Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Port de Barcelona resisteix el fre de l’economia i torna a créixer
  • CA

L’economia global està en clara fase de contenció i això es nota en els grans centres de distribució de mercaderies com el Port de Barcelona. Després d’un mes de gener en negatiu, els tràfics portuaris es van recuperar al febrer i deixen l’acumulat de l’any amb un empat tècnic respecte el 2018. En els dos primers mesos el Port ha mogut 10,7 milions de tones, un 0,1% més que l’any passat, que va ser el millor de la seva història amb un volum de gairebé 68 milions de tones (un 40% més que el 2016).

El Port ja havia tancat el 2018 amb clares mostres d’esgotament arrossegat per l’aturada del comerç mundial, com ho demostra que en tres dels últims cinc mesos de l’any va registrar uns tràfics negatius. Una altra prova del refredament de l’economia és que l’any passat les exportacions catalanes van augmentar un tímid 1,1% i, tot i marcar un nou rècord, es van quedar lluny dels creixements d’anys anteriors. Malgrat tot, Barcelona ha aconseguit aguantar el tipus.

[r:1]

Els contenidors aguanten els resultats

En concret, si al gener la seva activitat va caure un 7,1%, aquest mes de febrer ha crescut un 7,9% i encara manté el mateix nivell d’activitat que l’any passat. El tràfic de contenidors, un dels principals indicadors del comportament de les empreses a la zona d’influència d’un port, encara té un creixement sòlid, però se sustenta gràcies a les importacions (+8,1%) i el transbordament (+26%). Els contenidors d’exportació, en canvi, han caigut un 14,2%, tot i que ha suavitzat el descens.

Per àrees geogràfiques, el sud-est asiàtic i l’Extrem Orient tornen a ser dues de les zones de major dinamisme en els seus intercanvis amb el Port de Barcelona: la Xina (+4%), el Japó (+5%), Tailàndia (+28,5%) i Malàisia (+50%) han millorat substancialment els seus tràfics i concentren el 30% del tràfic de contenidors. Els EUA (+18,5%) i Algèria (+13%) també es consoliden com els dos grans mercats internacionals de la capital catalana per darrere del gegant asiàtic.

[r:2]

Menys creueristes

Els creuers, que han estat al centre de la polèmica per unes declaracions recents de la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, que els va qualificar de “plaga de llagostes”, han registrat un descens en el nombre de passatgers. En aquests dos primers mesos més de 175.000 persones han passat pels molls del port, un 4,2% menys respecte el 2018. Cal tenir en compte que, en aquesta mateixa època de l’any passat, el nombre de creueristes creixia un 46% gràcies l’aposta de Barcelona pels creuers d’hivern.

En canvi, els passatgers de línies regulars van créixer un 10%, fins a les 118.200 persones. En la mateixa línia, les Autopistes del Mar –connexions marítimes amb almenys tres freqüències setmanals amb Itàlia i el Nord d’Àfrica– han millorat els seus resultats tant en nombre de camions i remolcs transportats (24.000 unitats i +2%) com en tones mogudes (733.000 i +1,2%).

Més notícies
Barcelona es consolida com a port exportador i bat rècords d’activitat
Notícia: Barcelona es consolida com a port exportador i bat rècords d’activitat
Comparteix
El tràfic de mercaderies arriba als 67,7 milions de tones i creix un 10% anual gràcies a la bona marxa de les relacions comercials amb la Xina
Barcelona potencia l’arribada de creuers a l’hivern
Notícia: Barcelona potencia l’arribada de creuers a l’hivern
Comparteix
L'estratègia del port i l’Ajuntament ha fet créixer un 40% el nombre de vaixells hotel que passen per la ciutat de novembre a març
La Facultat de Nàutica estrena instal·lacions a la Nova Bocana del port
Notícia: La Facultat de Nàutica estrena instal·lacions a la Nova Bocana del port
Comparteix
L’Espai Vela, que servirà per la docència com per la recerca, disposa d’un moll, un pescant per hissar i de sales polivalents per a les classes
La presidenta del port, Mercè Conesa, i el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, durant l'acte / ACN
El Govern i el Port s’alien per convertir Barcelona en una referència internacional d’innovació
Notícia: El Govern i el Port s’alien per convertir Barcelona en una referència internacional d’innovació
Comparteix
La quarta edició de l'SmartCat Challenge proposa a pimes i start ups reptes específics per millorar l'operativa portuària
El Port veu “desproporcionada” la marxa lenta i demana als transportistes que tornin al diàleg
Notícia: El Port veu “desproporcionada” la marxa lenta i demana als transportistes que tornin al diàleg
Comparteix
Les protestes de la setmana passada van fer que la infraestructura treballés al 50% de la seva activitat habitual
Els transportistes aturen les mobilitzacions i donen un mes per trobar una solució
Notícia: Els transportistes aturen les mobilitzacions i donen un mes per trobar una solució
Comparteix
Sintraport anuncia que vol negociar una sortida al conflicte amb el Port i amb la Generalitat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa