Pallapupas, els actors que porten alegria als hospitals

L'entitat fa actuacions davant de pacients de totes les edats per humanitzar el procés d'hospitalització

Pallapupas és una entitat formada per actors que fan de pallassos que intenten fer l’estada dels pacients als hospitals més agradable. Des de l’any 2000 un grup de professionals porten somriures a les persones ingressades i tracten de fer els hospitals espais “més amables i plens de vida”, segons explica l’entitat. Una vegada els actors entren a Pallapupas reben formació sobre com fer el seu paper de manera adequada a l’espai. La fundadora de Pallapupas, Angie Rosales, indica que pretenen convertir l’hospital en “un espai on poder créixer com a persona davant de l’adversitat”.

L’activitat de Pallapupas va començar a hospitals pediàtrics, on centraven la intervenció en els nens. Més endavant van incloure actuacions a quiròfans, amb les quals intenten facilitar l’anestèsia als nens i evitar l’ús de la força, segons expressen. En els anys següents van afegir les persones grans i els adults a les seves intervencions. Així, fan actuacions a centres de gent gran i a l’Institut Català d’Oncologia, on tracten de portar alegria als adults pacients de càncer. 

La col·laboració de Pallapupas amb els treballadors de l’hospital és molt estreta, ja que abans de cada intervenció els actors reben informació sobre l’estat físic i psicològic del pacient. Així, cada actuació es fa de forma personalitzada i adaptada a la persona. Quan actuen davant d’un nen ingressat els membres de Pallapupas involucren els pares i intenten fer-los partícips de l’alegria que porten al seu fill. A més, fan un seguiment i una avaluació de l’efecte que ha tingut la seva feina en l’estat d’ànim dels pacients gràcies a la col·laboració amb els hospitals. De fet detallen que no són un mer projecte d’entreteniment, sinó que són part del procés assistencial.

L’objectiu de l’entitat és humanitzar el procés d’hospitalització i crear un ambient distès que ajudi els pacients a passar pel procés de la malaltia, segons detallen els Pallapupas. L’entitat assegura que el seu “mètode teatral específic” els diferencia d’altres entitats i que tracten d’estimular les emocions positives a cada actuació. 

Més informació

Nou comentari