Els camioners del port prenen el centre de Barcelona amb una marxa lenta

Els transportistes protesten per les cues que han de fer cada dia durant hores per poder carregar les mercaderies

Uns 700 transportistes han pres Barcelona aquest matí amb una marxa lenta. Desenes de camions del sindicat Sintraport recorren la ciutat fent sonar els clàxons en protesta per la precarietat laboral. 


 
Es tracta de transportistes autònoms del Port que es queixen de llargues cues per carregar les mercaderies als vehicles cada matí, la precarietat laboral i un mal estat dels contenidors. Un conjunt de factors que fan que, segons ell, el negoci sigui gairebé ruïnós.
[r:1]

Cues de fins a set hores

Segons Sintraport, a primera hora del matí es concentren fins a 4.000 transportistes que volen recollir un contenidor buit, que després han de portar al client perquè carregui el material que vulgui transportar. El president de Sintraport, Vicente Rodríguez, lamenta que els consignataris –els que porten els contenidors als vaixells– els descarreguen tots a primera hora. Això provoca que es necessitin molts camions, que competeixen entre ells per oferir el preu més baix i aconseguir el transport.
Rodríguez es queixa que els transportistes fan cues de fins a set hores cada matí per carregar un contenidor. “Aconseguim fer una mitjana d’1,2 transports al dia, i només per pagar les despeses n’hauríem de fer dos diaris”, diu.

Un altre dels motius que han motivat la marxa lenta d’avui ha estat que els carregadors –els clients que els omplen els contenidors amb mercaderia– es neguen a pagar si el contenidor està en mal estat. Fins l’any 2008, els carregadors pagaven encara que el contenidor estigués en mal estat, recorda Rodríguez. Des de llavors, però, es fa responsables els transportistes del mal estat dels contenidors, que poden tenir humitats, estar oxidats o trencats. Per al president de Sintraport els responsables del bon estat dels contenidors són els inspectors del Port.

Rodríguez reclama una reunió amb el Port i amb la Generalitat per trobar solucions i acabar amb la “precarietat”. Si no s’arriba a un acord, avisa, mantindran les mobilitzacions.

 
Transportistes del Port fent la marxa lenta de protesta pel passeig de Colom / ACN

Transportistes del Port fent la marxa lenta de protesta pel passeig de Colom / ACN

 

La marxa ha començat el Port i, després de passar per passeig de Colom i Via Laietana, ha transcorregut per Aragó, Tarragona, plaça Espanya i avinguda Paral•lel per anar de nou a la seu de Sintraport, a la Zona Franca.
 
Camioners aturats al carrer Aragó, durant la marxa lenta per protestar per les condicions de treball al Port / A.L.

Camioners aturats al carrer Aragó, durant la marxa lenta per protestar per les condicions de treball al Port / A.L.

La Guàrdia Urbana talla carrers i controla el trànsit per evitar afectacions i alerta sobre el recorregut amb una piulada a Twitter.

La mobilització es produeix després d’una setmana de vaga al recinte portuari. La seva protestat ha sigut poc visible i ara surten als carrers de la ciutat per fer-se notar.

Més informació

Nou comentari