Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Entitats ecologistes acusen Barcelona i Madrid d’anys d’inacció contra la contaminació
  • CA

Les associacions Greenpeace, Ecologistes en Acció, WWF i Amics de la Terra han responsabilitzat els governs successius dels ajuntaments de Barcelona i de Madrid de la decisió de la Comissió Europea de portar l’Estat al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE) per incompliment dels nivells de qualitat de l’aire.

[r:1]

Les ONG Greenpeace i Ecologistes en Acció recorden que, malgrat que la directiva europea sobre qualitat de l’aire va entrar en vigor el 2010, Madrid no va implantar el seu protocol anticontaminació fins el 2015 i Barcelona no ho va fer fins el 2017. Assenyalen, a més, que la zona de baixes emissions ( ZBE) de Madrid Central, anunciada el 2014, no va veure la llum fins a finals del 2018, mentre que la ZBE de Barcelona no entrarà en vigor fins el gener del 2020.

Tot i que les crítiques han sigut a per a tots dos ajuntaments, han sigut més dures amb Madrid. El responsable de Mobilitat de Greenpeace, Adrián Fernández, ha afirmat que ja van advertir que “la incertesa generada” per l’actual alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida (PP), que va arribar al poder prometent acabar amb Madrid Central, “podria comportar greus sancions de Brussel·les”. Fernández considera això “ha minat la confiança dels comissaris europeus, que no es refien d’un Ajuntament que encara no ha presentat un pla alternatiu”. Greenpeace recorda que Espanya s’enfronta a una multa que pot arribar als 1.600 milions d’euros.

També des d’Ecologistes en Acció opinen que “la gota que ha fet vessar el got ha sigut l’intent, frenat pels tribunals, de deixar sense efecte Madrid Central mitjançant la suspensió del sistema de multes”. “Els governs del PP sempre s’han esforçat a minimitzar i banalitzar el gran problema de salut pública que suposa la mala qualitat de l’aire. Tot i que la contaminació per diòxid de nitrogen, generat sobretot pel trànsit, mata a Espanya a 8.900 persones cada any, segons l’OMS, l’hemeroteca està plena de declaracions en aquest sentit, com les d’Ana Botella afirmant que ‘l’atur asfíxia més que la contaminació’ “, recorden.

Per a l’organització, els polítics que “intenten eximir-se de responsabilitat davant aquesta denúncia europea són els mateixos que han pecat d’inacció davant la contaminació o de boicotejar els únics intents seriosos per solucionar aquest greu problema de salut pública”.

Mentrestant, des de WWF ressalten que la denúncia es deu a l’incompliment reiterat dels diferents governs tant a nivell local com a nivell nacional. “La contaminació de l’aire mai ha estat una prioritat per al govern [espanyol]”, ha lamentat en declaracions a Europa Press el secretari general de WWF, Juan Carlos del Olmo.

Del Olmo lamenta que aquest incompliment “no només només incideix en el tema mediambiental, sinó també en la salut pública”. “Evidentment la responsabilitat és de tots els que han mirat a una altra banda i s’han anat passant la pilota perquè ningú ha volgut començar a prendre mesures serioses. El problema de la contaminació mai ha estat un tema prioritari fins que la societat n’ha començat a prendre consciència i els ciutadans s’han començat a mobilitzar”, ha assegurat.

En tot cas, Del Olmo ha reconegut que en els últims anys els governs de Madrid i Barcelona són “els pocs dels que han començat a prendre mesures més seriosament” i ha assenyalat que s’han pres mesures “tímides i insuficients”, però que amb Madrid Central “hi ha hagut un compromís polític en abordar el tema”.

En la mateixa línia, la coordinadora d’Amics de la Terra, Blanca Ruibal, apunta que la denúncia era “perfectament previsibile” ja que es porta incomplint els límits de contaminació, particularment de NO2, des de fa dos anys. “És evidentment irresponsable anul·lar Madrid Central tan recentment ,ja que ha donat senyals molt negatives a Brussel·les sobre el compromís d’Espanya amb la qualitat de l’aire, amb el medi ambient i amb la salut de la ciutadania”, afegeix.

D’aquesta manera, Ruibal assegura, en declaracions a Europa Press, que cal tenir en compte “els senyals simbòlics que Espanya ha enviat a Brussel·les i a Europa, perquè establir el pla de Madrid Central i mesos després aixecar-lo indica la falta de compromís”, conclou.

Més notícies
L'eurocomissari de Medi Ambient Karmenu Vella durant la roda de premsa de la CE sobre la denúncia contra Espanya / ACN
La denúncia per excés de contaminació a Barcelona i Madrid ja és al tribunal de la UE
Notícia: La denúncia per excés de contaminació a Barcelona i Madrid ja és al tribunal de la UE
Comparteix
La Comissió Europea considera que l'Estat viola "sistemàticament" els límits de diòxid de nitrogen marcats per la normativa comunitària
El Port ofereix a Colau treballar un pla conjunt contra la contaminació
Notícia: El Port ofereix a Colau treballar un pla conjunt contra la contaminació
Comparteix
La presidenta de l’enclavament, Mercè Conesa, demana que abans de “limitar” l’activitat s’estudiïn bé les dades de tres estudis que es presentaran al setembre
Ajuntament i Govern acusen el nou alcalde de Madrid de provocar la denúncia europea per contaminació
Notícia: Ajuntament i Govern acusen el nou alcalde de Madrid de provocar la denúncia europea per contaminació
Comparteix
Janet Sanz i Damià Calvet creuen que ha sigut la decisió de revertir el pla Madrid Central que havia impulsat Carmena ha fet saltar les alarmes de Brussel·les
Colau plantejarà un peatge contra la contaminació si no funciona prou la zona de baixes emissions
Notícia: Colau plantejarà un peatge contra la contaminació si no funciona prou la zona de baixes emissions
Comparteix
L'alcaldessa diu que a mitjans de l'any que ve caldrà avaluar els resultats de la zona de baixes emissions que entra en vigor al gener

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa