L’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) ha frenat l’adjudicació del lucratiu servei d’Aerobús i acusa les cinc empreses que han participat al concurs públic d’haver-lo manipulat. Es tracta d’una de les licitacions estrella de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, juntament amb el servei de Nitbus, i té un valor estimat de quasi 90 milions d’euros. Després de diversos escorcolls domiciliaris, on s’haurien trobat “indicis racionals” d’irregularitats, l’ACCO ha obert un expedient sancionador contra les companyies i les acusa d’haver “coordinat el seu comportament per tal d’alterar el resultat del concurs”.

L’adjudicació encara no s’havia formalitzat, però igualment l’ACCO ha derivat el cas a l’Oficina Antifrau de Catalunya per “l’existència d’un possible conflicte d’interès entre l’AMB i l’oferta provisionalment guanyadora” perquè l’administració metropolitana forma part d’una de les societats aspirants a gestionar el servei. Les cinc empreses expedientades són la badalonina Tusgsal, la consultora Cinesi –filial de Tusgsal–, Transports Ciutat Comtal (TCC) –participada per la pròpia AMB i Moventia–; Serveis Generals de Mobilitat i Transport (SGMT) –integrada per Tusgsal i TCC– i l’empresa alacantina La Alcoyana –sòcia de Tusgsal a les Balears–.

La vinculació entre les cinc seria concloent i l’ACC considera que haurien tingut una “conducta presumptament infractora”. L’oferta guanyadora era la de la UTE que formarien Tusgsal, TCC i SGMT. Actualment el servei el gestiona SGMT. A preguntes de l’oposició, el govern metropolità (Entesa, ERC i PSC) va tirar pilotes fora aquest dimarts al plenari de la institució, sense aclarir el futur de l’Aerobús.

L’expedient es tramitarà durant un màxim de 18 mesos i no obliga legalment a aturar la contractació, tot i que esdevé de facto un impediment polític per l’adjudicació definitiva. Fonts de l’AMB consultades per Europa Press ressalten que l’expedient posa el focus en les relacions entre empreses i defensen que la licitació efectuada per l’AMB es va realitzar de forma clara i transparent, “amb estricte compliment de les normes que regulen els procediments de contractació de les administracions públiques”.

Comentaris

    Donec perficiam Novembre 29, 2018 | 19:31
    Aquesta notícia no es correspon a la realitat. Que mal informin els diaris espanyols.... ja s ho faran!!! Que un diari català faci de “vocero” d una empresa galega que ha perdut i coneguda per l explotació laboral dels seus treballadors, per estar el seu amo implicat en un cas de corrupció a Galícia i perquè el seu cap a Catalunya es un jefazo del PP us hauria de fer pensar en l origen de la mateixa

Nou comentari