Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Les xifres de la forta irrupció de Vox a Barcelona
  • CA

L’augment de la influència de Vox a unes eleccions no s’atura a Barcelona. En els darrers comicis, a diferents cambres polítiques, l’increment ha seguit una línia ascendent i aquest 14 de febrer ha tornat a confirmar la tendència. A les eleccions municipals de 2019 es va endur un 1,16% dels vots. A les darreres eleccions estatals, el 10 de novembre del mateix any, es van enfilar fins al 5,32% a la ciutat. Ara, un any i escaig després, el partit d’ultradreta ha aglutinat el 7,06% de les paperetes a la cita electoral pel futur del Parlament de Catalunya, amb gairebé el 99% de l’escrutini completat.

Aquest augment de la influència de Vox, però, té més a veure amb la baixada de la participació que amb un augment de vots. De fet, el nombre de votants del partit d’ultradreta a la ciutat serà molt semblant aquestes eleccions al dels últims comicis celebrats: els espanyols. En aquella cita, 43.475 barcelonins van votar la formació de Santiago Abascal. En aquesta ocasió, amb l’escrutini gairebé acabat, sumen 43.468. És a dir, el votant de Vox ha mantingut la mobilització.

Pel que fa als districtes, destaca com Vox creix més, precisament, a les zones on ja era més forta, si es té en compte els vots que van rebre a les últimes eleccions espanyoles. La pujada més forta es registra a Sarrià-Sant Gervasi, on s’arriba als 11,04% dels vots —més de 3 punts percentuals per sobre dels anteriors comicis. El segueix Nou Barris, amb un 9,46% de les paperetes i un increment de més de 2 punts percentuals. Dit d’una altra manera, gairebé un de cada deu noubarriencs que han votat avui han confiat en el partit d’ultradreta. El tercer districte en discòrdia és Les Corts.

Al bàndol contrari, com havia passat en les anteriors eleccions, el districte on hi ha més resistència a votar a Vox és Gràcia (4,34%), seguit de l’Eixample (5,8%) i Sants-Montjuïc (5,98%).

El resultat general de Vox a Barcelona, però, és lleugerament inferior al resultats que ha aconseguit la formació al conjunt del país (un 7,70%). De fet, una de les curiositats en la comparativa entre Catalunya i Barcelona és que mentre que al país la llista encapçalada per Ignacio Garriga ha quedat per davant de Catalunya En Comú-Podem, a la ciutat s’han intercanviat les posicions. A Barcelona els comuns han aplegat un 9,30% dels vots, més de dos punts per sobre de Vox.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa