Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament anuncia que farà servir el superàvit per pal·liar els efectes de la Covid
  • CA

L’equip de govern d’Ada Colau i Jaume Collboni escenifica que tira pel dret i es compromet a utilitzar el superàvit acumulat de 161 milions –el romanent de tresoreria– per pal·liar els efectes de la Covid-19 abans que l’Estat es pronunciï davant d’aquesta demanda que està fent el municipalisme de tot l’estat arran de la crisi del coronavirus. Ho han anunciat aquest dilluns a la tarda el mateix Collboni, com a primer tinent d’alcaldia i responsable de la macroàrea econòmica de l’Ajuntament, i el regidor de Pressupostos i de Presidència, Jordi Martí, mà dreta de Colau.

“Tenim clar que utilitzarem el fons de contingència, utilitzarem el romanent de tresoreria de 161 milions, que és l’acumulat dels superàvits dels últims anys. S’ha demanat a l’Estat ja ens avancem i diem que els farem servir quan hàgim de liquidar el pressupost”, ha dit Martí.

Els dos regidors han anunciat que després d’una ronda llarga de converses amb els grups de l’oposició portaran la proposta de modificació del pressupost del 2020 per destinar 90 milions al fons Covid a la pròxima comissió d’Economia, que es fa dimecres. L’aprovació definitiva seria al ple del 24 de juliol, perquè entremig caldrà un període d’informació pública i diversos tràmits, que no permeten aprovar-ho al ple de juny.

Martí i Collboni han fet “una crida als grups de l’oposició per aprovar la proposta perquè els ciutadans ho esperen i volen consensos”. Tots dos s’han mostrat optimistes i han remarcat que encara queden dies. “Hem anat dialogant amb tots els grups municipals, i és el moment de fer la proposta oficialment a la comissió. Els grups de l’oposició han de fixar la seva posició però estem convençuts que la proposta pot prosperar i per això la presentem”, ha assegurat Collboni.

Com a missatge als dos grups de l’oposició que van aprovar el pressupost al gener, ha garantit: “No podem no mantenir l’essència del pressupost aprovat amb ERC i JxCat. Agraeixo que van ser els socis del pressupost i espero que ho seran de la modificació. No està tancat, però queden tres dies fins a la comissió i encara hi ha més marge fins a l’aprovació al plenari”.

D’on surten 400 milions?

Els 90 milions del fons Covid, més la caiguda d’ingressos de 243 milions, més altres dèficits que caldrà eixugar –com ara una part del del transport públic– sumen uns 400 milions. I han de sortir d’algun lloc. Martí ha explicat que surten “d’estalvis que s’han fet arran de l’aturada de tres mesos i mig”, com per exemple la de les obres de la plaça de les Glòries, més un fons de contingència no utilitzat, més el romanent de tresoreria dels superàvits.

Concretament, segons els números que ha exposat el regidor de Pressupostos, es compta amb els 161 milions del romanent, 60 milions del fons de contingència, 65 més de l’estalvi per l’aturada d’obres, 90 d’endarreriment d’inversions –en projectes que no havien arrencat i que ja no s’estaria a temps d’executar aquest any– i 25 més de despeses no indispensables. “Aquestes partides sumen 400 milions, i permeten finançar el dèficit, 310 milions, i destinar-ne 90 al fons Covid de reactivació ecòmica i necessitats socials”, ha concretat Martí.

Endeutament, per al 2021

Pel que fa a l’endeutament que se’ls demana des de l’oposició per mantenir el nivell inversor acordat al gener, Collboni i Martí han defensat que farà falta i tindrà sentit de cara a l’any que ve. “El repte important serà el de l’any vinent, perquè voldrem un pressupost igual o superior al d’aquest any, per sobre dels 3.000 milions d’euros”, ha advertit Martí. Segons ell, en canvi, no tindria sentit utilitzar l’endeutament aquest any, perquè tenint en compte els tràmits administratius necessaris per tirar endavant qualsevol inversió, no s’hi seria a temps.

En canvi, de cara al 2021 l’Ajuntament estudia endeutar-se fins a més d’un 30% del pressupost. Collboni ha considerat que es tracta d’una xifra “moderada” en comparació amb la d’altres administracions.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa