Assís Centre d’Acollida: un futur per a les persones sense llar

L'associació treballa per a la inclusió social i per afavorir l'autoestima de la gent a què atén

Cada dia unes 900 persones sense llar dormen al carrer a Barcelona. Formen part d’un col·lectiu format per 2.800 persones, segons dades difoses per l’Associació Assís Centre d’Acollida. La fundació disposa de 15 pisos amb 30 places per oferir una sortida a aquestes persones, i al 2017 van allotjar més de 9.400 persones. A més, financen una part del lloguer de l’habitatge o pensió a qui ho necessiti. L’associació Assís té l’objectiu de “facilitar i motivar processos d’inclusió social de persones en situació de sense llar”, segons expliquen a la seva pàgina web

Assís va néixer amb la voluntat d’oferir acollida, acompanyament i assistència social a les persones sense llar. A més, centra els seus esforços a afavorir la inserció laboral i l’acompanyament en tractaments mèdics. Mitjançant la relació amb els voluntaris d’Assís, l’associació treballa per afavorir l’autoestima i l’accés a la xarxa de recursos socials. L’associació afirma que la seva és una metodologia innovadora perquè vincula les persones que atenen amb relacions positives i ponts de confiança. 

Les persones ateses per Assís tenen accés a formació continuada. L’associació ofereix cursos d’idiomes – català, castellà, anglès i francès -, cursos de cuina i formació en tecnologia. A més, disposa del projecte d’inserció sociolaboral AssísVerd, segons detallen des de l’associació. AssísVerd consta d’un curs de formació en teoria i pràctica d’entre 250 i 450 hores per aprendre a crear i cuidar horts urbans. 

Assís va ser fundada el 2001 per persones vinculades a parròquies i comunitats de l’arxiprestat de Sarrià i de les seves ganes “d’oferir un ajut real a les persones en situació de sense llar”, segons especifiquen a la web. Actualment l’entitat compta amb 12 treballadors i 271 voluntaris que hi col·laboren. Tots ells es dediquen a prestar serveis i activitats i realitzar tasques d’atenció i administració. La tasca d’Assís ha estat reconeguda per l’Ajuntament de Barcelona, que va atorgar a l’associació la Medalla d’Honor del consistori.

Més informació

Nou comentari