Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els ‘altres’ resultats per barri: graners ocults en la segona força més votada

Els resultats de les eleccions catalanes del 14-F tenen moltes xifres i mapes d’interès, que expliquen el comportament de l’electorat de Barcelona. Per exemple és molt significatiu en aquesta ocasió el mapa de segones posicions. Si la força més votada a cada barri mostra més o menys el podi general de la ciutat, una anàlisi dels partits que han quedat en segona posició revela com i on estan els graners de vot discrets.

Aquí és on s’explica la segona posició d’ERC al conjunt de la ciutat, que queda oculta en el mapa de lideratges territorials. Els republicans treuen profit d’una major cobertura geogràfica –vot menys concentrat– i de millor entrada sociològica a la perifèria enfront de Junts, que és forta en bastions més evidents com Sarrià-Sant Gervasi. Els de Pere Aragonès han rebut la medalla de plata a la majoria de barris –43 dels 73–, la majoria de renda mitja i baixa.

També és important la collita del PSC, que explica el seu triomf electoral. A més de ser líders en antics feus obrers com Nou Barris, els socialistes han recollit molt vot útil unionista en barris benestants com les Corts o fins i tot Pedralbes, gràcies a una campanya centrada en passar pàgina del procés i amb poc pes de l’agenda social.

La segona posició de VOX a dos barris molt concrets, Torre Baró i Ciutat Meridiana, és l’altra cara de la moneda de les 3 illes de cases benestants on ha tret majoria. Els ultradretans tenen dos tipus de graners contraposats: barris molt rics i barris molt pobres. El denominador comú és un electorat procliu al discurs antinacionalista i amb sentiment de menysteniment per l’stablishment català.

Junts, per la seva banda, planta piques en barris de Barcelona on hi ha conflictes veïnals i desertització turística, com Vila Olímpica, Sagrada Família o el Gòtic. Si els d’Elsa Artadi ho saben consolidar, aquest vot pot acabar tenint ressonàncies municipals.

Finalment els comuns reapareixen al mapa de resultats gràcies a la segona posició aconseguida a la Marina del Prat Vermell, un barri ara amb molt pocs electors però on s’està construint un gran volum d’habitatge públic. Tot i mantenir quota més o menys respecte al 21-D del 2017, els d’Ada Colau s’emporten escassos trofeus territorials del 14-F: una sola illa de cases violeta i un sol barri en segona posició.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa