Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Les 3 illes de cases on guanya Vox: una residència militar, la seu del partit i el Turó Park

Els resultats rellevants de Vox a les eleccions al Parlament de Catalunya, ahir, van deixar dues realitats diferenciades a la ciutat de Barcelona. Va destacar el seu creixement i el percentatge de votants que va aplegar tant a Sarrià-Sant Gervasi (11,28%) com a Nou Barris (9,44%). Tanmateix, aquest matí, quan s’han conegut els detalls de les seccions censals —la mínima expressió electoral, que sovint se circumscriu a una illa de cases— s’ha pogut veure com els únics tres llocs on Vox s’ha imposat són a Pedralbes, Sant Gervasi-Galvany i la Bonanova, segons les dades difoses per la Generalitat de Catalunya. Si bé el partit d’ultradreta ha quedat en segona posició en molts altres indrets d’aquestes mateixes zones, aquests tres punts concrets on s’ha imposat són singulars per tres motius diferents.

Un dels casos on Vox guanya és la zona encabida entre la Gran Via Carles III, l’avinguda Diagonal i els carrers del Doctor Ferran i Manuel de Girona. En aquell indret, precisament, es troba la Residència Militar de Pedralbes, que fa d’allotjament de suport a la mobilitat de l’exèrcit a Catalunya i on poden viure oficials i suboficials. En aquesta zona, la llista d’Ignacio Garriga es va endur el 19,8% dels vots (197).

El segon espai desatacat on Vox és la força més votada és el voltant del Turó Park, i fins arribar a l’encreuament entre els carrers de Bethoven i del Mestre Nicolau. Irònicament, aquest territori fa frontera amb els estudis de Catalunya Ràdio, el mitjà públic contra el qual la formació d’ultradreta ha fet campanya electoral. Garriga va declarar que la ràdio pública és un “focus de manipulació i odi”, tot i no aportar cap prova. Sigui com sigui, la zona del parc del Turó —icona benestant a la ciutat— va donar fins a un 20% dels vots Vox (144).

I en l’últim cas, Vox s’ha trobat amb una victòria a una zona que que li toca de ben a prop. Ha guanyat a l’illa de cases que fa frontera amb la secció censal on tenen la seu del partit, ubicada al número 28 del carrer del Camp. Es tracta del sector delimitat pels carrers d’Arimon, Reus, Mandri i Ciutat de Balaguer. En aquest punt, molt proper també a la plaça de la Bonanova on Vox va ubicar un dels principals actes electorals, la llista del partit d’ultradreta va captar el 18,9% dels vots (109) ahir.

Més enllà d’aquests tres apunts amb un punt anecdòtic, però, es confirma una altra de les altres pors de la resta de partits polítics i bona part de la societat. I és que l’anàlisi per barris mostra que Vox no només s’ha fet fort a la zona acomodada de la ciutat, sinó que, de fet, el barri on la llista d’Ignacio Garriga es va endur més suports va ser Torre Baró, a Nou Barris. En aquest cas, la candidatura d’extrema dreta es va endur el 18,5% dels vots. Cal tenir en compte, però, que tant Torre Baró com el Baró de Viver (13,8%) o la Marina del Prat Vermell (13,6%) són tres dels barris on més percentatge de vots acumula Vox perquè, entre altres motius, tenen poca població i van registrar uns nivells de participació especialment baixos. De fet, entre tots tres barris, les paperetes a Vox no arriben a sumar 250 votants. I en cap dels tres casos la participació arriba al 38%.

El segon barri on hi ha més percentatge vots a Vox és les Tres Torres, a Sarrià Sant-Gervasi. En aquest cas, la ultradreta s’endú el 14,8% de les paperetes. Ara bé, el salt pel que fa al nombre de votants és important. Es van registrar 1.213 suports a Vox en aquest únic barri.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: RAMON A a febrer 15, 2021 | 17:13
  RAMON A febrer 15, 2021 | 17:13
  Desinsectacio inmediata
 2. Icona del comentari de: Ciutadà a febrer 16, 2021 | 09:18
  Ciutadà febrer 16, 2021 | 09:18
  Curiosa la dada de la zona militar i les seves preferències polítiques.
  • Icona del comentari de: GOMBAU a febrer 16, 2021 | 09:58
   GOMBAU febrer 16, 2021 | 09:58
   Els que hem fet la mili (tinc 71 anys) i paràvem una mica l'orella, sabem perfectament de quin peu calçaven els militars. Ja en aquells tems, anys 71 i 72 ja molts d'ells - que eren mes papistes que el papa -no estaven en absolut d'acord amb la tímida apertura que, mes o menys, el regim tolerava.
 3. Icona del comentari de: Ricard a febrer 16, 2021 | 13:25
  Ricard febrer 16, 2021 | 13:25
  És curiós que els rics votin a Vox. En un pais normal, com França o Alemanya, els votants de l'ultradreta provenen de les capes menys afavorides blanques. Les classes més acomodades voten als partits conservadors democràtics. Això ve a demostrar que a Catalunya les classes baixes voten a Vox com a protesta, trufada de racisme i nacionalisme (que és el que fan els seus correligionaris alemenys o francesos) i els rics voten a Vox per pura histèria radical nacionalista anticatalana. Perquè Vox no donarà cap estabilitat, que és el que sòl primar la classe benestant, tal i com va fer Hitler (enganyant als conservadors). A part hi ha els militars estrangers estacionats aquí, que són això, estrangers, com Vox.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa