El moviment veïnal exigeix a Colau que aturi la subhasta del front marítim

Hisenda treu a la venda 26 peces del litoral el proper 19 d'octubre i la ciutat perdrà per sempre els ingressos i el control d'aquests terrenys

Cop de puny sobre la taula del moviment veïnal per la privatització del front marítim de Barcelona.  Les associacions de veïns de la Vila Olímpica i la Barceloneta, amb suport de la FAVB i la CONFAVC, reclamen a l’Ajuntament de Barcelona que planti cara a l’Estat i aturi la subhasta de 26 locals a primera línia de mar, prevista pel proper 19 d’octubre. D’aquí 12 dies Hisenda vendrà la meitat dels espais que formaven part d’una concessió que el govern espanyol va entregar al consistori per finançar la transformació del litoral just abans dels Jocs Olímpics. 

El preu de sortida són 70 milions d’euros però el moviment veïnal calcula que el preu de mercat és superior a 100. “Estem privatitzant la façana litoral, perdrem tota la capacitat d’intervenir en aquest espai si passa a ser privat!”, clama Jordi Giró, president de la CONFAVB i AVV Vila Olímpica, en una roda de premsa aquest dimarts al matí. Acusa obertament a les dues administracions d’impulsar una “operació especulativa” amb “patrimoni” públic i d’amagar-ne els detalls a la ciutadania.

“S’han saltat la veu del veïnat i l’Ajuntament ha quedat apartat i sense protestar, no podem entendre-ho”, protesta Manel Martínez president de l’AVV de la Barceloneta. “Barcelona no en treu un duro i es queda sense cap capacitat de decisió!”, insisteix. Afegeix, a més, que després de mesos demanant una reunió al govern d’Ada Colau els han convocat 3 dies abans de la subhasta: “Ja estarà tot el peix venut!”. “Dues forces que governen tant a Barcelona com Madrid [Bcomú i PSC] no pot ser que no s’entenguin o que claudiquin”, adverteix.

Entre els locals que surten a la venda hi ha el Casino de Barcelona o les discoteca Catwalk i Pachá. Quedaran encara una vintena llarga de lots amb futur pendent de definir, com les discoteques Opium i Carpe Diem i el centre comercial sota la torre Mapfre. Els veïns de la Barceloneta i la Vila Olímpica, que fa anys que es queixen de l’incivisme i la inseguretat al voltant de la zona d’oci nocturn, es queixen ara que els partits polítics –també una part de l’oposició– redueixin l’oposició a la subhasta a una mera queixa sobre la continuïtat de les discoteques. També reclamen saber què se’n farà dels lots que encara no es subhasten.

La FAVB ha explicitat que dona “ple suport” a la reivindicació en nom del moviment veïnal de tota la ciutat i que considera aquesta subhasta “una operació especulativa que no s’hauria de produir”. “L’Ajuntament hauria d’exercir un altre paper i li reclamem un altre posicionament davant l’Estat per recuperar aquest espai per a la ciutadania”, ha subratllat la presidenta de l’entitat, Ana Menéndez. Li retreu, a més, haver fet participar a l’associacionisme veïnal durant dos anys en la redacció d’un pla estratègic del litoral que acabarà en paper mullat després d’aquesta venda: “No té cap coherència econòmica ni ideològica”.

L’Ajuntament, arraconat

Segons els activistes veïnals, el consistori va quedar fa un any en una posició molt delicada. Després de 30 anys com a concessionari únic d’aquests espais –pels que percebia ingressos per sota de preu de mercat però fixes–, l’Estat ha prescindit del consistori com a intermediari i ha firmat lloguers directament amb els operadors dels locals i a preus actualitzats. En acabar la concessió olímpica el 27 de juny de 2019, va desafectar tots els terrenys i va fer contractes d’arrendament a les empreses que els ocupaven com a solució provisional, segons els veïns. 

Així, ara a l’Ajuntament només li quedaria la simple negociació política per aconseguir una cessió estatal. Les converses es van intensificar durant els mesos previs a les eleccions municipals i no van fructificar, com va admetre la tinenta Janet Sanz. El juny d’aquest any transcendia que Hisenda tirava pel dret amb una subhasta. Un informe de l’Advocacia de l’Estat, a més, preveia un dret preferent de compra per part de les empreses ara gestores dels locals i obviava el consistori.

Preguntats sobre l’objectiu recaptatori de la subhasta en època de pressupostos magres per la pandèmia, els veïns han rebutjat que l’Estat vengui patrimoni per atendre l’emergència actual. “El patrimoni públic no es pot perdre mai, si de cas s’ha de buscar la millor manera de treure’n profit”, replica Giró. “Ara Hisenda s’emportarà diner calent però a canvi tots els barcelonins ens empobrim i si un dia volem expropiar aquests terrenys haurem de pagar el que no està escrit”, adverteix.

Més informació

Comentaris

    Maria Torres 06/10/2020 6:24 pm
    Colau, coladero de la corrupció, i la FAVB, corruptes com ells, pero al final, fent veure que no son putetes fidels de la Corrupta Colau. No son aavv, sino pures vergonyes de la colau i pijitas

Nou comentari