“Acaba el concurs de grafitis”: Renfe ironitza sobre els 10 milions per netejar pintades a Rodalies

La companyia difon un comunicat sarcàstic per cridar l'atenció sobre el vandalisme sobre els combois

“Després d’un any intens de grafits i pintades diverses sobre els trens de Rodalies de Catalunya, Renfe dona per finalitzat el concurs de grafits de 2018, iniciativa única i irrepetible (esperem)”. Així arrenca el comunicat de premsa que ha difós avui Renfe per cridar l’atenció sobre el cost milionari que implica cada any la neteja de grafits als combois de la xarxa de Rodalies que connecta poblacions de diverses àrees de la demarcació amb la ciutat de Barcelona.

Segons les dades de la companyia, l’any passat es van haver de destinar més de 10 milions d’euros “dels ciutadans” a netejar pintades. A aquesta xifra cal afegir-hi els 5 milions que segons Renfe es va gastar en reparacions “d’actes vandàlics a l’interior dels trens i es estacions”. En total, es van destinar 15 milions a compensar el vandalisme, “una xifra que hauria permès comprar 3 trens nous”, diu la companyia, obviant el dèficit crònic d’inversions de Renfe a la xarxa de Rodalies de Catalunya, que no té res a veure amb aquestes dades.

Sigui com sigui, la companyia afegeix en aquest balanç del vandalisme que va presentar 2.000 denúncies pels actes vandàlics durant el 2018, més de cinc cada dia de mitjana, i que va destinar 14 milions a seguretat, tot i que no es pot vincular aquesta despesa només als actes vandàlics.  

A més a més, segons Renfe, la pràctica dels grafitis obliga a “alterar” el funcionament del servei per poder retirar de les vies els combois que cal netejar, que s’han d’immobilitzar “més temps del previst”. 

En el relat irònic del comunicat, Renfe hi afegeix una altra dada: 4.825 “obres presentades”  i una superfície pintades de 128.335 m2, “l’equivalent a 5 camps de futbol”.

Més informació

Nou comentari