Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament vol sacrificar sòl d’equipaments per fer més pisos dotacionals
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona vol modificar el seu pla urbanístic per fer més habitatge social en solars qualificats d’equipament, tant públics com privats. El consistori espera que el 27 de maig s’aprovi de forma provisional una Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) al ple municipal, per oferir més llars d’ús temporals a col·lectius com joves, persones grans, dones víctimes de violència de gènere, creadors culturals, investigadors o estudiants. Per això, a més dels vots de Barcelona en Comú (BComú) i el PSC, socis de govern, han de sumar els vots d’un altre grup municipal, com serà el cas d’ERC, que ja ha avançat que el seu vot serà favorable a la Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat.

Aquesta modificació urbanística planteja que s’elimini el 5% de límit de superfície vigent fins ara destinada als allotjaments públics per poder construir-ne “els que siguin necessaris”, mentre que als terrenys privats es posa un topall del 7,5%. Així, en terrenys privats emergeixen com a disponibles 10 hectàrees de sòl a tota la ciutat per fer-hi fins a 3.000 allotjaments nous, aproximadament. Això és possible gràcies als canvis legislatius introduïts al decret llei 17/2019, de mesures urgents per millorar l’accés a l’habitatge de la Generalitat de Catalunya.

Els solars d’equipaments sacrificats s’hauran de “reposar” en altres espais de la ciutat o bé “justificar la mixtura d’usos” si es compaginen activitats. Es tracta de terrenys on estava previst però no executat un “ús docent, sanitari, assistencial, cultural, esportiu, de proveïment o de seguretat” als 10 districtes de Barcelona. A la pràctica, doncs, en introduir nou ús residencial puja la densitat de població en zones on s’havia reservat espai per a la prestació d’un servei públic o privat a la ciutadania ja resident.

Aquesta norma de l’executiu català –ratificada al Parlament de Catalunya– va substituir la figura habitatge dotacional públic vigent fins aleshores per un nou concepte d’allotjament dotacional que vol donar resposta a persones amb dificultat d’emancipació. S’obre a una tipologia més diversa i adaptable a les necessitats de residència temporal de col·lectius com ara el dels joves, la gent gran, vulnerables, estudiants, investigadors o creadors culturals, entre altres. A més, es va incorporar l’allotjament dotacional a la regulació urbanística d’equipaments comunitaris, de manera que poden ser tant d’impuls públic com privat.

Pisos temporals per a joves, grans, víctimes de violència de gènere

El govern municipal vol més habitatge per als col·lectius vulnerables, evitar l’especulació amb els terrenys i esponjar la construcció d’aquests equipaments per tota la ciutat. Aquests pisos poden ser completament d’ús privatiu, de manera que l’usuari no hagi de compartir cap espai amb altra gent, més enllà de les zones comunitàries; un punt intermedi, per afavorir la creació de “cohesió social”, diu l’Ajuntament; o amb bany compartit.

“Un cop estigui aprovada la MPGM, es tramitarà una ordenança que incorporarà la definició dels preus de tots els allotjaments dotacionals i residències d’estudiants. Seran assequibles per facilitar-ne l’accés i afavorir una oferta de qualitat, inclusiva i amb igualtat d’oportunitats”, assegura l’Ajuntament, a través d’un comunicat de premsa.

Límits a les residències d’estudiants

L’Ajuntament vol posar límit a la proliferació de grans residències d’estudiants. En aquests moments n’hi ha 79 amb 13.800 places. D’aquestes, 18 residències s’han tramitat els últims anys i estan en procés d’obtenir llicència. I, del total, 32 són privades. “Aquest creixement ha suposat una pèrdua de superfície destinada a equipaments i serveis bàsics i ha provocat rebuig veïnal per l’impacte que generen en l’entorn, com ha passat en àmbits com l’avinguda del Paral·lel o el 22@”, considera el consistori.

És per això que la modificació del pla urbanístic de la ciutat contempla, també, que les residències tinguin una capacitat màxima de 350 places i les noves edificacions estiguin situades fora del centre de la capital i de les zones ja tensionades, com passa ja amb els hotels i pisos turístics, regulats pel Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT). D’aquesta forma, els allotjaments d’aquest tipus també estaran sota el paraigua del PEUAT i, a més, amb l’aprovació posterior de l’ordenança municipal que fixés els preus d’aquests allotjaments dotacionals, fixaria un límit al cost d’aquestes residències, per garantir que tothom es pugui costejar una plaça.

Més notícies
El Sindicat d'Habitatge de Sant Andreu anuncia amb un cartell que Càritas vol desnonar una parella de 60 anys en situació de vulnerabilitat / Sindicat d'Habitatge de Sant Andreu
Una parella reclama un pis a l’Ajuntament perquè Càritas els vol desnonar
Notícia: Una parella reclama un pis a l’Ajuntament perquè Càritas els vol desnonar
Comparteix
La Maia i el León Kurdovadze, dues persones vulnerables de 60 anys, volen un sostre on viure abans que els facin fora de la casa on són des de 2015
Pintades a l'església de Sant Andreu de Palomar contra Càritas, que vol desnonar una parella en situació de vulnerabilitat d'un pis social de l'entitat
Compte enrere per un controvertit desnonament de Càritas a Sant Andreu
Notícia: Compte enrere per un controvertit desnonament de Càritas a Sant Andreu
Comparteix
L’entitat es justifica i al·lega que els vol expulsar perquè han incomplert el pactat de forma reiterada
La finca del carrer de n'Arai, adquirida per l'Ajuntament de Barcelona / Google Street View
Barcelona compra un edifici del Gòtic per destinar-lo a habitatge social
Notícia: Barcelona compra un edifici del Gòtic per destinar-lo a habitatge social
Comparteix
L'Ajuntament compromet 6 milions d'euros per adquirir i rehabilitar una finca situada davant de la plaça George Orwell
La finca del carrer Sant Climent en què l'Ajuntament de Barcelona pagarà la reforma a canvi de la cessió de pisos / Google Street View
Acord per rehabilitar un bloc degradat a canvi de fer pisos socials
Notícia: Acord per rehabilitar un bloc degradat a canvi de fer pisos socials
Comparteix
L'Ajuntament es compromet a pagar la reforma a canvi que els habitatges buits es destinin a famílies necessitades

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Fem, droga, okupes i bruticiacolau a maig 17, 2022 | 19:49
    Fem, droga, okupes i bruticiacolau maig 17, 2022 | 19:49
    Mes densificacio, calcuta Colau, Marxa a la india. Barcelona el FEMER DE LA CALCUTA COLAU

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa