Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Consens ampli però amb condicions en el Pacte per Barcelona contra la crisi
  • CA

Un consens molt ampli, tot i que amb condicions i advertiments per part d’alguns signants, ha donat el tret de sortida del Pacte per Barcelona que ha d’empènyer la ciutat per superar la gran crisi. I ha deixat Foment del Treball en una posició excèntrica amb la seva retirada a última hora de l’acord. La patronal ha justificat amb crítiques agres a l’alcaldessa, Ada Colau, la seva decisió, hores abans de la presentació solemne del pacte al Saló de Cent de l’Ajuntament. El fet que s’hagin aferrat als seus desacords amb Colau –últimament accentuats per la nova mobilitat– és una altra nota dissonant, perquè les negociacions pel pacte les ha dirigit el primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, com ha explicitat la mateixa alcaldessa en la presentació. Finalment, per tant, mentre Pimec signava el pacte i participava activament en l’acte per publicitar-lo, Foment quedava de la banda de les entitats més exigents de l’esquerra, com ara la FAVB, la PAH, Fridays for Future i Ecologistes en acció, que ja havien advertit que veien el text poc concret i poc ambiciós i que no han sigut, per tant, cap sorpresa.

De fet, Colau ha volgut fer un gest amb aquestes entitats habitualment més properes als seus plantejaments. “La idea del pacte, en moments tan durs, entre partits i societat civil implica una la voluntat de consens que és cert que ens ha portat al fet que alguns continguts estan expressats de forma genèrica. Cap de nosaltres no ens hi acabem d’identificar al 100%, però tenim voluntat de continuar treballant. Aquest acord és un punt de partida, no un punt d’arribada. Tots hi som imprescindibles, els que hi som i els que no hi som, perquè s’ha parlat amb unes 200 entitats per arribar-hi”, ha defensat l’alcaldessa.

Collboni: “Barcelona mobilitza tota la societat en els grans moments”

Per a Collboni, l’esforç que ha calgut per arribar a l’acord presentat avui és “en l’ADN de Barcelona, que en els grans moments mobilitza tota la societat”. Per això, ha dit, no es podien “conformar” a fer un pacte només amb els grups polítics del consistori, que hi participen del primer a l’últim, inclosos Ciutadans, el PP i el de Manuel Valls, Barcelona pel Canvi. “Hauria sigut trair l’esperit de la ciutat”, on “cogovernar sempre ha estat una constant, on governar és cogovernar”.

Segons el tinent d’alcaldia de la macroàrea del govern municipal, “el pacte expressa acords i consensos que donen respostes a la crisi, què canviarà les nostres vides, diu com cal prioritzar els recursos públics”.

Maragall: “Això és un compromís que demà serà exigència”

L’oposició ha subratllat el que havia apuntat Colau quan ha dit que avui es presentava “un punt de partida”. El president del grup municipal d’ERC, Ernest Maragall, ha advertit que “aquest pacte no defineix uns límits, sinó uns mínims, i ara ens toca anar més enllà”. “El que avui és un compromís, demà serà exigència. I quan dic demà vull dir demà, no l’any que ve”, ha afegit el republicà.

Artadi: “El que està passant no ho soluciona una foto”

La que ha tingut un discurs més dur ha sigut Elsa Artadi. La presidenta del grup municipal de Junts per Catalunya ha anunciat que hi són perquè van voler participar en els treballs preparatoris, que es van començar en un moment molt difícil i perquè valora l’exigència amb què s’ha encarat el procés. Però ha subratllat que el text resultant és massa genèric. “No hi ha concreció ni calendari, és poc ambiciós”, s’ha queixat. “En qualsevol altre moment podríem dir que és un punt de partida i que ja concretarem, però ara no ens ho podem permetre. El que està passant no ho soluciona una foto, calia anar més enllà, encara que no hagués agradat a tothom”, ha criticat.

I també ha llançat un retret que afecta especialment el socialista Collboni, i ha aprofitat que Colau també ho havia esmentat més subtilment. “La setmana passada vam tenir una molt mala notícia. L’Estat va dir que no a utilitzar els romanents per afrontar la crisi, que era el que s’havia promès, i això ataca el municipalisme”, ha etzibat. L’alcaldessa també havia reivindicat el dret dels ajuntaments a “utilitzar els recursos propis, com són els romanents dels superàvits”. La setmana passada es va saber que la proposta del govern de Pedro Sánchez serà permetre que aquest any es gasti una part molt petita d’aquests estalvis, mentre que l’Ajuntament ha inclòs íntegrament els 160 milions que té a la guardiola en la modificació pressupostària per al 2020 que s’ha d’aprovar divendres.

Pimec: “Tenim el comerç i el turisme en alerta roja”

El discurs d’Alejandro Goñi, president de Pimec Comerç, ha sigut el que ha interpel·lat més directament el govern municipal. La situació del sector que representa és, ara mateix, sagnant, especialment des de la recaiguda pel repunt de la Covid, que deixa l’estiu definitivament perdut. Mirant directament als ulls Colau durant tota la seva intervenció –en lloc de mirar cap a la sala on hi havia la resta de participants i l’escàs públic format per periodistes i treballadors dels equips dels implicats en el pacte, limitat per les mesures antipandèmia–, Goñi ha volgut tocar la fibra de l’alcaldessa. “Ens en sortirem, com sempre hem fet, i la ciutat serà més forta”, ha vaticinat només d’arrencar. I aleshores han vingut els peròs.

“Tenim col·lectius en alerta roja. El comerç, el turisme, l’hostaleria, tots els serveis. Fa unes setmanes que semblava que anàvem a millor, i de cop i volta, es dispara una altra vegada la Covid i un altre cop enrere. I a més aquests col·lectius sembla que els culpin del repunt, quan han fet tots els esforços. Demano que s’escolti uns col·lectius que estan en una precarietat absoluta que se’ns escolti”, ha dit mentre Colau li aguantava la mirada i anava fent que sí amb el cap.

Els sindicats, a favor però exigents

Els dos sindicats majoritaris també formen part del pacte i els seus màxims representants a Catalunya han participat personalment en l’acte de presentació. Javier Pacheco, secretari general de Comissions Obreres a Catalunya, ha alertat: “Ens equivocaríem si pensem que els consensos assolits són el final de la feina. Ara cal traslladar aquestes mesures a actuacions concretes”. I Camil Ros, secretari general de la UGT Catalunya, ha anunciat el seu “compromís per vetllar pel compliment un per un de tots els punts” del text.

Els 10 punts que vertebren el pacte

  • Reactivar i enfortir el teixit productiu i comercial de Barcelona, com a eix dinamitzador de l’economia i creador d’ocupació.
  • Apostar per sectors econòmics resilients i innovadors, afavorint la diversificació, gràcies a l’acceleració de la transformació digital i a la capacitat tecnològica de la ciutat.
  • Impulsar l’acció comunitària reforçant els serveis socials i la seva articulació amb el teixit social i d’entitats, per respondre a la crisi i a les noves vulnerabilitats que s’afegeixen a les desigualtats existents, apostant pel paper de les cures a la nostra societat
  • Convertir l’habitatge en una resposta econòmica, social i ambiental a la crisi.
  • Enfortir el sistema sanitari i biomèdic de la ciutat, i així contribuir a millorar la salut de la ciutadania i a consolidar Barcelona com a ciutat avançada, segura i referent sanitari.
  • Avançar cap a un nou model urbà més basat en la proximitat, donant un nou impuls a la mobilitat sostenible, a la reducció de les emissions i a la renaturalització, i refermant el compromís per fer front a l’emergència climàtica.
  • Apostar per construir un sistema educatiu i una xarxa educadora que garanteixi la igualtat d’oportunitats i constitueixi l’eina bàsica per garantir l’equitat social. Potenciar el capital científic de la ciutat, el seu valor per definir estratègies de futur i consolidar Barcelona com a espai de recerca.
  • Promoure l’accés a la cultura, enfortint el capital cultural i creatiu de la ciutat com a patrimoni de primer nivell de Barcelona, factor de cohesió i de projecció internacional. Garantir l’accés universal de tota la ciutadania a l’esport, com a eina de salut i de construcció de xarxes associatives.
  • Reactivar la ciutat com a destinació turística urbana segura, de qualitat i sostenible, i com a centre d’intercanvi professional i de retenció i captació de talent.
  • Consolidar el rol actiu de Barcelona en el context internacional, apostant per les xarxes de ciutats, la cooperació i el multilateralisme.

Més notícies
Entitats ecologistes i veïnals reclamen més ambició al govern d'Ada Colau / D.C.
Els moviments veïnals carreguen contra el pacte de ciutat “buit i sense concreció” de Colau
Notícia: Els moviments veïnals carreguen contra el pacte de ciutat “buit i sense concreció” de Colau
Comparteix
Les organitzacions lamenten que no s'han recollit bona part de les seves propostes
El president de Fomen del Treball, Josep Sánchez Llibre, en una imatge d'arxiu / ACN
Foment també gira l’esquena al gran pacte de ciutat de Colau
Notícia: Foment també gira l’esquena al gran pacte de ciutat de Colau
Comparteix
El Gremi d'Hotels de Barcelona també s'uneix a les crítiques contra l'Ajuntament perquè "obvia" les necessitats bàsiques de la indústria turística
Un repartidor de Glovo en bicicleta baixa sol per la Via Laietana durant l'estat d'alarma a Barcelona pel coronavirus / David Zorrakino - Europa Press
Cop de porta de veïns i ecologistes al pacte municipal per sortir de la crisi
Notícia: Cop de porta de veïns i ecologistes al pacte municipal per sortir de la crisi
Comparteix
Lamenten la falta de concreció i valentia en l'esborrany que han rebut i a què ha tingut accés el TOT Barcelona
Vista panoràmica de Barcelona, amb la Torre Glòries / Jordi Play
Collboni arrossega Colau a un pacte amb grans empreses per captar inversions
Notícia: Collboni arrossega Colau a un pacte amb grans empreses per captar inversions
Comparteix
El primer tinent d'alcaldia impulsa la creació de Barcelona & Partners liderada per Barcelona Global i amb participació d'Agbar, el Banc Sabadell i Colonial entre d'altres companyies

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa