Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Hisenda permetrà a l’Ajuntament gastar-se el superàvit però amb límits i condicions
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona podrà gastar diners del seu superàvit acumulat per fer front a la crisi del coronavirus, com ja havia anunciat que pensava fer l’equip de govern d’Ada Colau i Jaume Colboni, tot i no tenir encara l’autorització per fer-ho. Avui s’ha sabut que l’operació s’autoritzarà perquè el ministeri d’Hisenda ha explicat que ha enviat una proposta per fer-ho a la Federació Espanyola de Municipis (FEMP), en què marca una sèrie de límits i condicions i en cap cas podran gastar aquest 2020 els 161 milions de romanent que té l’Ajuntament estalviats dels anys anteriors.

Segons l’Agència Catalana de Notícies (ACN), la despesa que es permetrà al conjunt d’ajuntaments de l’estat no serà pel total del romanent, sinó del 35% dels 14.000 milions d’euros acumulats. A Barcelona, el romanent és de 161 milions, segons la dada que va donar fa un mes el regidor de Pressupostos, Jordi Martí, quan va anunciar que ja tenien decidit gastar-se’ls. Ara caldrà veure quina part d’aquests 161 milions s’autoritza realment.

La intenció d’Hisenda és permetre als ajuntaments disposat de 5.000 milions d’euros –no dels 14.000 totals– i ho condicionarà a inversions en política de cures, mobilitat, desenvolupament sostenible i cultura. La inversió s’haurà de fer entre el 2020 i el 2021 i no computarà a efectes del càlcul de la regla de la despesa. L’acord contempla que les entitats locals constitueixin voluntàriament un préstec a favor de l’Administració General de l’Estat pel total dels seus romanents de tresoreria. Hisenda realitzarà un ingrés no financer que en dos anys, com a mínim, representarà el 35% dels fons aportats.

Si es tira endavant aquesta proposta tal com l’ha presentat Hisenda, aquest 2020 el ministeri transferiria 2.000 milions i el 2021, 3.000 més. Les mateixes fonts del govern espanyol apunten que la mateixa FEMP admet que els ajuntaments no tenen capacitat d’executar els 5.000 milions en un sol any. L’import restant del préstec es tornaria als ajuntaments en un termini de 10 anys. Això, en el cas de Barcelona, implicaria poder disposar d’uns 22 milions aquest any, uns 33 l’any que ve i, la resta, al llarg de vuit anys més.

Les mateixes fonts recorden que alguns alcaldes volen disposar lliurement dels seu romanent per gastar-lo quan i com vulguin, però afirmen que es tracta d’una opció irreal que generaria una despesa per a les entitats locals que no estaria sostinguda per un ingrés equivalent. Això faria que incomplissin la llei d’estabilitat pressupostària, apunten. Per això, Hisenda proposa generar un ingrés financer per als alcaldes que els permeti incrementar les seves partides pressupostàries. A banda, Hisenda proposa aprovar un fons de 275 milions per compensar el dèficit dels serveis de transport de competència municipal durant l’estat d’alarma.

Més notícies
L'alcaldable Jaume Collboni i Pedro Sánchez a Sant Andreu, en campanya electoral / Europa Press (David Zorrakino)
El govern espanyol no aclareix quan aixecarà el veto que impedeix a Barcelona endeutar-se
Notícia: El govern espanyol no aclareix quan aixecarà el veto que impedeix a Barcelona endeutar-se
Comparteix
L'oposició reclama que els ajuntaments puguin gastar el seu superàvit
Colau, Collboni, Artadi, Maragall i el regidor de Pressupostos, Jordi Martí, amb altres regidors dels grups que han pactat els comptes del 2020, després de presentar l'acord, al Saló de Cent / S.B.
L’Ajuntament anuncia que farà servir el superàvit per pal·liar els efectes de la Covid
Notícia: L’Ajuntament anuncia que farà servir el superàvit per pal·liar els efectes de la Covid
Comparteix
L'equip de govern portarà la modificació de pressupost a la comissió d'Economia de dimecres | Jaume Collboni i Jordi Martí es mostren convençuts que la proposta s'aprovarà al ple del juliol

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa