N’hi ha que desitgen de tot cor que les amenaces dels organitzadors del Primavera Sound d’anar-se’n amb els macroconcerts a un altra banda no es quedin tan sols en una fanfarronada que fa tremolar l’Ajuntament de Barcelona cada cop que es deixen anar. “L’única bona notícia de tot plegat seria que tant de bo sí que se sentin menystinguts per l’Ajuntament i que fotin el camp allà on vulguin, a Madrid, a Sevilla o a Vigo, però que marxin d’una vegada”, es desfoguen a la plataforma Stop Concerts.
El col·lectiu condensa el malestar de barris del districte de Sant Martí amb l’acumulació d’esdeveniments de gran format al Fòrum, a tocar de blocs d’habitatges i d’un centre de salut. També li disgusta el cartell extens com mai amb què retorna el Primavera Sound, el festival més multitudinari de la ciutat i que, després de tres anys d’espera forçada per la pandèmia, serveix menú doble, repartit entre aquest cap de setmana i amb segon torn el pròxim. “Es ven arreu amb el reclam de concerts fins a altes hores de la matinada, cosa que no passa en altres llocs, on es fan com a molt fins a les 11 o les 12 de la nit i la resta de concerts es fan durant el dia, no com a aquí”, distingeix l’entitat en conversa amb el TOT Barcelona.
Estira-i-arronsa
Stop Concerts ha sorgit els últims mesos, empès per la irritació d’associacions de veïns i de col·lectius socials, que han declarat al llarg dels últims mesos haver-se sentit menystinguts a l’hora de planificar la reentrée del certamen després de cancel·lar-se el 2020 i el 2021. L’Ajuntament ha explicat que durà una campanya a bars i botigues de l’entorn del Fòrum per controlar possibles infraccions en la venda i consum d’alcohol que puguin esperonar els botellots. També ha anunciat controls de venda ambulant de begudes, de consum d’alcohol a la via pública i d’estupefaents, en especial a prop de zones residencials, informa Europa Press. A més, el servei especial de neteja s’amplia fins al carrer Cristòfol de Moura, interiors d’illa del carrer Llull, el centre comercial Diagonal Mar i els accessos de les parades de metro de Besòs Mar i Maresme Fòrum.

A banda, les ofertes que el govern municipal ha esbombat per intentar fer contents els promotors perquè no s’emportin el festival fora de Barcelona van arribar per sorpresa al teixit d’entitats de la zona. Lamenten que no fossin sotmeses al parer del moviment veïnal abans de fer-se públiques.
L’últim oferiment amb què s’ha destapat el govern d’Ada Colau ha estat aquesta mateixa setmana, coincidint amb el tret de sortida dels concerts. L’Ajuntament planteja que el Fòrum segueixi sent la seu del cicle musical durant almenys quatre anys més, després de l’enèsim ultimàtum del Primavera Sound davant de les dificultats amb què asseguren topar per muntar els escenaris a Barcelona.
Pretesament o no, la pancarta desplegada per l’organització aquest dijous es va interpretar com una resposta al govern municipal. És la que cobreix l’accés a un dels escenaris del recinte i que s’ha fet cèlebre de seguida, la que recrea un improbable petó amorós entre l’alcaldessa i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz-Ayuso.
El dibuix de les dues líders antagòniques emula l’històrica salutació efusiva que es van regalar dos dirigents comunistes, el soviètic Leonid Brezhnev, i el seu homòleg de la República Democràtica Alemanya, Erich Honecker, immortalitzat en un grafit a les restes del mur de Berlín. El símil és la peculiar forma dels organitzadors de celebrar la pròxima edició de 2023, a cavall entre la capital catalana i l’espanyola; alhora, deixa a les clares que Barcelona haurà de conformar-se amb compartir el festival si vol conservar-ne una part.
Música més enllà de les cinc de la matinada
Al marge de l’estira-i-arronsa entre el consistori i els promotors, Stop Concerts troba que no s’han reforçat prou les mesures de seguretat i de prevenció per contenir els habituals maldecaps després els concerts. “Hem pogut dir ben poca cosa sempre que hem assistit a les reunions de l’Ajuntament. Els serveis de Guàrdia Urbana i d’equips de neteja són els que ells decideixen”, lamenta.

La plataforma afegeix que no han pogut arrencar un compromís per un punt en què insisteixen, avançar l’hora de finalització dels concerts. A la planificació anual d’espectacles del Fòrum que dissenya l’empresa municipal BSM -encarregada de la gestió del recinte-, figura que les sessions de cap de setmana del Primavera Sound acabaran a les 5.30 de la matinada, més tard que cap altre certamen que l’espai allotja.
Stop Concerts troba escandalós que es toleri un horari tan ampli. “És inadmissible que es permeti en un entorn amb habitatges i un centre de referència de l’hospital del Mar a prop”, oposa.
Soroll i botellots
En tot cas, les queixes rere la constitució recent d’Stop Concerts venen de lluny i han sigut reiterades any rere any al Besòs Maresme i Diagonal Mar, el dos barris que conviuen de prop amb l’altra cara de les actuacions i espectacles que, de març a novembre, atreuen un públic nombrós al Fòrum. El soroll que complica adormir-se emmig de la nit, els botellots amb què la festa s’allarga sota els habitatges i el rastre de brutícia que dibuixa el pas de la massa d’espectadors pels carrers a la sortida van ser un malson freqüent, sense que les crítiques del veïnat fossin prou perquè es posessin un remei eficaç. Ara sospita que hauran de resignar-se a reviure-les.
“No tenim cap garantia que ara no torni a passar. Seria massa optimista pensar que aquest cop pugui haver-hi cap canvi”, pronostica Stop Concerts sobre les pròximes nits de concert rere concert. També troben insuficient que, segons la informació que han rebut de l’Ajuntament, el nivell permès dels equips de so s’hagin reduït de 110 a 105 decibels. “Està fora de normativa”, sosté l’entitat, que havia demanat rebaixar-lo fins a 90 decibels.

BSM ha previst un aforament màxim de 80.000 persones per dia durant les set jornades d’actuacions programades. La plataforma creu que és una xifra que el dispositiu d’agents que s’hi destina no té capacitat de controlar. “La Guàrdia Urbana ens assegura que hi seran 48 agents. Si, a més, han de fer detencions, implica que es perden patrules i aleshores no n’hi ha suficients per controlar tot el botellot. Matemàticament i físicament és impossible, si no és creient en la divina providència”, ironitza.
Disposats a anar al jutjat
Amb tot plegat, Stop Concerts es declara disposat a emprendre un litigi al jutjat per intentar reduir el nombre d’esdeveniments que el Fòrum acull. De fet, la pretensió la té clara des que va néixer. Mesos enrere, els seus responsables ja van avançar que preparaven un escrit per demanar mesures cautelars per demanar que el recinte es despobli de celebracions multitudinàries.
L’entitat explica que està recopilant dades per bastir la petició que vol adreçar a un jutjat. “Serà el següent pas, exigir responsabilitats per aquest desgavell”, rebla. La plataforma també es reserva l’opció de denunciar el nivell de so dels concerts i que assegura que excedeix els límits reglats.
“La paciència ha arribat al límit. Veurem com van aquests dies i com podem actuar de forma més contundent. No acceptem que l’Ajuntament vagi fent el qeu vulgui sense tenir en compte els veïns“, adverteix Stop Concerts, que sintetitza l’objectiu que persegueix: “Que ens deixin seguir fent la nostra vida i anar a dormir a l’hora que puguem sense que ens molestin gaire”. La demanda, en aparença senzilla, val per igual en altres barris de Barcelona on incomoda que s’amunteguin terrasses i una oferta àmplia d’oci nocturn, una combinació que pertorba de nou a les nits. Diferents grups veïnals han convocat una manifestació a favor del dret al descans i contra el soroll a la plaça Sant Jaume el pròxim 16 de juny.