Hisenda permetrà a l’Ajuntament gastar-se el superàvit però amb límits i condicions

L'equip de govern de Colau i Collboni ja havia anunciat que pensava fer servir aquests diners

L’Ajuntament de Barcelona podrà gastar diners del seu superàvit acumulat per fer front a la crisi del coronavirus, com ja havia anunciat que pensava fer l’equip de govern d’Ada Colau i Jaume Colboni, tot i no tenir encara l’autorització per fer-ho. Avui s’ha sabut que l’operació s’autoritzarà perquè el ministeri d’Hisenda ha explicat que ha enviat una proposta per fer-ho a la Federació Espanyola de Municipis (FEMP), en què marca una sèrie de límits i condicions i en cap cas podran gastar aquest 2020 els 161 milions de romanent que té l’Ajuntament estalviats dels anys anteriors.

Segons l’Agència Catalana de Notícies (ACN), la despesa que es permetrà al conjunt d’ajuntaments de l’estat no serà pel total del romanent, sinó del 35% dels 14.000 milions d’euros acumulats. A Barcelona, el romanent és de 161 milions, segons la dada que va donar fa un mes el regidor de Pressupostos, Jordi Martí, quan va anunciar que ja tenien decidit gastar-se’ls. Ara caldrà veure quina part d’aquests 161 milions s’autoritza realment.

La intenció d’Hisenda és permetre als ajuntaments disposat de 5.000 milions d’euros –no dels 14.000 totals– i ho condicionarà a inversions en política de cures, mobilitat, desenvolupament sostenible i cultura. La inversió s’haurà de fer entre el 2020 i el 2021 i no computarà a efectes del càlcul de la regla de la despesa. L’acord contempla que les entitats locals constitueixin voluntàriament un préstec a favor de l’Administració General de l’Estat pel total dels seus romanents de tresoreria. Hisenda realitzarà un ingrés no financer que en dos anys, com a mínim, representarà el 35% dels fons aportats.

Si es tira endavant aquesta proposta tal com l’ha presentat Hisenda, aquest 2020 el ministeri transferiria 2.000 milions i el 2021, 3.000 més. Les mateixes fonts del govern espanyol apunten que la mateixa FEMP admet que els ajuntaments no tenen capacitat d’executar els 5.000 milions en un sol any. L’import restant del préstec es tornaria als ajuntaments en un termini de 10 anys. Això, en el cas de Barcelona, implicaria poder disposar d’uns 22 milions aquest any, uns 33 l’any que ve i, la resta, al llarg de vuit anys més.

Les mateixes fonts recorden que alguns alcaldes volen disposar lliurement dels seu romanent per gastar-lo quan i com vulguin, però afirmen que es tracta d’una opció irreal que generaria una despesa per a les entitats locals que no estaria sostinguda per un ingrés equivalent. Això faria que incomplissin la llei d’estabilitat pressupostària, apunten. Per això, Hisenda proposa generar un ingrés financer per als alcaldes que els permeti incrementar les seves partides pressupostàries. A banda, Hisenda proposa aprovar un fons de 275 milions per compensar el dèficit dels serveis de transport de competència municipal durant l’estat d’alarma.

Més informació

Nou comentari