El tancament d’un comerç emblemàtic sol ser una mala notícia que s’allarga en el temps. Després de perdre-se’n l’activitat, molts cops el local físic que ocupava es degrada i se’n tergiversa l’esperit d’allò que el feia especial. És el cas del mític Restaurant Pitarra, antigament anomenat Can Sogues, un dels establiments històrics de la ciutat.

Després de tancar es va convertir en un pub irlandès i un cop aquest negoci també ha abaixat la persiana –va durar tres mesos– el local llueix rètols de traspàs. A més a la nit s’acumula brossa a la porta d’aquest punt del carrer Avinyó i la placa històrica de pedra té ja algun grafit. L’historiador Pau Vinyes ha mostrat a les xarxes unes imatges preses per ell mateix aquest dimecres nit, on es mostra l’estat de l’establiment.

La història del Restaurant Pitarra es remunta a mitjans del segle XIX, quan l’espai era un taller de rellotgeria. Frederic Soler i Huguet va heretar del seu tiet aquest local i va començar a treballar-hi als 14 anys seguint l’ofici familiar. En aquest taller és on va començar a escriure les seves primeres obres de teatre sota un pseudònim que acabaria marcant el nom del futur restaurant: Serafí Pitarra.

Amb l’èxit de Soler, que va aconseguir ser acceptat al cercle de les elits que dominaven els Jocs Florals, la rebotiga d’aquesta rellotgeria es va convertir en l’escenari de tertúlies literàries i polítiques freqüentades per personalitats de l’època com Anselm Clavé o Valentí Almirall.

Llegat oblidat i recuperat

Soler és reconegut com un dels principals exponents que van portar a la popularització del teatre en català a través d’obres farcides d’humor i de temàtiques quotidianes. El seu llegat artístic en aquest local va quedar oblidat durant molts anys fins que els germans Roig van decidir recuperar l’esperit original de l’espai rebatejant-lo amb el nom de Restaurant Pitarra i apostant per reviure l’ambient d’aquesta rebotiga on es van donar cita personatges emblemàtics del panorama català durant a segona meitat del segle XIX.

Més notícies
Queixes de veïns per la massificació i soroll de les terrasses al carrer Enric Granados / Jordi Play

Barcelona ja té sonòmetres en els 11 punts negres de l’oci nocturn

Notícia: Barcelona ja té sonòmetres en els 11 punts negres de l’oci nocturn
Comparteix
L'Ajuntament de Barcelona ha completat la instal·lació dels aparells en les zones més afectades pel soroll de l'oci nocturn
Notícia: Barcelona ja té sonòmetres en els 11 punts negres de l’oci nocturn - Mobile
Armes i droga trobades el 2016 a un detingut / Mossos d'Esquadra

Fiscalia vol empresonar dos mossos per posar droga al cotxe d’un estibador

Notícia: Fiscalia vol empresonar dos mossos per posar droga al cotxe d’un estibador
Comparteix
Se'ls acusa de parar-li una trampa al treballador portuari perquè acabés a presó
Notícia: Fiscalia vol empresonar dos mossos per posar droga al cotxe d’un estibador - Mobile
Una oficina bancària tancada a l'avinguda Vallcarca / XFDC

19.000 avis han perdut el seu caixer de proximitat a Barcelona

Notícia: 19.000 avis han perdut el seu caixer de proximitat a Barcelona
Comparteix
La ciutat ha perdut en els últims quatre anys més d'un terç dels caixers que tenia a la via pública
Notícia: 19.000 avis han perdut el seu caixer de proximitat a Barcelona - Mobile
Persones passejant a la Rambla, en una imatge d'arxiu / David Zorrakino (Europa Press)

Tornen els captadors de la Rambla que ofereixen droga als turistes

Notícia: Tornen els captadors de la Rambla que ofereixen droga als turistes
Comparteix
L'Ajuntament de Barcelona està treballant per localitzar i desmantellar aquests punts de venda
Notícia: Tornen els captadors de la Rambla que ofereixen droga als turistes - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a juny 17, 2022 | 20:18
    Anònim juny 17, 2022 | 20:18
    Barcelona fa pena
  2. Icona del comentari de: Andreu Vilaró LLorens. 81 anys. a juny 19, 2022 | 12:22
    Andreu Vilaró LLorens. 81 anys. juny 19, 2022 | 12:22
    Son per riure les actuacions de l'Ajuntament de Barcelona. 11 punts de control del sorolls de l'oci nocturn!!. Primer cal usar les paraules adequades. Xivarri desenfrenat i continu sense treva, converses i crits a tot volum fins altes hores de la matinada. Carrer d'Enric Granados, Carrer Consell de Cent entre Carrer de Balmes i Passeig de Gràcia. Balmes entre Consell de Cent i Carrer d'Aragó. Zones de xamfrans ocupats pels bars i restauració gràcies a la permisivitat de la ilustre alcaldesa Sra. Colau i el seu equip. Per supost sense el vist i plau dels residents, que dia si dia també pateixen les molèsties d'aglomeracions pel carrer i les nits sense poder aclucar els ulls, ni descansar. Tot son paraules buides i maquillatge. Ja poden posar controls de soroll, no es solucionarà res si no s'aproven ordenances adequades, agents que les vulguin fer complir i sancions. Imaginem-nos com serà Consell de Cent quan l'alcaldessa hagui aconseguit remodelar-lo i treure els cotxes. Serà l'avinguda dels baretos i de la gresca continua, això si ecològica, respectuosa amb la biodiversitat ,inclusiva i sostenible. Alguns iluminats, molt imaginatius, diuen que els pisos però, s'hauran revaloritzat "un monton". Això si ningú podrà dormir, ni passejar tranquil pel carrer. Peró patinets i bicicletes s'ho passaran d'alló mes be. No perdeu l'esperança, cada setmana compreu loteria i si teniu sort, marxeu de "can seixanta".

Nou comentari

Comparteix