Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Dues reunions fallides amb Hisenda per reclamar les 8 discoteques del front marítim

A comptagotes transcendeixen nous detalls sobre la dura negociació entre l’Estat espanyol i l’Ajuntament de Barcelona per la cessió de tota la línia de costa de la ciutat. Si aquest dimarts la tinenta d’alcaldia reconeixia que les converses estan “encallades”, aquest dimecres el regidor Jordi Martí Grau –també de BComú– ha concretat on han embarrancat. Les 8 discoteques que hi ha al front marítim, sota les Torres Maphre, són el gran escull a hores d’ara. El govern municipal s’ha reunit ja dues vegades amb Hisenda per batallar-ho, de moment sense cap compromís de l’Estat.

“L’acord general ja l’hem acceptat”, ha assegurat el regidor a preguntes d’ERC a la comissió de Presidència. Les línies mestres del pacte és que l’Ajuntament es pot quedar els solars d’equipaments i tot l’espai públic, però l’Estat no pensa cedir “els elements que generen l’activitat econòmica”. El consistori ho accepta amb dues excepcions: els xiringuitos més propers al Besòs, que segons com vagi el canvi climàtic podrien haver de canviar de lloc o d’ús amb els anys; i les 8 discoteques de la discòrdia.

El govern espanyol estaria disposat a traspassar al municipi els bars de platja, però no els locals d’oci nocturn, que vol subhastar amb dret preferent pels actuals operadors. Fidel al seu estil optimista, Martí Grau ha assegurat a l’oposició que Hisenda “entén les raons” municipals. Però avui per avui no hi ha novetats. “Espero i desitjo que arribarem a convèncer-los”, ha insistit. Novament ha estat un regidor dels comuns qui ha parlat en nom dels dos socis de govern: el PSC barceloní evita encapçalar la reivindicació municipal, comptant que la ministra d’Hisenda és la socialista María Jesús Montero.

Canviar usos i tensió climàtica

“Hem fet notar que hi ha 8 llicències de discoteca i es podria revertir una part d’elles almenys, és necessari perquè la intensificació d’aquesta activitat en una mateixa zona genera problemes de convivència”, ha argumentat. “La concentració de discoteques al litoral ens ha portat ja situacions molt greus dues vegades, fa anys al Maremagnum i ara al Port Olímpic, hem d’evitar una tercera”, ha recalcat.

El regidor s’ha posicionat a favor de futurs usos mixtos, amb alguns locals dedicats a restauració i activitat econòmica però d’altres cedits a l’Institut d’Investigació Marina del CSIC que hi ha just al costat. El regidor avala que els empresaris tinguin alguns drets adquirits, però ha recordat que “les concessions estan exhaurides” i “han recuperat tota la inversió feta”.

L’altre argument del consistori, a banda dels usos, és també l’erosió de la costa: “És absurd que això passi a ser propietat privada, segons com vagi el canvi climàtic podria ser que ens convingui canviar els usos d’aquests locals d’aquí 10, 15 o 25 anys”. La proposició en favor del traspàs de tot l’àmbit litoral s’ha aprovat amb els vots a favor del govern BComú-PSC i d’ERC, l’abstenció de JxCat i PP i els vots en contra de Cs i Manuel Valls. Part de l’oposició és favorable a mantenir les discoteques, malgrat les queixes veïnals persistents, i circumscriu el conflicte de convivència a l’incivisme d’alguns assistents.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa