiré ni tampoc anar de blanc perquè el fons del set serà blanc i negre”. Rovira transmet a Saliente alguns trucs de comunicació no verbal, com moure les mans i posar recta l’esquena: “Les dones de la CUP anem una mica encongides de posició corporal, les mans sentim que ens ‘sobren’ i parlem massa ràpid”. “Hem d’utilitzar un llenguatge més planer perquè hi ha expressions com ‘feminització de la pobresa’ o ‘municipalitzar’ que la militància usem molt però que no tothom coneix”, li recorda a la seva successora.

15h Un tall de pizza i migdiada energètica

La reunió ha acabat tard i la densa agenda d’actes amenaça amb deixar Saliente sense poder passar per casa a carregar piles pel vespre. Per no quedar-se sense migdiada, compra un tall de pizza per emportar i se la menja de camí a Horta. “He aconseguit dormir una horeta”, celebra.

Des de fa 10 dies dedica la jornada íntegra a la campanya, perquè fins al 30 d’abril encara treballava. És tècnica de l’associació Genera, que atén prostitutes sobretot al Raval. Hi va entrar el 2013 a través d’unes pràctiques de postgrau i ha anat encadenat ampliacions de jornada fins a les 30 hores setmanals que feia ara. És el màxim, a l’entitat. No per coherència amb el programa cupaire, que inclou reduir les jornades laborals de 40 a 35 hores, sinó per “la precarietat del sector”. Afortunadament ha pogut acordar una suspensió de contracte, de forma que quan tanqui l’etapa institucional pot tornar al treball social.

18h Coca-cola zero i la trucada que desmunta la nit

Saliente i Rovira havien quedat a les sis amb el TOT Barcelona per fer aquesta crònica, una hora abans del míting del Fort Pienc. La cita era al Casal independentista La Cruïlla al mateix barri, que sol obrir els divendres a la tarda i encarna l’ecosistema genuí dels cupaires. No obstant, els vasos comunicants dins l’esquerra independentista han portat al casal a baixar la persiana perquè els voluntaris estan muntant l’escenari del míting des de les cinc. El cafè amb militants, doncs, es converteix en cafè periodístic en un bar gallec de la plaça on té lloc l’acte.

Saliente i Rovira demanen Coca-cola zero, per fer passar la sed i alhora posar una mica de cafeïna al cos que ajudi a aguantar despertes fins la nit. A mitja conversa, sona el telèfon de la cap de premsa i es fa un silenci. La televisió pública barcelonina i la FAVB han suspès el debat a petició de Jaume Collboni (PSC) i ara intenten reprogramar-lo per diumenge. “Flipo molt, estic en xoc!”, va repetint l’alcaldable, perplexa. Ni la CUP ni Saliente han fet cap declaració pública sobre Rubalcaba i els agafa del tot desprevinguts.

Un tècnic de so col·loca el micròfon a Anna Saliente / Meritxell M. Pauné

Un tècnic de so col·loca el micròfon a Anna Saliente / Meritxell M. Pauné

Tot i que està sent la campanya dels debats –n’hi ha molts més que fa quatre anys–, de televisats no n’hi ha tants i la CUP confiava que la cita els donaria “visibilitat”. Dilluns en tenien un altre a TVE i també s’ha suspès, aquest per l’absència d’Ada Colau. “No ens agraden els blocs electorals, però sort en tenim perquè durant la precampanya hem patit un silenci mediàtic molt important, molt mitjans han donat més espai a Graupera que a nosaltres!”, sospira la cap de premsa.

Aquest any els cupaires han fitxat una periodista i han pogut crear un mínim equip polític de campanya, un escenari molt diferent de l’esgotador voluntarisme de fa 4 anys, quan es van presentar per primera vegada a l’Alcaldia i van aconseguir 3 regidors. “Jo vaig fer la campanya mentre alhora treballava i la cap de llista, Maria José Lecha, no va poder deixar la feina fins 3 setmanes abans de les eleccions”, rememora Rovira. No només confien “consolidar” la representació, sinó augmentar-la per tenir “més força” com a oposició.

18:55h La rotllana de les bambes

El míting de la tarda l’organitza la CUP de l’Eixample, que ha triat quins membres de la llista farien de ponents i la vintena d’activistes d’organitzacions amigues que els acompanyaran a l’escenari. Així funciona la CUP: qui més mana són les assemblees de barri. L’activista que coordina l’acte dona instruccions a tots els participants, que l’escolten en rotllana. Un d’ells és el taxista Cesc Roca, del combatiu sindicat Élite Taxi. També hi ha representants d’Arran –les joventuts de la CUP, un comitè feminista antifeixista, un grup d’habitatge, una sindicalista de Sindillar i un veterà activista veïnal de la Sagrada Família. El calçat delata el perfil combatiu dels convidats: majoria absoluta de bambes –14 de 20– i la resta botes informals. Les sabates lluents tan típiques de les campanyes electorals no fan per l’entorn cupaire.

Instruccions als participants del míting de la CUP a Fort Pienc / Meritxell M. Pauné

Instruccions als participants del míting de la CUP a Fort Pienc / Meritxell M. Pauné

20:05h Anna Saliente reclama “ruptura social i nacional” a Colau i Maragall

Saliente, Rovira i el número 4 de la llista, l’ambientòleg Marc Cerdà, seuen a primera fila i escolten durant una hora les primeres intervencions. Ni bambolines ni backstage. L’alcaldable repassa a estones el seu discurs, mentre es mossega les ungles. No tuiteja, tot i que té el mòbil a mà. De fet en tot el dia haurà fet 4 retuits. No li van les ‘selfies’ i l’incomoda ser el centre d’atenció. Res a veure amb la petita Francina, una nena de tres anys que es passarà tot el míting a primera fila fent fotos amb el mòbil i berenant galetes, al costat dels tres polítics però sense interactuar-hi. Cap alcaldable tradicional hagués desaprofitat l’ocasió per jugar-hi amb exagerada simpatia, tenint en compte que dues televisions i diversos periodistes eren allà mateix cobrint l’acte.

Maria Rovira, Anna Saliente i Marc Cerdà, asseguts a primera fila del míting de Fort Pienc / Jordi Play

“Governar no és tenir el poder i Barcelona en Comú no ha pogut revertir el model de Barcelona”, avisa Saliente des de l’escenari, en referència a Ada Colau. “Les institucions no s’han de portar cap al canvi sinó cap a la ruptura!”, proclama. L’alcaldable defensa l’argumentari més anticapitalista de la CUP i subratlla que “la ruptura social i la nacional van de la mà”. “No volem una independència que sigui només un canvi de bandera”, etziba a Ernest Maragall. Entre les mesures estrella del programa hi ha expropiar pisos als fons voltors per frenar la crisi del lloguer: “Si la gent pot fer-ho des del carrer, no ens poden dir que l’Ajuntament no pot”. No fa cap referència a rivals sobiranistes amb qui la CUP es disputa també electors, com la llista de Graupera i el JxCat de Puigdemont. Acaba l’speech amb un “visca la terra” i torna a la cadira de la plaça per seguir els tres quarts d’hora de míting que encara queden.

20:45h Pluja, cervesa i a casa en taxi… activista

La pluja ha obligat a abreujar una mica el míting. Rovira ha renunciat al seu discurs perquè Cerdà pugui fer el discurs de tancament. Una estructura de nou poc habitual: la majoria de candidatures fan parlar al cap de llista al final per remarcar la seva importància. Del centenar d’assistents inicial ja només queden uns quaranta simpatitzants. Saliente i la resta de ponents i voluntaris es refugien en un porxo de la biblioteca de Fort Pienc, fins que deixa de ploure. Aprofiten l’espera per prendre una cervesa de la barra tipus festa major i comentar l’agenda de demà.

“Havíem blindat el matí per descansar, perquè avui havia de ser maratonià, i després dinaré amb unes amigues perquè últimament tinc molt desateses les relacions personals!”, diu la candidata. La tarda ja serà una altra història: manifestació veïnal a Ciutat Vella contra la gentrificació i míting de gran format a la plaça del Taxi. La cervesa no s’allarga gaire, perquè el taxista-activista Cesc Roca marxa cap a Horta i ofereix a Saliente i Rovira aprofitar el trajecte. La nit lliure li permetrà sopar a l’Ateneu Popular La Bugadera amb companys de la CUP d’Horta. I, si no plou, sortir a encartellar.

 

Més notícies
Anna Saliente considera la CUP “l’única candidatura netament independentista de Barcelona”
Notícia: Anna Saliente considera la CUP “l’única candidatura netament independentista de Barcelona”
Comparteix
La candidata anticapitalista demana el vot per "revertir la marc Barcelona" amb un "28% de pobresa i 4.000 desnonaments l'any"
Saliente no descarta pactar amb els comuns i situa el PSC a la dreta
Notícia: Saliente no descarta pactar amb els comuns i situa el PSC a la dreta
Comparteix
La candidata a l'alcaldia de la CUP apunta a ERC per renunciar a la desobediència
Anna Saliente: “Es podrien expropiar hotels perquè n’hi hagués de municipals”
Notícia: Anna Saliente: “Es podrien expropiar hotels perquè n’hi hagués de municipals”
Comparteix
L'alcaldable de la CUP-Capgirem Barcelona està immersa en el traspàs de coneixements amb l'actual grup municipal i defensa la coherència anticapitalista
Anna Saliente (CUP) s’estrena com a alcaldable reclamant molta més desobediència a Ada Colau
Notícia: Anna Saliente (CUP) s’estrena com a alcaldable reclamant molta més desobediència a Ada Colau
Comparteix
La flamant candidata a l'alcaldia predica anticapitalisme al Col·legi d'Enginyers i avisa que "guanyar l'ajuntament no garanteix fer canvis a fons"
Un ipad, un monovolum i la triple gimcana d’Ernest Maragall
Notícia: Un ipad, un monovolum i la triple gimcana d’Ernest Maragall
Comparteix
L’alcaldable d’ERC empalma Parlament, entrevistes, reunions de partit i una passejada a Gràcia abans d’obrir la campanya del 28-A a Sant Vicenç dels Horts
Elsa Artadi parlant amb Jonathan, veí del turó de la Rovira, davant d'altres veïns / Jordi Play
El disputat vot del Jonathan en l’estrena de la candidata Artadi
Notícia: El disputat vot del Jonathan en l’estrena de la candidata Artadi
Comparteix
La número 2 de la llista de Forn troba veïns indignats amb Colau i solidaris amb els presos el primer dia de campanya al carrer
Collboni al barri de “s’ha matao Paco”
Notícia: Collboni al barri de “s’ha matao Paco”
Comparteix
El candidat a l'alcaldia de Barcelona del PSC visita Vallbona i Torre Baró per prendre el pols a una part de Nou Barris en precampanya
Graupera i l’exèrcit d’una candidatura d’autoconstrucció
Notícia: Graupera i l’exèrcit d’una candidatura d’autoconstrucció
Comparteix
Crònica d'una jornada sencera amb el cap de llista de Barcelona És Capital - Primàries

Comentaris

  1. Icona del comentari de: CUP, CUP a maig 11, 2019 | 11:30
    CUP, CUP maig 11, 2019 | 11:30
    Quins mèrits ha fet Saliente per col·locar-la d'aspirant a l'alcaldia de barcelona? Quina experiència té? A vegades la CUP sembla que pren decisions sols per cridar l'atenció.
  2. Icona del comentari de: Kiko a maig 11, 2019 | 15:32
    Kiko maig 11, 2019 | 15:32
    La CUP és la única opció per aquells que estem per la via unilateral cap a la República, els que creguin que el govern espanyol negociara un referendum faran bé de votar ERC o JxCat, els altres té més logica que votem CUP.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa