Els busos interurbans guanyen terreny al cotxe amb un semestre rècord de viatges

Les 20 noves línies Exprés i Metrobús i l'abaratiment d'alguns trajectes per la nova tarifa metropolitana fan créixer un 7% l'ús dels busos metropolitans

La mobilitat d’entrada i sortida a Barcelona ciutat és un dels factors que més preocupen en l’actual context d’emergència climàtica i lluita contra la contaminació, pel que les noves dades d’ús dels busos públics de la demarcació apunten un canvi de tendència esperançador. Segons dades de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) difoses per la Federació Empresarial Catalana d’Autotransport de Viatgers (FECAV), el primer semestre del 2019 s’ha batut el rècord de viatgers en bus interurbà gràcies en part al notable creixement de les línies metropolitanes per accedir a la capital en transport públic en lloc de cotxe.

Els autobusos públics de les comarques de Barcelona van registrar de gener a juny un total de 540,9 milions de viatges, un 3,4% més que en el mateix període de l’any anterior. El tipus que més creix percentualment (7%) és l’autobús de gestió indirecta de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que han transportat 50,9 milions de persones –uns 3,3 milions més que en el mateix període de 2018–. Antoni Poveda, vicepresident de Mobilitat i Transport en funcions de l’AMB, ho ha atribuït a l’increment de l’oferta de bus metropolità, que compta ara amb 130 nous vehicles de baixes emissions i 20 noves línies Exprés i Metrobús. A més, s’ha reduït el preu d’alguns trajectes gràcies a la implantació de la tarifa metropolitana

[r:4]

El segon mode de transport públic que més creix són els autobusos que gestiona la Direcció General de Transports i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya (DGTM). Aquests autobusos han captat 21,2 milions de passatgers, que representa un augment del 6,3% respecte al primer semestre de 2018. En total s’han realitzat 1,3 milions de viatges més en aquest mode. Els autobusos urbans també han experimentat increments del passatge durant el primer semestre del 2019: 600.000 passatgers més (+2,9%). En total, han viatjat en aquests autobusos 22,9 milions de persones.

José María Chavarría, president de la Federació Empresarial Catalana d’Autotransport de Viatgers (FECAV), ha valorat positivament aquests resultats. Ha destacat que “l’autobús és el mitjà de transport que més creix perquè quan es milloren els serveis i s’augmenta l’oferta els usuaris l’utilitzen més”. Amb tot, ha recordat “la necessitat de treballar amb contractes de més llarg termini amb les administracions titulars dels serveis, ja que això donaria una major seguretat a les empreses operadores a l’hora de fer front a inversions de millora, com ara la renovació de flotes”. 

Més informació

Nou comentari