Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Una parella reclama un pis a l’Ajuntament perquè Càritas els vol desnonar

La Maia i el León Kurdovadze, una parella de 60 anys en situació de vulnerabilitat, reclama a l’Ajuntament de Barcelona un pis on viure abans que els facin fora de la casa on són des de 2015. Ara són en una casa de la Fundació Habitatge Social, vinculada a Càritas, que el 18 de maig els vol desnonar amb el suport dels Mossos d’Esquadra.

La Maia ha enviat una carta als serveis socials de l’Ajuntament de Barcelona, així com a la Fundació Habitatge Social, que és qui gestiona els pisos de què disposa, i Càritas, l’entitat benèfica de l’Església catòlica. Allà demana que abans d’entregar les claus de la llar se li ofereixi una alternativa digna, un sostre on disposi de cuina i lavabo per ella. Al text, diu que no acceptarà una pensió, pis compartit, alberg o habitació que no disposi d’aquestes característiques.

La missiva l’ha fet pública el Sindicat d’Habitatge de Sant Andreu, que està donant un cop de mà a aquesta parella, que assegura sentir-se indefensa i desatesa per l’administració pública. L’Ajuntament de moment no s’ha pronunciat al respecte. Mentrestant, la Fundació Habitatge Social i Càritas asseguren que la realitat és molt diferent: la parella en situació d’exclusió incomplert de forma reiterada un programa de reinserció social, anomenat Oikos.

Pintades a esglésies

El sindicat d’habitatge de Sant Andreu ha esclatat contra les intencions de Càritas i ha organitzat una campanya mediàtica contra l’entitat, sota el lema “Càritas desnona”. A més d’això, han fet pintades a les façanes de diverses esglésies del barri, com a acte de protesta contra la pretensió de l’entitat social de deixar al carrer a la Maia i el León Kurdovadze. Asseguren que l’organització vol fer fora aquesta gent de la casa on viuen, sense oferir-los una alternativa, mentre que l’ens ho nega i afirma que ha ofert fins a 2.700 euros per poder fer la mudança.

La família va començar a rebre ajut per part de Càritas el 2013 i el 2015 van accedir a aquesta casa, de 100 metres quadrats al centre històric de Sant Andreu. Una casa que compta amb dues plantes d’alçada i un petit jardí, tal com expliquen Càritas i la Fundació Habitatge Social al TOT Barcelona. Ambdós actors coincideixen a dir que aquesta és una de les millors llars que disposen, d’entre les desenes que tenen repartides per la capital catalana i per municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

El 2017 tot es torça

Les coses es comencen a torçar a partir del 2017, quan la família comença a incomplir el programa Oikos, diu l’ens, que també afirma que llavors es detecten els primers casos de mala convivència amb el veïnat, a més de detectar la casa en mal estat de conservació. Així mateix, arriben les primeres factures de llum amb consums desorbitats, que fan que el cost del subministrament es dispari. De fet, expliquen que es giren rebuts de fins a 600 euros de llum i que acaba assumint la mateixa organització social, davant la incapacitat econòmica de la família.

El març de 2019 es fa una reunió on, per primer cop, Càritas demana a la família que marxi. Els diuen que no han complert la seva paraula i que hi ha moltes altres persones que poden aprofitar millor que elles el que l’entitat els ofereix. La família es desagrupa i quatre membres -la parella jove i dos fills- accedeixen a marxar de la llar, quedant només els dos adults de major edat. Càritas assegura que, gràcies al seu suport econòmic, aquesta família es va poder independitzar i costejar la fiança d’entrada a la nova llar.

Davant la negativa reiterada de marxar dels altres dos membres que encara quedaven a la llar, Càritas va iniciar els tràmits per desnonar-los. El març de 2021 arriba la primera data de llançament, però és ajornada pel jutge, en virtut del decret de la Covid-19 del govern espanyol, que protegeix als inquilins i, per tant, es deixa per més endavant el procediment. El segon intent arriba al juliol de l’any passat i, de nou, s’atura, després que s’arribi a un acord entre totes les parts. Un nou gir de guió fa que es torni a incomplir el promès i es torna a iniciar de nou la maquinària judicial, que ha fixat per aquest 18 de maig la data límit per expulsar aquestes dues persones, que freguen l’edat de jubilació.

Més notícies
Pintades a l'església de Sant Andreu de Palomar contra Càritas, que vol desnonar una parella en situació de vulnerabilitat d'un pis social de l'entitat
Notícia: Compte enrere per un controvertit desnonament de Càritas a Sant Andreu
Comparteix

Compte enrere per un controvertit desnonament de Càritas a Sant Andreu

L’entitat es justifica i al·lega que els vol expulsar perquè han incomplert el pactat de forma reiterada
Notícia: Compte enrere per un controvertit desnonament de Càritas a Sant Andreu - Mobile
La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, en una intervenció al ple del Parlament de l'11 de maig de 2022 / Natàlia Segura (ACN)
Notícia: El Govern culpa el govern espanyol de la querella d’un fons voltor a Colau
Comparteix

El Govern culpa el govern espanyol de la querella d’un fons voltor a Colau

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, acusa la Moncloa, on hi són els comuns, de posar traves en la protecció de les famílies vulnerables
Notícia: El Govern culpa el govern espanyol de la querella d’un fons voltor a Colau - Mobile
Una dona mostra un cartell que critica la Sareb i fons immobiliaris, davant de la seu de la immobiliària Solvia / ACN
Notícia: Colau insta la Sareb a oferir lloguer a 255 famílies en risc d’expulsió
Comparteix

Colau insta la Sareb a oferir lloguer a 255 famílies en risc d’expulsió

El govern municipal reclama controlar la gestió dels 824 pisos del 'banc dolent'
Notícia: Colau insta la Sareb a oferir lloguer a 255 famílies en risc d’expulsió - Mobile
Membres del Grup d'Habitatge de Sants i del Sindicat de Barri de Poble-Sec han ocupat la seu del Districte Sants-Montjuïc el 10 de maig de 2022, com a senyal de protesta per les condicions en què viu una família desnonada en una pensió de l'Ajuntament / Martí Rodríguez (ACN)
Notícia: Activistes per l’habitatge ocupen la seu del districte de Sants-Montjuïc
Comparteix

Activistes per l’habitatge ocupen la seu del districte de Sants-Montjuïc

Denuncien les condicions en què viu una família vulnerable en un espai que els ha ofert l'Ajuntament, on no hi ha cuina
Notícia: Activistes per l’habitatge ocupen la seu del districte de Sants-Montjuïc - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: adolf a maig 18, 2022 | 17:03
    adolf maig 18, 2022 | 17:03
    Els problemes socials no els tenen que assumir els propietaris, que els assumeixin els governs perquè per això cobren imposts.

Nou comentari

Comparteix