Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Veto al cotxe en la plataforma que substituirà la llosa de Sant Antoni
  • CA

El govern de l’alcaldessa Ada Colau ja té una proposta en què anticipa com quedarà la ronda de Sant Antoni un cop que es retiri la controvertida llosa que la cobreix, sobreposada sobre la calçada i convertida en un tram més bé hostil per als vianants des que la carpa provisional del mercat es va retirar el 2018 sense que el trànsit tornés a la via. Enmig del debat entre plataformes veïnals sobre el futur de la ronda després de mesos de queixes pel mercat de la misèria que s’hi ha instal·lat i actes de petita delinqüència, l’Ajuntament fa equilibris entre uns i altres per a la reforma que planeja. A grans trets, la reforma consistirà en retirar la llosa, però el carrer no es reobrirà al trànsit, i la polèmica cobertura passarà a ser substituïda per una plataforma única en què, a espera de majors concrecions, es permetrà el pas de ciclistes i, de dilluns a divendres, de busos i de vehicles de mercaderies per carregar i descarregar en un horari limitat.

La tinent d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha explicat que el disseny que l’Ajuntament idea per a la ronda Sant Antoni “seguirà el model Superilla Barcelona“, la reforma urbanística amb què Colau vol reduir el trànsit a carrers de l’Eixample i estendre els anomenats eixos verds, amb substitució de carrils de trànsit per zones ajardinades i places. Precisament, les immediacions de la ronda de Sant Antoni ja s’adeqüen al model urbanístic que guanya espai per als vianants en detriment dels vehicles. Els comuns l’han adoptat com un emblema del mandat de Colau mentre que, alhora, recull crítiques i escepticisme entre els detractors de l’alcaldessa, però també dels seus socis, el PSC, tebi a l’hora de defensar la Superilla a l’Eixample.

Descartada la calçada de circulació

La substitució de la llosa per una plataforma única que vagi “de façana a façana” d’una banda a l’altra de la ronda, com l’ha descrit Sanz, suposa descartar la proposta amb què l’Ajuntament es va comprometre el 2018, que sí contemplava l’obertura de carrils de circulació. És el projecte amb què s’identifica la Plataforma d’Afectats per la Llosa de Sant Antoni, molt crítica amb l’incivisme i la inseguretat que assegura que la cobertura de la calçada ha atiat als voltants. El PSC també s’ha declarat fins ara partidar de recuperar el traçat amb carrils de circulació.

Sanz ha contraposat que descarten el projecte validat pel ple el 2018 per un d'”actualitzat”. Davant d’una possible nova discrepància amb els socialistes al si del govern, ha adduït que el disseny sense cotxes a la ronda compta amb el “màxim consens” després de sotmetre’s a un procés participatiu. De pas, ha presumit de la reducció de carris de trànsit a diferents punts de la ciutat, que els comuns reivindiquen com un signe d’identitat del seu pas per al govern de la ciutat. “Les pacificacions han vingut per quedar-se“, ha postulat la tinent d’alcalde.

Obres abans i després de les eleccions

Quant al calendari, l’Ajuntament calcula que la llosa es comenci a retirar el pròxim novembre i que cap al gener de 2023 ja s’hagi tret per complet. A partir d’aleshores, la ronda entrarà en uns mesos de provisionalitat mentre no arrenquin les obres per construir la nova plataforma única. A principis de l’any que ve “es pavimentarà de forma senzilla, amb pavimentació molt bàsica”, ha comentat Sanz.

L’adjudicació de les obres definitives de la futura ronda de Sant Antoni es resoldria l’abril de 2023. De complir-se els terminis, la tinent d’alcalde calcula que les obres definitives comencin el juny de 2023, just després de les eleccions municipals en què Colau es juga la reelecció.

Qüestió al marge és si la remodelació de la ronda de Sant Antoni en què, tot i que sense llosa, seguirà vetant-se els vehicles acabarà amb les queixes per petita delinqüència, el principal factor mobilitzador del veïnat contra l’estat actual de la via. El regidor de l’Eixample, Pau Gonzàlez, ha confiat que la reforma “ajudi a millorar la situació”. “No podem, però, demanar a l’urbanisme que resolgui totes les situacions que tenim a la llosa”, ha advertit Gonzàlez, que s’ha referit tant a la presència durant “24 hores” d’agents de la Guàrdia Urbana per apaivagar la sensació d’inseguretat com també als serveis socials per atendre “la pobresa i l’exclusió” que també es fa palesa a la ronda, que fa de frontera entre els barris de Sant Antoni i el Raval.

Per intentar donar la volta a l’actual aspecte de la ronda de Sant Antoni, l’Ajuntament ha anunciat que programarà activitats per a infants i d’altres obertes a la ciutadania en quatre punts de la ronda, des d’ara i fins que la llosa comenci a aixecar-se el pròxim novembre i, després, un cop que ja hagi desaparegut el gener de 2023 i fins que comencin les obres a la primavera de l’any que ve. S’ubicaran en quatre àgores, dues fixes amb una programació per a població adulta i altres dues de puntuals, amb activitats adreçades a infants per la tarda i durant els caps de setmana.

Més notícies
Una edició del 'Tast a la Rambla' en una imatge d'arxiu / Europa Press
Arrenca una nova edició del Tast a la Rambla
Notícia: Arrenca una nova edició del Tast a la Rambla
Comparteix
Les jornades gastronòmiques comencen aquest dijous i s'allargaran fins al 6 de juny
El president del Partido Popular, Alberto Núñez Feijóo / Eduardo Briones / Europa Press
Colau convida Feijoó a una escola de Barcelona perquè conegui la immersió
Notícia: Colau convida Feijoó a una escola de Barcelona perquè conegui la immersió
Comparteix
L'alcaldessa de Barcelona critica el "disbarat" del líder del PP, que parla d'"apartheid" a l'escola catalana
Una imatge d'arxiu de croissants /
Els millors temples del croissant a Barcelona
Notícia: Els millors temples del croissant a Barcelona
Comparteix
Les millors pastisseries i fleques de la ciutat on esmorzar o berenar amb un croissant delicatessen
Una imatge d'arxiu de la terrassa del Gallery Hotel / Ajuntament
Cultura i gastronomia gratis a les terrasses dels hotels de Barcelona
Notícia: Cultura i gastronomia gratis a les terrasses dels hotels de Barcelona
Comparteix
Torna la setmana de les terrasses als hotels de Barcelona del 10 al 19 de juny

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Carles 6 a juny 02, 2022 | 21:21
    Carles 6 juny 02, 2022 | 21:21
    Son uns genis...la.mobilitat d'alguna manera.espanta els incivics. Quan no hi ha cotxes, ja sabem què passa, botellons, merders, crits, inseguretat etc..
    • Icona del comentari de: Ricard a juny 03, 2022 | 08:21
      Ricard juny 03, 2022 | 08:21
      Exactament. Però als ineptes els voten la majoria de trinxeraires sorollosos implicats, que a sobre poden anar-hi amb metro (molts es colen) els caps de setmana i durant tota la nit a compte dels ciutadans que sí paguem impostos.
  2. Icona del comentari de: Angelblau a juny 03, 2022 | 11:57
    Angelblau juny 03, 2022 | 11:57
    Cal fer fora del nostre Ajuntament la Colau I els seus Panxitos però JA

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa