Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau hauria tramitat malament la Superilla, segons el Síndic de Barcelona

El Síndic de Greuges de Barcelona, David Bondia, ha trobat un punt feble en la tramitació de les obres de la Superilla. El projecte estrella de l’alcaldessa Ada Colau comença els treballs aquest juny per convertir 4 artèries en eixos verds a l’Eixample. “La Sindicatura de Greuges de Barcelona ha conclòs que l’actuació de l’Àrea d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat no ha estat ajustada a dret pel que fa al tràmit d’informació pública i el principi de bona administració“, sosté la Sindicatura de Greuges.

El defensor de la ciutadania es va iniciar arran d’una queixa de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, que va mostrar “la seva disconformitat amb la decisió municipal de licitar les obres d’un projecte que encara es trobava en fase de tramitació”, recorda la Sindicatura en un comunicat. Per altra banda, la Fiscalia va obrir una investigació sobre el projecte de la Superilla l’abril passat. Ho va fer a instàncies de la plataforma Salvem Barcelona, que qüestiona que el projecte s’hagi iniciat sense fer la necessària modificació del Pla General Metropolità.

Davant de les peticions d’informació de la Sindicatura, l’Ajuntament va defensar que era possible “iniciar la licitació d’un contracte abans de l’aprovació definitiva”. El govern municipal justificava que l’òrgan responsable de la contractació, BIMSA, “és un poder adjudicador no administració pública, que està subjecte a un règim jurídic diferenciat”, va adduir el consistori.

La Sindicatura de Greuges conclou que l’argument de l’Ajuntament és una “interpretació jurídica que pot resultar defensable”, però afegeix que “no la comparteix”. El Síndic de Greuges sosté que “iniciar una licitació sense haver aprovat definitivament un projecte no és l’opció més ajustada al principi de bona administració i eficàcia”.

Escàs marge per a al·legacions

L’organisme fiscalitzador apunta que el govern de l’alcaldessa Ada Colau ha menystingut la informació pública i la participació en la reforma de l’Eixample, que es preveu completar abans de les eleccions de maig de 2023. Avisa que la forma de procedir de l’Ajuntament en el procés per adjudicar el contracte de la Superilla “buida de contingut el tràmit d’informació pública” i, per tant, altera el mecanisme habitual de presentació d’al·legacions per esmenar el procés de contractació.

La Sindicatura dedueix que el consitori deixaria “únicament marge per a l’acceptació d’al·legacions menors, que no interfereixin en el calendari previst de les obres”. “La formulació i eventual estimació d’una al·legació que impliqués una modificació substancial dels projectes subjectes a aprovació obligaria a retrotraure el procediment de contractació. El calendari previst per l’Ajuntament de Barcelona estableix l’inici de les obres al mes de juny de 2022. Complir amb aquest calendari, que ve determinat per diferents factors, no és compatible amb retrotraure el procediment administratiu”, conclou l’organisme.

Participació ciutadana millorable

A més, la Sindicatura troba que l’Ajuntament no ha tingut gaire en compte l’opinió ciutadana a l’hora de dissenyar la Superilla i els eixos verds en què preveu limitar el trànsit de vehicles. En aquest sentit, destaca la mala nota que els entrevistats en una enquesta de valoració de l’Ajuntament concedeixen al “baix impacte” que pensen que les demandes ciutadanes han merescut en el projecte final.

Per al Síndic de Greuges de Barcelona, “caldria haver previst accions de participació ciutadana més efectives per tal que tota la ciutadania hagués tingut coneixement de l’existència dels projectes i hagués pogut plantejar les seves preocupacions i dubtes“.

La Sindicatura de Greuges remarca que és “indispensable la defensa del dret a un urbanisme harmoniós i sostenible, i a la protecció del medi ambient“. En tot cas, puntualitza que “la promoció d’aquests drets ha de ser compatible amb el dret a l’eficàcia dels serveis públics, la transparència i el dret a la informació”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Xavier Abad a maig 24, 2022 | 18:46
    Xavier Abad maig 24, 2022 | 18:46
    D'això la Janet Sanz monta per demà un "Repensem la superilla".. y listos. Es fer el que li sorti del parrús fent veure que els veïns i entitats han participat.

Nou comentari

Comparteix