Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Quant costa el lloguer al teu carrer?
  • CA

El govern espanyol ha posat en marxa un índex de preus del lloguer perquè la ciutadania pugui saber quins són els preus de referència de la seva ciutat, del seu districte i pràcticament del seu carrer, ja que l’eina del ministeri del ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana permet consultar els preus a escala de secció censal, que inclou unes quantes illes de cases.

Com es consulta l’índex?

La web habilitada pel ministeri permet introduir una adreça concreta i veure’n el preu permetre quadrat al mes, marcat pel color de la secció censal en què hi ha l’adreça. Però, un advertiment: el mecanisme és extraordinàriament lent i a primera hora de la tarda fins i tot ha caigut durant aproximadament una hora. Tanmateix, si no mostra el missatge “error 500”, si hi esteu interessats val la pena posar-hi paciència i esperar que es carregui. Un cop localitzada l’adreça sobre la qual volem consultar, cal esperar que es carregui la capa de colors i aleshores cal clicar a la icona de ‘llegenda’ –tres ratlles horitzontals una sobre l’altra, a la banda esquerra del mapa– i apareixen les indicacions del preu que representa cada color.

Per elaborar l’índex, s’han analitzar més d’11,2 milions de llars de tot l’estat i l’evolució dels preus en els últims quatre anys. L’índex –similar al que ja existeix a Catalunya, tot i que menys precís– és un primer pas per trobar un sistema que corregeixi els elevats preus del lloguer a ciutats com Barcelona, on el preu mitjà ronda els 1.000 euros des de fa mesos. Hi ha hagut una baixada lleu i lenta en els últims dos trimestres respecte dels anteriors, però no a nivell interanual, i no sembla que hagi de baixar substancialment a curt termini. Tot i celebrar la mesura, entitats com el Sindicat de Llogateres de Barcelona ha criticat que els preus es basen en dades de l’Agència Tributària i no de les fiances, com passa a Catalunya.

Índex Preu Lloguer
Captura de l’eina del govern espanyol per saber els preus del lloguer / Mitma

Segons el sindicat, aquesta mena d’índexs només reflecteixen el que passa al mercat, són “un mapa de lloguers abusius” que serveix per “concretar, amb dades, el que ja sabíem”. Per això demanen que, a més de tenir els preus per secció censal, també es compari amb la renda mitjana per llar per obtenir una radiografia més acurada de cada àrea. També exigeixen que sigui obligatori tenir-lo en compte en aquelles zones que, com Barcelona, pateixen més pressió de preus.  

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa