El Govern i el Port s’alien per convertir Barcelona en una referència internacional d’innovació

La quarta edició de l'SmartCat Challenge proposa a pimes i start ups reptes específics per millorar l'operativa portuària

El Govern i el Port de Barcelona s’han aliat per convertir la instal·lació en una referència mundial en matèria d’innovació i digitalització de l’operativa portuària. Barcelona, de fet, ja és un port pioner en l’aplicació de diferents solucions tecnològiques per millorar els processos logístics al recinte. I ara aprofitarà l’impuls del Departament de Polítiques Digitals per convertir-se en “un laboratori per buscar respostes innovadores a les noves necessitats del port”, segons ha explicat la presidenta, Mercè Conesa.

El primer pas d’aquesta nova aliança és la celebració de la quarta edició de l’SmartCat Challenge, el concurs que proposa reptes a pimes i start ups tecnològiques, en territori portuari. És la primera vegada que abandona l’àmbit municipal i les smartcities i posa l’ull en “una infraestructura capital pel progrés de Catalunya”, ha dit el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró. L’objectiu és “contribuir a la seva transformació digital i millorar-ne la gestió i l’operativa mitjançant l’aplicació de tecnologies”.

[r:1]

“La innovació i la transformació digital són les eines per avançar en matèria de sostenibilitat i per incrementar el valor econòmic, social i ambiental que aportem a l’economia i a la societat”, ha afegit Conesa. Per això el port invertirà 10 milions d’euros en els pròxims quatre anys per desplegar una nova xarxa de telecomunicacions que farà accessible el 5G a tots els racons del recinte portuari. “Aquesta innovació ha de ser oberta, col·laborativa i impulsada per la demanda”.

Noves solucions a vells problemes

I la demanda és precisament l’eix que dona sentit a l’SmartCat Challenge, ja que es tracta de desenvolupar solucions innovadores per a problemes que el port té molt ben identificats, com són la gestió del trànsit de camions i la capacitat disponible de les terminals; la mobilitat dels passatgers de creuers i ferris a dins del port; la inspecció dels molls; la mesura automàtica de volums i pesos de la càrrega; o la mesura de la contaminació marina.

Les inscripcions per aquesta edició del concurs estan obertes a la pàgina web de l’SmartCat Challenge i totes les empreses interessades s’hi poden apuntar fins al pròxim 7 de juny. Un jurat farà una primera tria de 10 propostes, que competiran en una gran final a la segona meitat del mes de juny. Els tres guanyadors rebran 5.000, 3.000 i 1.000 euros i una podrà dur a terme una prova pilot a les instal·lacions del port. Els tres finalistes es donaran a conèixer al Saló Internacional de la Logística (SIL).

Més informació

Nou comentari