Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Anna Saliente (CUP) s’estrena com a alcaldable reclamant molta més desobediència a Ada Colau
  • CA

L’alcaldable de la CUP, Anna Saliente, s’ha estrenat aquest dimecres com a candidata a les municipals amb un col·loqui públic del Col·legi d’Enginyers de Camins. Escollida fa tot just dues setmanes i mitja, ha estat la primera convidada al cicle ‘Matins Cerdà’ i ha repassat l’ideari del partit anticapitalista per a la ciutat de Barcelona. Saliente ha defensat mesures contundents per reduir el trànsit privat, fer decréixer el sector turístic i ampliar el parc públic d’habitatge. Tot plegat, amb molta més desobediència.

En aquest sentit, ha retret a l’alcaldessa Ada Colau poca valentia per enfrontar-se als poders econòmics i polítics: “Quan no desobeeixes els límits competencials, acabes fent mesures d’abast molt limitat”. Li ha advertit que “guanyar l’ajuntament és tenir una ciutat mobilitzada i gent darrere disposada a desobeir límits, com s’ha vist per exemple en el procés nacional”. Sense transgressió, ha defensat, no s’aconsegueixen “canvis a fons a la ciutat perquè el poder polític i econòmic estan molt lligats”.

Anna Saliente, durant el col·loqui al Col·legi d'Enginyers / Meritxell M. Pauné

Anna Saliente, durant el col·loqui al Col·legi d’Enginyers / Camins.cat

“El que ens separa de Barcelona en Comú és que no qüestiona l’estructura de fons, nosaltres volem una ruptura clara”, ha subratllat. “És cert que el govern municipal ha lluitat contra les desigualtats i hi ha destinat inversió, però també és cert que no ha aconseguit canvis substancials en les desigualtats de Barcelona”, ha insistit. Ha lamentat a més que l’expectativa que acompanyava l’arribada d’Ada Colau a l’alcaldia el 2015 va “apaivagar el carrer” i ha considerat que l’1 d’Octubre ha demostrat la importància de mantenir viva la mobilització popular.

Una de les desobediències que ha esmentat és dissoldre el Consorci de Turisme i municipalitzar tot el cicle de l’aigua. La CUP tampoc veu amb bons ulls la reserva del 30% d’habitatge protegit en grans promocions d’habitatge privat, perquè considera que “s’ha d’acabar amb la lògica privada”. No li sorprèn, doncs, que la mesura hagi acabat a tribunals: “El sector privat combatrà per seguir tractant l’habitatge com una mercaderia”.

Oriol Altisench, degà del Col·legi d'Enginyers, ha presentat el col·loqui / Camins.cat

Oriol Altisench, degà del Col·legi d’Enginyers, ha presentat el col·loqui / Camins.cat

Al llarg de l’entrevista, que ha moderat el periodista Toni Aira, Saliente ha assumit que la CUP no té “cap ciutat europea de referència”, però sí “polítiques públiques interessants d’altres ciutats”. En aquest sentit ha citat la gestió municipal del port d’Hamburg, la compra i expropiació de pisos buits a Berlín, la multa exemplar d’un creuer a Marsella o la limitació de vaixells turístics a Dubrovnik. “Tenim una visió crítica de la marca Barcelona i creiem que l’ha creada la dinàmica neoliberal, així que des del nostre ideari anticapitalista no podem assumir acríticament el model de cap altra ciutat”, ha reconegut.

Més notícies
Anna Saliente serà la candidata de la CUP a Barcelona
Notícia: Anna Saliente serà la candidata de la CUP a Barcelona
Comparteix
El partir independentista anuncia una candidatura continuista que vol liderar l’esquerra independentista
La CUP Barcelona reparteix 146.800 euros d’excedent salarial
Notícia: La CUP Barcelona reparteix 146.800 euros d’excedent salarial
Comparteix
La campanya 'Diners al carrer' de la formació anticapitalista ha finançat 36 projectes socials amb un màxim de 7.000 euros

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa