El districte de Ciutat Vella té unes característiques sociològiques complexes, i això afecta l’atenció sanitària que s’hi ofereix. Entitats com Atenció d’Infermeria, Docència i Recerca (AIDIR), de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), treballen per millorar la situació de l’atenció mèdica al districte. Des del 2016 alumnes d’infermeria de la UIC ofereixen els seus coneixements a persones en risc d’exclusió social per tractar-les i educar-les sobre la seva salut. Es tracta d’una iniciativa oberta a tota la comunitat que pretén potenciar l’autonomia i l’autocura de la població, familiars i persones a Ciutat Vella.
Paral·lelament l’AIDIR afavoreix l’aprenentatge dels estudiants d’infermeria en els nous rols de la professió. La docència i la recerca han adquirit una nova dimensió en els últims anys, i a Ciutat Vella alguns alumnes desenvolupen projectes d’investigació centrats en la comunitat. A més, el projecte també impulsa el compromís social dels estudiants per al seu futur professional.
La iniciativa de la UIC centra els seus esforços a atendre la comunitat de Ciutat Vella i afavorir la reinserció cívica i laboral dels pacients. Creuen que la reincorporació en la societat i el món del treball és clau per garantir una bona salut física i emocional. Per ajudar les persones en risc d’exclusió social l’AIDIR organitza activitats d’aprenentatge actiu, com ara tallers. Les activitats són sobre alimentació saludable, exercici en l’àmbit laboral o l’addicció al tabac.
Actualment, l’AIDIR té 406 beneficiaris i compta amb 8 alumnes en pràctiques. S’hi imparteixen 27 tallers i s’han realitzat 143 visites. El treball d’aquesta entitat comença amb l’entrevista i valoració de l’usuari per detectar les necessitats del pacient. Seguidament, es decideix qui liderarà les principals activitats, que normalment són estudiants. Finalment, s’avaluen tant el procés com els resultats de l’atenció.