Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els millors temples del croissant a Barcelona
  • CA

La combinació de cafè i croissants és un dels esmorzars més habituals a bars, restaurants i també a forns de pa. El que ara és tradició matinera per a molts, té uns orígens d’allò més curiosos. Ens remuntem a l’any 1683 per a descobrir-los.

A diferència de la creença popular, el croissant no prové de França, sinó d’Àustria. Era l’època en la qual l’Imperi Otomà avançava per Europa conquerint territoris en la seva lluita contra l’imperi Romanogermànic. Després d’arrasar Constantinoble, els Balcans i part d’Hongria, l’exèrcit otomà va fixar el seu objectiu en Viena. Com aquesta estava rodejada per una muralla, van decidir soscavar el terreny fins que un corredor subterrani desemboqués al centre de la capital austríaca. Per no ser descoberts, van fer-ho de nit, sense adonar-se que els forners vienesos també treballaven a aquelles hores. És així que en sentir el soroll de pics i pales, van donar la veu d’alarma, i la ciutat va poder repel·lir l’atac invasor. 

Per celebrar la victòria, els flequers van crear un brioix amb forma de lluna creixent, la mateixa que lluïa la bandera otomana. Així, el croissant simbolitzava el ‘menjar-se un turc’, una dolça venjança que es va estendre per Europa en forma de panet. Ràpidament, els francesos van batejar-lo amb el nom de croissant, fent-lo seu.

Una deliciosa expansió que ha inspirat també a pastissers barcelonins a fer un pas més enllà en la creació croissantera. El TOT Barcelona et presenta petits temples del croissant. 

Brunells

Fa un parell d’anys va reobrir una de les pastisseries més antigues de la ciutat, que  s’ubica a la mateixa cantonada des del 1852. El cafè és protagonista en aquest racó que transmet estima per l’ofici pastisser i que combina noves creacions amb sabors del passat. En una ciutat on predomina el croissant a la francesa, Brunells va recuperar el croissant de llard.  Ara, la seva carta de croissants és d’allò més variada: croissants amb nata i maduixes, amb farcit doble de crema de mantega de cafè i crema de mascarpone, amb crema de xocolata blanca o, ara que arriba l’estiu, el croissant ‘mojito’, de nata infusionada amb menta fresca i banyat amb un almívar de rom.

La feina ben feta els va merèixer, el 2020, el premi al Millor Croissant de Mantega d’Espanya. 

Foix de Sarrià

Si parlem de Foix de Sarrià, parlem de poesia. I no és cap metàfora. Tot i que l’artesania de l’ofici pastisser en pot tenir, molta, de poesia, ens referim a la del poeta J.V. Foix. “Tota amor és latent en l’altra amor”, diu un dels versos de la placa que commemora a l’escriptor català, a la façana del número 57 del Carrer Major de Sarrià, on ell va néixer. La placa passa desapercebuda a la mirada dels transeünts, que queda absorta en els dolços i els confits que exhibeix la pastisseria que obriren els pares del poeta el 1886.

Font: foixdesarria.com

Tot i que el punt fort de Josep Vicenç no eren els melindros, sinó les lletres, aquest va regentar la pastisseria des del 1936 fins al 1968, quan va confiar el negoci al seu cosí. Així, la pastisseria ha prosperat fins avui dia i s’ha guanyat el seu prestigi gràcies a la cura que hi posen i a un producte de primera qualitat. Obligat tastar el croissant de mantega i llard, el mític, de mantega, i un de més exòtic, el de gianduja, avellana i xocolata. 

Sant Croi by Albert Roca

A l’obrador artesanal del xef Albert Roca, guanyador del premi al Millor Croissant Artesà de Mantega d’Espanya l’any 2009 i 2018, només fan servir productes artesanals i respecten el temps que requereix l’elaboració de cada una de les seves creacions. 

Destaca el seu croissant de potent xocolata negra i finíssim alveolat de mantega, que, a més a més, pots demanar que te’l portin a casa, a la teva o la d’algú a qui vulguis sorprendre de bon matí amb un esmorzar deliciós i contundent. 

Forn Mistral 

Cinc generacions de la família Bertran han regentat el Forn Mistral amb pols ferm i han conquistat la ciutat amb pa i brioixeria de primera categoria. No sense motiu guanyaren el concurs Millor Pa de Pagès de Catalunya 2019-2020. 

Començaren a Sant Antoni, on el seu forn és un dels últims reductes del Raval on comprar un pa excel·lent: artesanal, ecològic i cuit al forn de llenya. Després, no fa gaire, obriren una versió més reduïda a Gràcia. La brioixeria obeeix la mateixa filosofia. Imprescindibles els mini croissants de xocolata i els d’espinacs. 

Equip Mistral. Font: fornmistral.com

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a juny 02, 2022 | 13:40
    Anònim juny 02, 2022 | 13:40
    Pastisseria Triomf Rambla Poble Nou
    • Icona del comentari de: Mjose a març 31, 2023 | 05:02
      Mjose març 31, 2023 | 05:02
      hi ha un fort per camp del arpa Còrcega aprop? Gràcies

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa