Barcelona es fixa en Berlín per a regular els preus del lloguer

Govern i oposició reprenen les sessions d'una comissió monogràfica amb experts convidats

L’Ajuntament de Barcelona reprèn el debat sobre com s’hauria de fer una regulació del preu dels lloguers a la ciutat i es fixa en l’experiència de Berlín. Després que la pandèmia de la Covid-19 forcés l’ajornament de les sessions previstes per la primavera, la comissió d’estudi sobre la regulació dels preus dels lloguers ha celebrat aquest dimarts la segona sessió, centrada en bones praxis internacionals.

Els regidors que formen part de la comissió han escoltat diversos ponents que han parlat de com es regulen els preus en altres països i ciutats, com per exemple Dinamarca o Berlín, respectivament.La regidora d’Habitatge, Lucía Martín, ha afirmat que a Barcelona hi ha un 40% d’habitatge de lloguer i ha assegurat que en els propers anys guanyarà pes. “Per tant, entenem que regular preus és una mesura de present i de futur”, ha dit a l’inici de la sessió.

Martín ha apuntat que la idea és buscar un “equilibri” entre el dret a l’habitatge i l’interès de propietaris i llogaters i alhora ha recordat que en països que tenen en marxa una regulació de preus també hi ha pressupostos destinats a habitatge “molt potents”.

El cas de Berlín

Diversos dels ponents s’han referit al cas de la capital alemanya, que des de la dècada dels 70 compta amb un sistema conegut com ‘Mietspiegel’ –considerat un dels més complets i precisos per regular preus– que ha funcionat amb èxit. Tot i ser voluntari fins al 2015, el 90% dels lloguers s’han formalitzat amb aquest sistema, que fixa un preu per metre quadrat d’acord amb diversos criteris com ara la zona o l’estat de l’habitatge, entre altres. Durant la sessió també s’ha parlat d’altres experiències com ara la de Dinamarca, la ciutat de Nova York o Dublín, entre altres.

Índex de preus

Jaume Fornt, director adjunt de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, un dels ponents que ha participat en la sessió, ha assenyalat que la regulació de preus no és l’únic instrument possible, ja que també hi juga la política fiscal o els ajuts al pagament del lloguer.

Amb tot, ha afirmat que l’índex de referència de preus del lloguer existent podria ser una “base sòlida” per començar, advertint que “una mala regulació” podria portar a una reducció de l’oferta del lloguer.

Les conclusions, a la tardor

Si bé la comissió tenia previst disposar de les conclusions ja al juliol, ara haurà d’esperar fins a la tardor. El nou calendari de sessions aprovat aquest dimarts fixa les properes reunions per al 8 de setembre, el 6 d’octubre i el 10 de novembre.

Més informació

Nou comentari