Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El nou mercat de Montserrat s’endarrereix un any

El nou mercat de Montserrat, al barri de Roquetes (Nou Barris), s’estrenarà un any més tard del previst. Les obres de construcció del nou edifici, al costat de l’actual, havien de començar el 2020 però la pandèmia n’ha alentit la tramitació i ara l’Ajuntament de Barcelona preveu iniciar-les durant la tardor de 2021. Els comerciants alerten que el mercat pateix un fort declivi i celebren que el projecte torni a tenir calendari.

El Pla Especial Urbanístic que regeix la renovació del mercat s’havia d’aprovar el 2019 però finalment ha rebut la llum verda inicial aquest mes d’octubre. Actualment s’estan estudiant les al·legacions rebudes i entre finals de desembre i principi de gener hauria de quedar del tot validat, indiquen fonts municipals al TOT Barcelona. La paperassa no acaba aquí, perquè durant el primer semestre de 2021 s’haurà d’elaborar el projecte executiu de les obres i fer-ne l’adjudicació a una constructora a l’estiu. Tot el procediment es pot allargar quasi un any.

El mercat de la Via Júlia és un dels més antiquats que queden a la ciutat. Va obrir el 1950 per abastir els nous veïnats de la zona, que creixien a gran velocitat per l’arribada de nova població a la capital catalana. Més de 60 anys d’història han deixat obsolet l’edifici, que no té climatització i arrossega instal·lacions molt envellides, malgrat les millores fetes als 90. De la setantena de parades que conté, unes 30 estan buides

Recreació virtual del futur mercat de Montserrat / Ajuntament de Barcelona

Entre tantes persianes abaixades, sobreviuen uns 40 negocis, indica l’associació de comerciants. “Estem una mica fotuts pel retard, però alhora contents perquè almenys ara sí que tenim clar que comencen a moure’s coses”, valora Nacho Andújar, que regenta el bar El Rincón i presideix la junta de paradistes. “Feia temps que no ens deien res del projecte, ho vèiem molt parat i hi havia molta desinformació al mercat”, lamenta. 

Vista de l’actual mercat de Montserrat / BCN Film Comission

Revifada pandèmica

La pandèmia ha fet pujar la facturació als comerços d’alimentació per l’arribada de nous perfils de client, normalment gent jove que no solia anar-hi a comprar. Aquesta empenta imprevista els ha ajudat a portar millor l’espera, perquè abans de la Covid-19 el clima era desmoralitzador: “Anaven tancant cada cop més parades i jo vaig arribar a pensar que no arribaríem ningú al nou mercat”.

Recreació virtual del futur mercat de Montserrat / Ajuntament de Barcelona

Una mostra d’aquesta decadència és la dificultat de l’associació per formar una junta: “Ara som 2 persones només, però havíem estat 7 o 8… Entre el cansament i la falta de relleu generacional no trobem més voluntaris i s’acumulen moltes coses pendents de fer”, diu Andújar. Per exemple, la web del mercat no s’actualitza des de fa més de dos anys i el telèfon que consta a la pàgina i a Google ja no és vigent.

El nou edifici, molt més petit

L’immoble que ara ocupen no es remodelarà, sinó que se’n construirà un de nou en un altre racó de la plaça, on ara hi ha un aparcament a l’aire lliure per a 140 cotxes. No caldrà, per tant, cap carpa provisional. El futur mercat tindrà forma trapezoïdal amb entrades a les cantonades i una superfície de 3.098 m2. Dos soterranis amagaran un aparcament de 50 places per a clients i els magatzems i espais logístics dels venedors. 

Recreació virtual del futur mercat de Montserrat / Ajuntament de Barcelona

Serà molt més petit que l’actual: contindrà només 25 parades d’alimentació. També hi haurà un bar i cinc botigues exteriors. “Dels que estem ara al mercat, fem el pas uns 20 i suposem que a les parades sobrants hi vindrà gent nova”, diu el president. El trasllat és una decisió difícil per a la butxaca de comerciants de 50 o 60 anys: “Costa molt invertir 100.000 euros per uns pocs anys més de feina”. Van votar a favor de la reforma fa dos anys, pel que l’amortització encara els agafarà més grans.

El nou recinte també incorporarà un supermercat, seguint la política habitual de l’Ajuntament en la renovació dels mercats. Ocuparà una planta separada i serà alguns metres més gran que la superfície destinada a les parades. “Segurament serà un LIDL, ens han dit, perquè és la firma que últimament està apostant més per entrar als mercats”, avança Andújar.

Recreació virtual del futur mercat de Montserrat / Ajuntament de Barcelona

Umbracle i equipament col·lateral

El mercat vell no desapareixerà del tot. Una part de l’estructura es transformarà en una mena d’umbracle, amb l’enderroc de les parets i la conservació de les arcades. L’objectiu, més que el reciclatge, és preservar la memòria paisatgística de Roquetes.

Recreació virtual de l’umbracle aprofitant els arcs del vell mercat de Montserrat / Ajuntament de Barcelona

Un altre tros es convertirà en un equipament públic, de moment sense ús decidit. El nou edifici, el trasllat i la urbanització bàsica de la zona constitueixen una primera etapa d’obres de tres anys de durada. La segona etapa, de tres anys més, consistirà en habilitar el nou espai social, construir un aparcament soterrat al subsòl i acabar la urbanització de la plaça. Així, la finalització completa se situaria ja dins del proper mandat, aproximadament l’any 2024.

Un euro/hora per aparcar

L’estudi de mobilitat del Pla Especial preveu que un 15% dels clients de les parades d’alimentació hi arribaran en cotxe, un 15% en transport públic, un 2% en bicicleta i la gran majoria (68%) s’hi acostaran a peu. En canvi, estima que el 33% dels compradors del supermercat podrien fer servir vehicle privat, en detriment del percentatge de vianants.

Així, fa 4 propostes sobre mobilitat que inclouen fer pagar als clients del mercat per aparcar-hi el cotxe. Concretament, el pla aprovat suggereix “implantar una tarifa de, com a mínim, 1 euro/hora per als clients del mercat que realitzin compres superiors als 5 euros”. “Aquesta tarifa s’equipara al preu d’un viatge d’anada i tornada en transport públic (amb abonament T-usual), per la qual cosa segueix sent una tarifa molt baixa”, argumenta.

Recreació virtual del futur mercat de Montserrat / Ajuntament de Barcelona

La resta de propostes són habilitar almenys 31 places d’aparcament per a bicicletes –inclòs un espai segur tipus bicibox–, reservar una plaça d’estacionament per a la càrrega de vehicles elèctrics i convertir un tram del carrer de les Torres en via de doble sentit per facilitar l’accés al pàrquing del mercat.

Més notícies
El futur mercat de Montserrat, al barri de Roquetes de Nou Barris, en una imatge de com serà / Ajuntament de Barcelona

Roquetes tindrà un mercat nou que es començarà a construir l’any que ve

Notícia: Roquetes tindrà un mercat nou que es començarà a construir l’any que ve
Comparteix
El mercat de Montserrat es farà de nou al costat de l'actual i al d'Horta s'hi farà una remodelació integral
Notícia: Roquetes tindrà un mercat nou que es començarà a construir l’any que ve - Mobile
Vista del mercat de Sant Antoni / Jordi Play

Un ‘marketplace’ permetrà comprar als 43 mercats de Barcelona

Notícia: Un ‘marketplace’ permetrà comprar als 43 mercats de Barcelona
Comparteix
Els paradistes hi podran vendre els seus productes a partir de la primavera
Notícia: Un ‘marketplace’ permetrà comprar als 43 mercats de Barcelona - Mobile

La vigilància de Santa Caterina, nou conflicte als mercats de Barcelona

Notícia: La vigilància de Santa Caterina, nou conflicte als mercats de Barcelona
Comparteix
Els venedors rebutgen fer-se càrrec d'una despesa que el consistori va assumir per escrit el 2005 | Els Encants Vells presenten un contenciós pel recàrrec a les taxes
Notícia: La vigilància de Santa Caterina, nou conflicte als mercats de Barcelona - Mobile

L’Ajuntament insinua un canvi d’etapa als mercats i anuncia més inversió en manteniment

Notícia: L’Ajuntament insinua un canvi d’etapa als mercats i anuncia més inversió en manteniment
Comparteix
La regidora Montserrat Ballarín replica a l'oposició sobre el malestar dels paradistes i defensa la gestió municipal
Notícia: L’Ajuntament insinua un canvi d’etapa als mercats i anuncia més inversió en manteniment - Mobile

L’Ajuntament munyirà els paradistes dels mercats el que queda de mandat

Notícia: L’Ajuntament munyirà els paradistes dels mercats el que queda de mandat
Comparteix
Canvi de paradigma en el finançament de la xarxa municipal per l'absència de noves adjudicacions i la fi del cicle de remodelacions
Notícia: L’Ajuntament munyirà els paradistes dels mercats el que queda de mandat - Mobile

Els mercats, una joia amb peus de fang

Notícia: Els mercats, una joia amb peus de fang
Comparteix
El model dels anys 90 s'ha esgotat i cal dissenyar ja una nova fórmula de futur
Notícia: Els mercats, una joia amb peus de fang - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa