Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Alay carrega contra Colau pels grafits al centre de Barcelona: “Vergonya”

El cap de l’oficina del president a l’exili Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, ha carregat aquesta setmana contra l’executiu municipal de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per l’estat en què es troben alguns edificis i monuments emblemàtics de Ciutat Vella on els grafits proliferen. El membre de l’equip de l’ex màxim dirigent de la Generalitat ha difós imatges a Twitter en què es veuen pintades sobre els carreus del mur que protegia la Barcelona primigènia, la façana del desaparegut restaurant Gran Cafè al carrer Avinyó i la casa del carrer Regomir on el capità de la Coronela, Ramon Frederic de Vilana-Perles, va viure durant el segle XVII.

Alguns dels missatges que Alay ha dosificat al llarg de l’última setmana s’han fet virals. En paral·lel, l’Ajuntament ha anunciat aquest mes que pensa llançar una ofensiva amb imposició de més multes i, en alguns casos, amb peticions d’ingressos de presó contra grafiters que se sobrepassin tacant edificis o conjunts catalogats, com ha ocorregut els últims mesos amb uns grans tags que van fer malbé decoració del segle XIV de la Basílica del Pi, entre altres monuments protegits o representatius de la història de la capital.

El primer retret del col·laborador de Puigdemont va ser per l’estat de la muralla romana. Alay va publicar dues imatges en què es veuen una espècie de lletres i un dibuix sobre les ruïnes del mur que ressegueix el perfil de la Barcelona original. “Sobreviure 1.700 anys per acabar així amb l’actual govern de la ciutat. Vergonya és poc”, va etzibar. Alay, que és historiador de formació, va recordar que la muralla va ser aixecada el segle IV després de Crist.

Pulla a ERC

Alay també ha assenyalat el bipartit de comuns i socialistes pel tancament d’establiments d’hosteleria emblemàtics del centre la ciutat. Les persianes abaixades de locals de referència ja desapareguts i en venda s’han omplert de pintades. Passa amb l’històric restaurant Can Pitarra, en traspàs i amb un evident estat de deteriorament. Cas similar es repeteix amb l’antic Gran Cafè del carrer Avinyó.

“Barcelona del segle I al XXI morta i enterrada si continua el govern de Comuns, PSC i algun suport extern que tots coneixem”, ha criticat. El comentari de l’assistent de Puigdemont llança una pulla gens dissimulada a ERC, a qui Junts acostuma a retreure que hagi facilitat l’aprovació de mesures del govern municipal, com els últims pressupostos.

El recorregut del cap de l’oficina de Puigdemont per Ciutat Vella es tanca per ara amb un tercer missatge sobre el mal estat de la casa on va residir un personatge històric de Barcelona. Alay retrata els grafits que dominen el portal de la residència d’un dels protagonistes de la Guerra de Successió, el capità Vilana-Perles, que va acabar exiliat a Àustria després de la caiguda de Barcelona de 1714 i la victòria borbònica. El militar català va arribar a assolir un alt càrrec en l’administració de la dinastia dels Habsburg.

Alay contraposa l’atenció recent que la premsa austríaca ha prestat a la figura de Vilana-Perles amb la deixadesa que transpira de la façana de la casa que va habitar a Barcelona, coberta amb una xarxa per evitar risc de possibles despreniments. “Avui cau literalment a terra. Vergonya”, protesta Alay.

Més notícies
Un taxi passa per davant de les pintades que proliferen al passatge de la Pau, al barri Gòtic / Jordi Play

Setge als grafiters a Barcelona amb més multes i peticions de presó

Notícia: Setge als grafiters a Barcelona amb més multes i peticions de presó
Comparteix
L'Ajuntament de Barcelona intensifica la lluita contra les pintades en edificis protegits com a patrimoni local
Notícia: Setge als grafiters a Barcelona amb més multes i peticions de presó - Mobile
Un taxi passa per davant de les pintades que proliferen al passatge de la Pau, al barri Gòtic / Jordi Play

Pressió a Colau perquè protegeixi el patrimoni històric de grafits

Notícia: Pressió a Colau perquè protegeixi el patrimoni històric de grafits
Comparteix
L'Ajuntament anuncia un milió i mig d'euros extra per esborrar pintades d'edificis històrics
Notícia: Pressió a Colau perquè protegeixi el patrimoni històric de grafits - Mobile
Un grafit de Cobi dibuixat per Mariscal, a Ciutat Vella / MMP

Mariscal fa de grafiter: Cobis pintats a parets de Ciutat Vella

Notícia: Mariscal fa de grafiter: Cobis pintats a parets de Ciutat Vella
Comparteix
Javier Mariscal, el creador de la mascota dels Jocs Olímpics de Barcelona '92, ha començat a fer grafitis amb aquesta figura
Notícia: Mariscal fa de grafiter: Cobis pintats a parets de Ciutat Vella - Mobile
L'escultura de Botero vandalitzada

Un grafiter dels EUA vandalitza el ‘Gat’ de Botero

Notícia: Un grafiter dels EUA vandalitza el ‘Gat’ de Botero
Comparteix
El responsable de les pintades ha estat el conegut artista de Filadèlfia Cornbread, pioner dels grafits
Notícia: Un grafiter dels EUA vandalitza el ‘Gat’ de Botero - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a juny 25, 2022 | 21:06
    Anònim juny 25, 2022 | 21:06
    I els grafittis que no es veuen? Demaneu informació de com manté el seu patrimony TMB a les cotxeres de La Pau.
  2. Icona del comentari de: Fiu a juny 26, 2022 | 12:33
    Fiu juny 26, 2022 | 12:33
    Però no hi han càmeras a barcelona? Doncs que enganxin als malparits aquests o les possin on toca.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa