Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El govern espanyol no aclareix quan aixecarà el veto que impedeix a Barcelona endeutar-se
  • CA

La ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias, ha anunciat aquest dijous que el Govern prepara a curt termini una reforma puntual de la llei de bases de règim local (LRBRL) de 1985 i de la Llei de racionalització de l’administració local (LRSAL) de 2013. L’objectiu, ha dit, és retornar l’autonomia als ajuntaments i permetre’ls “dissenyar polítiques públiques pròpies” i “apostar per la gestió pública en els serveis locals”. El marc legal actual no permet a municipis sanejats com Barcelona gastar el seu propi superàvit, usar el romanent de tresoreria o endeutar-se. Tot i la insistència de l’oposició, la ministra no ha donat cap data concreta, el que perjudica les aspiracions de la capital catalana de quadrar els comptes de 2020 i 2021 amb ingressos extra.

En la seva compareixença a la comissió d’Entitats Locals del Senat, Darias s’ha mostrat molt crítica amb la LRSAL: “Han quedat provats els seus efectes negatius sobre la capacitat dels ajuntaments i altres entitats locals per atendre les necessitats de les persones i contribuir al seu benestar personal”. La ministra també ha recordat que l’aprovació d’una nova normativa local consta en l’acord de govern entre el PSOE i Unides Podem.

L’urgència d’usar el superàvit

Durant la comissió, la majoria de grups parlamentaris de l’oposició han coincidit en la insistent reclamació dels ajuntaments d’autoritzar l’ús del superàvit. La demanda és transversal en el municipalisme i ara resulta encara més urgent per poder pal·liar els efectes de la pandèmia de coronavirus.

Així, els grups han exigit que el ministeri d’Hisenda accedeixi a deixar a les entitats locals gastar els seus estalvis d’anys anteriors, perquè els ajuntaments “formin part” de la reactivació econòmica després del confinament. “Deixeu d’utilitzar als ajuntaments com si fossin menors d’edat”, ha dit el portaveu de Geroa Bai.

No obstant, Darias ha tirat pilotes fora. S’ha limitat a assenyalar que la decisió correspon al ministeri d’Hisenda i que la titular d’aquesta cartera, María Jesús Montero, està en converses amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP). Ha confiat, això sí, que es pugui arribar a un acord. Altres temes en què els grups parlamentaris han incidit són la gestió municipal del nou ingrés mínim vital i el sostre de despesa.

Jubilació massiva de funcionaris de l’Estat

D’altra banda, la ministra ha ressaltat un altre problema per a molts ajuntaments a mig termini: cobrir les places d’habilitació nacional. Gairebé la meitat d’aquests funcionaris té més de 55 anys, de manera que es jubilarà en una dècada, i les oposicions que s’han tret a concurs no cobreixen totes les places. En els processos ja finalitzats, s’han deixat sense cobrir gairebé el 30% de les places externes i la meitat de les de promoció interna.

La ministra ha defensat la feina dels ajuntaments durant els mesos de pandèmia pel coronavirus, la seva col·laboració amb les delegacions de Govern, la tasca de policies locals i de serveis socials. Ha afegit que d’aquesta crisi una de les principals conclusions és la necessitat de “construir un model de comunicació i cooperació entre totes les administracions públiques”, més enllà de reforçar les competències de cadascuna, ha dit. “L’important és trobar un mínim comú d’entesa que ens permeti cooperar”, ha insistit.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Franc Ribes a juny 19, 2020 | 16:59
    Franc Ribes juny 19, 2020 | 16:59
    és clar, endeutar-se'n per a què tinguin excusa de cosir als ciutadans amb impostos, total no els paguen ells8els polítics), que tenen el sou que volen, oi?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa