Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Sanció milionària a quatre empreses per la licitació irregular de l’Aerobús
  • CA

El Tribunal Català de la Competència de l’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) ha sancionat quatre empreses de transport per coordinar les ofertes en la licitació del servei de l’Aerobús, entre l’aeroport i el centre de Barcelona. Es tracta de Transportes Urbanos y Servicios Generales, SAL (Tusgsal), Transports Ciutat Comtal, SA, (TCC), Serveis Generals de Mobilitat i Transport, SL, (SGMT), la consultora Cinesi SL (CINESI) i Automóviles La Alcoyana, SA, (Alcoiana). Segons l’ACCO, les empreses haurien acordat que aquesta darrera presentés una oferta fictícia a l’AMB per explotar el servei amb la finalitat de beneficiar la UTE formada per Tusgsal, TCC i SGMT.

A més, durant 18 mesos no es podran presentar a cap concurs. Concretament, l’acord consistia en què Alcoiana presentava una oferta fictícia o de cobertura per permetre que l’altra –la UTE formada per Tusgsal, TCC i SGMT– en presentés una altra més competitiva “preservant l’aparença de l’existència d’una competència efectiva”. De fet, l’empresa que presenta l’oferta fictícia no té cap intenció de guanyar el concurs ni de competir amb l’altra empresa. Aquesta pràctica es va estendre entre 2017 i 2019.

Segons apunta l’ACCO, l’Alcoiana va presentar una oferta després d’intercanviar informació amb les empreses que pertanyen a la UTE i que finalment va resultar guanyadora. L’ens recorda que l’article 1.1 de la Llei 15/2017, de 3 de juliol, de defensa de la competència prohibeix els acords entre operadors econòmics i per això ha imposat una sanció de 864.245,42 euros a Tusgal; de 1.052.162,35 euros a TCC; d’1.494.090,99 euros a SGMT; de 199.090,99 euros a Cinesi i de 478.395,1 euros a Alcoiana. A més, també imposa una multa de 22.800 euros al directiu de Tusgsal i SGMT Carles Fàbregas per la seva participació en els fets.

L’ens recorda que l’article 1,1 de la Llei 15/2017, de 3 de juliol, de defensa de la competència prohibeix els acords entre operadors econòmics i per això ha imposat una sanció de 864.245,42 euros a Tusgal; de 1.052.162,35 euros a TCC; d’1.494.090,99 euros a SGMT; de 199.090,99 euros a Cinesi i de 478.395,1 euros a Alcoiana. A més, també imposa una multa de 22.800 euros al directiu de Tusgsal i SGMT Carles Fàbregas per la seva participació en eels fets.

L’ACCO subratlla que la concertació entre operadors en les licitacions públiques “restringeix la competència” i elimina els beneficis que aporta la lliure concurrència en els processos de contractació. En aquest sentit, l’ens apunta que la col·lusió genera un sobre cost mitjà dels contractes afectats del 30%.

La licitació ha estat en el punt de mira de l’ACCO durant mesos i ha portat cua a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). El consell metropolità va haver de retirar un punt de l’ordre del dia del ple del febrer que pretenia tirar endavant la licitació malgrat la investigació de l’ACCO.

Més notícies
Passatgers pujant a l'Aerobús / ACN
L’Aerobús canvia finalment de mans després d’un polèmic concurs públic
Notícia: L’Aerobús canvia finalment de mans després d’un polèmic concurs públic
Comparteix
L'AMB cobrarà un cànon més alt i la nova adjudicatària haurà de renovar la flota d'autobusos
La seu de l'Àrea Metropolitana de Barcelona / AMB
La licitació de l’AMB d’un contracte de 600 milions, sota sospita per limitar la competència
Notícia: La licitació de l’AMB d’un contracte de 600 milions, sota sospita per limitar la competència
Comparteix
L'Autoritat Catalana de la Competència avisa que hi ha "riscos greus" que el concurs tanqui la porta a algunes empreses
Servei portuari d'autobusos a Barcelona, en una imatge d'arxiu / MMP
Competència torna a portar l’Àrea Metropolitana als tribunals per l’adjudicació d’autobusos
Notícia: Competència torna a portar l’Àrea Metropolitana als tribunals per l’adjudicació d’autobusos
Comparteix
L'autoritat independent ja havia advertit que el contracte pels autobusos portuaris era dubtós | Ja va presentar un contenciós pels busos d'Horta i el Baix Llobregat
Competència tomba la licitació de l’Aerobús per irregularitats
Notícia: Competència tomba la licitació de l’Aerobús per irregularitats
Comparteix
L’autoritat expedienta a cinc empreses i les acusa de coordinar-se per “alterar el resultat del concurs” públic

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa