La crisi del coronavirus ha impactat en el mercat residencial de les grans ciutats. Segons dades d’Engel&Völkers, els preus han caigut un 5% als districtes de Gràcia, Nou Barris i Sant Andreu, una davallada que s’ha accentuat fins al 8% a l’Eixample. De fet, però, la tendència a una baixada lenta ja havia començat abans, com indiquen les dades oficials del primer trimestre del 2020, facilitades per l’Incasol aquesta mateixa setmana i que es poden consultar barri per barri en aquest mapa. La pandèmia, per tant, estaria empenyent i consolidant aquest canvi.
Les restriccions de mobilitat durant l’estat d’alarma han afectat especialment al client estranger i la demanda internacional ha registrat una caiguda notable. Per la seva banda, el client local s’ha mantingut estable, si bé amb un menor pressupost per la “incertesa” de la situació econòmica o l’afectació pels ERTO. La pandèmia també ha provocat un increment del lloguer temporal prop de les zones costaneres i la immobiliària preveu un augment del lloguer de famílies de Barcelona en municipis com Sitges. A escala estatal, la immobiliària alemanya no preveu grans canvis en els preus de l’habitatge, especialment en les zones de vacances ‘premium’, com les Balears, la Costa del Sol o la costa mediterrània. De fet, Engel&Völkers ha detectat un increment d’aquest tipus de demanda a la Costa Brava per part de clients locals, mentre que les propietats per sota els 250.000 euros han patit una caiguda en la demanda.
“L’interès dels inversors es manté viu a les àrees més ‘prime’ i l’elevada concentració de la demanda en pocs mercats mantindrà els preus sense grans variacions”, ha assegurat el conseller delegat de l’empresa per a Espanya, Portugal i Andorra, Juan-Galo Macià, en un comunicat.