Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els restauradors de plaça Reial, contra les multes “massives” de terrasses
  • CA

Bars i restaurants de la plaça Reial, al Barri Gòtic, esclaten contra l’Ajuntament de Barcelona i les seves inspeccions “contínues” i sancions “massives”. Es queixen que el consistori té una fixació amb les seves terrasses, tal com han explicat a través d’un comunicat difós per l’Associació d’Amics i Comerciants de la Plaça Reial, on diuen que han rebut quatre inspeccions en els últims dos mesos.

Els restauradors consideren que pateixen una campanya de “criminalització” de la seva activitat amb “constants actuacions sense precedents” per part del districte de Ciutat Vella i la Guàrdia Urbana. Davant d’això, reclamen poder treballar “amb normalitat”. D’altra banda, remarquen que la majoria de les multes s’han recorregut i guanyat, un fet que indica, segons ells, que les actuacions “poden ser concebudes com un abús de poder o prevaricació”. Fins i tot afirmen que s’han obert expedients “per elements suposadament no autoritzats que ni tan sols estan tipificats a les ordenances municipals”.

Posen com a exemple un incident que va ocórrer el cap de setmana del 8 al 10 d’abril, quan la Urbana va retirar taules als restauradors durant l’hora de sopar, al mateix temps que obligava els clients a moure’s de lloc, dient-los-hi que allà on hi eren no s’hi podien estar, perquè la terrassa no complia la normativa i s’havia de clausurar.

“Els restauradors no van tenir cap més remei que acceptar la situació i, després de presentar al·legacions van poder demostrar que no hi havia cap irregularitat, fins al punt que el 29 d’abril, la Guàrdia Urbana es va disculpar per un malentès entre ordres internes”, diu el comunicat. Tot i això, asseguren que l’endemà mateix van tornar a tenir inspeccions acompanyades de sancions i obertura d’expedients.

Més de 200 expedients en sis mesos

L’Ajuntament ha interposat des del novembre, com a mínim, 224 expedients de terrasses a Ciutat Vella. Així ho ha anat detallant el regidor del districte, Jordi Rabassa. Al llarg dels mesos ha anat actualitzant el balanç d’infraccions, que no ha parat d’augmentar amb el pas del temps, bé sigui perquè hi ha més irregularitats, bé sigui perquè hi ha hagut un augment de la vigilància.

La setmana passada es van signar 94 expedients, dels quals 32 eren molt greus, 59 greus i n’hi havia tres de lleus. A més, el regidor del districte informava que hi havia set sancions a terrasses per no disposar de llicència. Per barris, el Gòtic era el més afectat, amb 37 actes aixecades, i l’epicentre se situava a la plaça Reial (24). Hi havia 31 multes més al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, 17 al Raval i nou més a la Barceloneta.


Els restauradors, a l’espera de si han obtingut la llicència

Els negocis de la Plaça Reial, acollits durant la pandèmia a l’ampliació de terrasses, han sol·licitat la llicència definitiva, segons confirma l’associació. En aquests moments es troben a l’espera de conèixer si els han estat atorgades aquestes llicències, tot i que, segons decret d’alcaldia, fins que no es resolgui l’expedient poden operar amb llicències provisionals.

L’Associació d’Amics i Comerciants de la Plaça Reial explica que la majoria de membres són empreses familiars que porten entre 20 i 65 anys a la plaça, i en tota la seva història mai havien rebut tantes inspeccions com ara. A més, acusen els representants municipals de manca de diàleg i titllen d'”injustícia” el que estan fent amb ells.

Rabassa: “A la plaça Reial sovint s’hi excedeixen”

El regidor de Ciutat Vella de Barcelona, Jordi Rabassa, ha defensat aquest dijous en un comunicat el pla d’inspeccions del districte per mantenir els carrers i places ordenades: “Els inspectors passen per tots els carrers, no només a la plaça Reial”.

“A la plaça Reial, i jo ho he vist personalment i ho he sentit també als veïns, sovint s’excedeixen en la xifra que els permet la seva llicència”, ha assegurat el regidor. A més, ha recalcat que la restauració de la dita plaça compta amb una hora més per mantenir les terrasses que la resta del districte.

Rabassa ha recordat que s’obre l’expedient sancionador quan un bar o restaurant posa més cadires o més taules de les permeses, o elements no autoritzats a l’espai públic, i ha avisat: “L’activitat inspectora seguirà. Qui compleix la normativa, no ha de témer cap sanció”.

Més notícies
Cadires en una terrassa de Barcelona / Europa Press
Expedientades 94 terrasses de Ciutat Vella, la majoria per faltes greus
Notícia: Expedientades 94 terrasses de Ciutat Vella, la majoria per faltes greus
Comparteix
La majoria de vulneracions són per excedir-se en les taules i les cadires instal·lades i obstaculitzar el pas de vianants
Terrasses a la calçada a Barcelona / Jordi Play
ENQUESTA | Estàs a favor que les noves terrasses rebin subvencions?
Notícia: ENQUESTA | Estàs a favor que les noves terrasses rebin subvencions?
Comparteix
L'Ajuntament destina 4,5 milions per ajudar els hostelers a adquirir les plataformes que el mateix consistori els exigeix
Terrasses a Gràcia i Eixample / Foto: Jordi Play
FECASARM demana dos estius de terrasses nocturnes a Barcelona
Notícia: FECASARM demana dos estius de terrasses nocturnes a Barcelona
Comparteix
La patronal de l'oci demana a l'Ajuntament horaris més amplis per compensar les pèrdues durant la pandèmia
Turista fent fotos a la Boqueria per Setmana Santa / ACN
Barcelona, plena de turistes: la Setmana Santa recupera escenes prepandèmia
Notícia: Barcelona, plena de turistes: la Setmana Santa recupera escenes prepandèmia
Comparteix
Les vacances de Setmana Santa omplen la ciutat de visitants, alguns d'ells pel seu primer viatge en dos anys

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa