El govern Colau preveu firmar “aquesta tardor” un acord de mínims amb l’Estat pel front marítim

L'Ajuntament veu "molt complicat" aturar la subhasta de 26 lots d'aquí 12 dies i admet que no hi està d'acord

El govern d’Ada Colau confia firmar abans de final d’any un acord amb l’Estat sobre la polèmica cessió del front marítim. Un pacte que li permetria salvar els mobles després de la subhasta d’aquí 12 dies d’una vintena de locals sota l’hotel Arts, que durant 30 anys havia tingut en concessió per compensar la inversió olímpica a la zona. El moviment veïnal ha criticat durament aquest dimarts la “privatització” d’aquest tram de litoral i exigeix a l’Ajuntament que l’aturi i planti cara. 

El pacte “s’ha de tancar aquesta tardor”, avança el regidor de Presidència, Jordi Martí, en declaracions al TOT Barcelona. “Estem negociant l’acord, encara no s’ha firmat però va avançant”, sosté. Reconeix que al govern municipal no li agrada la venda dels locals del proper 19 d’octubre però veu “molt complicat” impedir-la, perquè l’Estat és el propietari únic dels immobles i legalment té dret a subhastar-los sense permís municipal.

“No estem mai d’acord amb què es vengui patrimoni públic, però la crítica veïnal s’ha adreçar a l’Estat”, al·lega Martí, que evita fer autocrítica sobre el resultat de les negociacions amb el govern de Pedro Sánchez (PSOE-Podemos). “L’Ajuntament obtindrà desenes d’hectàrees amb aquest pacte i s’enfortirà patrimonialment”, promet. Fa referència així al destí de tota la franja marítim-terrestre que l’Estat va desafectar l’any passat i que va des del Fòrum fins a la Barceloneta. 

L’Ajuntament assegura que obtindrà per aquesta via la cessió dels vials i terrenys que avui ja són espai públic, així com la plataforma del zoo marí –actualment sense ús– i la titularitat dels xiringuitos sobre el passeig marítim i del poliesportiu de la Mar Bella. “La llei diu que els elements que generen activitat econòmica se’ls queda l’Estat”, justifica Martí. “Ho vam discutir a l’Estat, però un pleit [a tribunals] hagués estat llarg i podríem perdre coses pel camí”, afegeix.

Així, Barcelona perd els 26 lots subhastats aquest mes, que inclouen tota l’àrea comercial sota l’Hotel Arts amb locals tan coneguts com el Casino de Barcelona o les discoteques Catwalk i Pachá. Davant la “conflictivitat” nocturna a la zona, el govern municipal pretén intervenir en els usos dels locals un cop siguin privatitzats, a través de les llicències d’activitat: “S’haurà de negociar amb els locals, però intentarem que tinguin usos més relaxats, com restauració o annexos hotelers”.

Ampliació del CSIC

De moment han quedat fora de la subhasta les discoteques situades davant del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), que l’Estat va indultar aquest juliol amb contractes de lloguer per 5 anys. El govern Colau està convençut que aquests locals acabaran perdent els usos d’oci nocturn: “S’ha pactat que el local més gran [el que ara ocupa la discoteca Opium] es destini a ampliar el CSIC amb usos ciutadans”, diu Martí. 

No està firmat, admet, sinó que forma part de l’acord pendent de tancar els propers mesos. Tot i així, considera una “prova” de la voluntat de l’Estat que aquesta discoteca ha rebut un lloguer per a 2 anys i no per a 5 com la resta d’operadors. “És el temps que trigarem [l’Ajuntament] a fer el projecte de l’ampliació”, apunta. Segons Martí, l’Estat està obert a que els locals veïns també es reconverteixin en el futur i s’annexin a la seu científica. Finalment, ressalta que un dels locals indultats al passeig marítim, el més petit i actualment buit, serà cedit ja al consistori per fer-hi un equipament.

Més informació

Nou comentari