Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona es consolida com a port exportador i bat rècords d’activitat
  • CA

El Port de Barcelona ha batut el seu rècord d’activitat per segon any consecutiu i es consolida com una instal·lació clau per a les exportacions catalanes. El 2018 el tràfic de mercaderies va arribar als 67,7 milions de tones, el que suposa un augment del 10% respecte a l’any anterior, però s’ha de tenir en compte que el port ja venia de créixer un 26% el 2017. Això vol dir que en dos anys el Port de Barcelona ha disparat gairebé un 40% la seva activitat i mou 20 milions de tones més que el 2016.

“L’any passat va ser clau per consolidar el gran salt d’escala que el port va fer el 2017″, ha declarat la presidenta de l’Autoritat Portuària de Barcelona, Mercè Conesa. L’alentiment de l’economia mundial i les incerteses polítiques a mercats clau pel port fan pensar que hi haurà un augment molt més moderat. “Aquest any seguirem creixent, però no serà a un ritme com l’actual, tot i que ens agradaria mantenir els dos dígits”, ha vaticinat. Malgrat tot, les expectatives són bones.

Un port exportador

Un dels apartats que registra millors xifres és el tràfic de contenidors, un dels millors termòmetres de l’economia de l’entorn del port –que va molt més enllà de Catalunya–. L’any passat es van superar els 3,4 milions de contenidors, un 15% més que el 2017, quan ja havien crescut un 32,5%. “Barcelona ha canviat el seu rol des de la crisi i ara és un port fonamentalment exportador“, ha explicat el director general de l’APB, José Alberto Carbonell.

El segment més actiu és els dels contenidors de transbordament –és a dir, aquells que es descarreguen i es tornen a carregar cap a una destinació final–, que van créixer un 35%. Es tracta de tràfics que no generen impacte econòmic directe, però que són fonamentals per mantenir obertes rutes comercials que sí que ajuden a impulsar les exportacions de les empreses. És una estratègia similar a la que segueix l’Aeroport del Prat amb els passatgers de connexió, que no trepitgen Barcelona, però ajuden a mantenir una ocupació alta en vols internacionals.

Pel que fa al comerç exterior, els contenidors d’exportació van superar els 750.000 TEU –unitat equivalent a un contenidor de 20 peus–, un 6,6% més, mentre que els d’importació van arribar als 580.000 TEU (+3,5%). Aquests bons números se sustenten sobretot en l’intercanvi comercial amb la Xina, que suposa al voltant del 25% del comerç exterior amb contenidor del port. Després del gegant asiàtic la resta de països es mouen en xifres molt inferiors, però destaca el dinamisme d’Algèria, Estats Units, Vietnam o Tailàndia.

Els creuers creixen en temporada baixa

Els creuers també han mantingut la tendència alcista dels últims mesos i per primer cop s’han superat els 3 milions de passatgers, un 12% més. D’aquesta manera, el Port de Barcelona també es consolida com el primer del Mediterrani i el quart del món, només superat pels tres ports de Miami, líders indiscutibles dels creuers pel Carib. La presidenta de l’APB, Mercè Conesa, ha matisat que l’increment en l’arribada de creueristes “s’ha produït durant la temporada baixa” –que va de nombre a març– i ha celebrat que l’estratègia del port per “desestacionalitzar els creuers” comenci a donar fruits.

Més notícies
Els ferris de la línia Barcelona-Roma generaran zero emissions mentre estiguin al port
Notícia: Els ferris de la línia Barcelona-Roma generaran zero emissions mentre estiguin al port
Comparteix
Els vaixells ‘Cruise Roma’ i ‘Cruise Barcelona’, de la naviliera Grimaldi, incorporaran bateries de liti i filtres per deixar de contaminar quan estiguin atracats
Barcelona potencia l’arribada de creuers a l’hivern
Notícia: Barcelona potencia l’arribada de creuers a l’hivern
Comparteix
L'estratègia del port i l’Ajuntament ha fet créixer un 40% el nombre de vaixells hotel que passen per la ciutat de novembre a març
Capitania Marítima no va inspeccionar el creuer multat mentre era a Barcelona
Notícia: Capitania Marítima no va inspeccionar el creuer multat mentre era a Barcelona
Comparteix
L’organisme, depenent del ministeri de Foment, només realitza unes 200 inspeccions aleatòries l’any a tot l’Estat
Multen per contaminació excessiva un creuer que fa escala regular a Barcelona
Notícia: Multen per contaminació excessiva un creuer que fa escala regular a Barcelona
Comparteix
Un tribunal de França ha imposat una multa de 100.000 euros al capità del vaixell per utilitzar un combustible més contaminant del permès

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa