El jutge rebutja investigar la votant de l’1-O de Barcelona lesionada en una mà per la policia

La fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i un sindicat policial l'acusen de resistència a l'autoritat però el jutge diu que no va impedir l'entrada dels agents a l'institut Pau Claris

El titular del jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona ha desestimat la petició de la fiscalia perquè investigui Marta Torrecillas, votant de l’1-O a l’institut Pau Claris, que va resultar lesionada en una mà pels antiavalots de la Policia Nacional. El ministeri públic, l’Advocacia de l’Estat i el Sindicat Professional de la Policia havien sol·licitat investigar-la per resistència a l’autoritat, però el magistrat instructor ho descarta perquè la dona no va impedir l’entrada dels antiavalots a l’edifici i no va agredir cap agent, sinó que es va asseure a terra i va intentar que no la desallotgessin.

En la seva interlocutòria, a la qual ha tingut accés l’ACN, el jutge referma la seva decisió del passat mes d’agost, i dona la raó a la defensa de la dona, la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona, que s’oposen a citar-la com a investigada. La decisió pot ser recorreguda ara a l’Audiència de Barcelona.

Segons el jutge, l’article 556.1 del Codi Penal sanciona amb presó d’entre tres i dotze mesos o multa d’entre sis i divuit mesos els que es “resisteixin o desobeeixin greument” agents policials, però el magistrat creu que els dos vídeos aportats contra la dona no evidencien aquesta actitud. Així, mentre la fiscalia creu que la dona va “impedir” als antiavalots, juntament amb altres votants, “accedir a la zona de votació”, el jutge diu que la jove era dins la zona de votació, però els agents ja eren dins, i la dona es va queixar “sense realitzar cap activitat substancial d’obstrucció a l’acció dels agents”.

En un segon vídeo, la fiscalia veu la jove “resistir-se activament al seu desallotjament del col·legi electoral utilitzant la força física, abraçant fortament un altre individu i agafant-se amb les cames a la barana de les escales, obstaculitzant greument el compliment de les disposicions de l’autoritat tot i els requeriments dels agents”. Però el magistrat recorda que els policies que han declarat al jutjat van dir que no tenien ordres de desallotjar l’edifici, sinó únicament accedir-hi i requisar el material electoral, “cosa que van realitzar sense cap tipus d’obstacle” per part de la dona, diu el jutge.

En aquest vídeo també es veu com la dona és arrossegada pel terra i les escales per un policia quan els agents ja són a l’interior i estan decomissant el material electoral. Per això, conclou el jutge, l’actuació de la dona no va afectar “gens” l’actuació policial.

Per últim, el jutge veu “discutible” que es digui que la dona va utilitzar la força física per resistir-se a l’autoritat, ja que aquesta força no es va dirigir contra cap agent, sinó que la jove es va tirar a terra i es va agafar al que va poder, “essent sempre aquesta força física en detriment de la seva pròpia integritat personal i de ningú més”.

Més informació

Nou comentari