Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El govern Colau enterra la ‘Muntanya dels Museus’ de Trias però s’obre a rellançar Montjuïc
  • CA

El govern d’Ada Colau té la seva pròpia agenda per al rellançament de la muntanya de Montjuïc com a clúster de museus i centres culturals. A instàncies del PP a la comissió de Cultura, el tinent d’alcaldia Joan Subirats (BComú) ha donat per enterrat el projecte de ‘Muntanya dels Museus’ que va proposar el govern de Xavier Trias (CiU) el 2013 però s’ha obert a presentar d’aquí 6 mesos mesures alternatives per dinamitzar Montjuïc.

Subirats ha carregat contra l’alt cost –69 milions d’euros– del projecte convergent, que ha titllat de “faraònic”. Després d’insistir diverses vegades en el desacord total del govern actual de la ciutat amb aquella proposta, ha recordat que també l’exconseller Lluís Puig (JxCat) va manifestar fa dos anys que era un projecte “tan ambiciós” que la Generalitat no se’l podia “permetre”. El tinent ha defensat que el passat mandat els comuns van elaborar un Pla integral urbanístic per a la muntanya, un document més aviat continuista que situava sobre el mapa els usos de futur de cada parcel·la de terreny.

Com a novetats ha reivindicat la posada en marxa d’una oficina tècnica de coordinació dels equipaments que hi ha a Montjuïc, tant públics com privats. Aquest espai municipal està ubicat a la seu del districte de Sants-Montjuïc i segons Subirats “està en contacte permanent” amb totes les institucions i centres. A més de millorar les sinergies culturals, el consistori ha acceptat la conveniència de reforçar la seguretat a la zona, millorar la senyalització dels equipaments i relligar els espais esportius i culturals.

D’altra banda, ha valorat positivament la “plataforma dinamitzadora” que han impulsat de forma independent per 7 equipaments culturals de la muntanya: la Fundació Miró, el Museu d’Arqueologia de Catalunya, el pavelló Mies van der Rohe, el Mercat de les Flors, el Teatre Lliure, el MNAC i el Caixafòrum. Segons Subirats, aquest grup va celebrar una primera reunió el 28 de gener i en té prevista una altra aquesta setmana. La primera iniciativa serà organitzar una jornada d’activitats conjuntes el mes de juny, amb un logotip compartit per potenciar la marca “Montjuïc”.

Pel que fa als dos pavellons de la Fira cedits al MNAC, el tinent ha confirmat a l’oposició que segueix vigent l’acord i ha detallat què queda pendent per a la posada en marxa. Per una banda, ha assenyalat que la meitat del pavelló Victòria Eugènia espera “que la Generalitat concreti al pressupost 2020 la promesa de 2 milions d’euros” però ha confiat que prosperarà perquè ja té anunciada la primera exposició. “L’altre meitat del pavelló és de la Fira i no ens el donarà fins d’aquí tres anys”, ha dit. Pel que fa a la nau Alfons XIII, ha advertit que la retirada del sostre d’uralita encareix la rehabilitació: “Hem de parlar amb la Fira de com finançar-ho”.

L’oposició ha donat per bo descartar la ‘Muntanya dels Museus’ de Trias pel seu alt cost estimat. No obstant, Ferran Mascarell (JxCat) ha defensat la vigència de l’esperit de fons del projecte: “Que un projecte sigui desmesurat des del punt de vista arquitectònic no vol dir que no tingui sentit els seus continguts”.

Més notícies
El MNAC s’ampliarà al pavelló Victòria Eugènia el 2021
Notícia: El MNAC s’ampliarà al pavelló Victòria Eugènia el 2021
Comparteix
La Generalitat aportarà 2,5 milions d'euros per condicionar l'espai, que es preveu que obri amb una exposició sobre Gaudí
El MNAC vol ampliar el museu al Pavelló Victòria Eugènia el 2021
Notícia: El MNAC vol ampliar el museu al Pavelló Victòria Eugènia el 2021
Comparteix
El director, Pepe Serra, ha descartat compartir l’espai amb altres equipaments
El Pavelló Victòria Eugènia es queda sense exposicions després d’una reforma de 2,5 milions
Notícia: El Pavelló Victòria Eugènia es queda sense exposicions després d’una reforma de 2,5 milions
Comparteix
L'ICUB ha adequat la meitat de l'espai i espera ara que el MNAC li doni un ús cultural que podria trigar anys a concretar-se
El Parlament esdevé una “pota” del MNAC
Notícia: El Parlament esdevé una “pota” del MNAC
Comparteix
La cambra catalana i el museu barceloní signen el conveni de cessió de deu obres de diferents autors
Irritació veïnal pel calendari de les obres del funicular de Montjuïc
Notícia: Irritació veïnal pel calendari de les obres del funicular de Montjuïc
Comparteix
TMB defensa que no es poden canviar les dates perquè els tècnics estan molt sol·licitats
Barcelona farà un procés participatiu el 2020 per repensar el recinte de Fira a Montjuïc
Notícia: Barcelona farà un procés participatiu el 2020 per repensar el recinte de Fira a Montjuïc
Comparteix
L’Ajuntament vol aprofitar la remodelació de l’espai que es farà pel centenari de l’Exposició Universal el 2029
Fira aprova el projecte financer per ampliar Gran Via i remodelar Montjuïc
Notícia: Fira aprova el projecte financer per ampliar Gran Via i remodelar Montjuïc
Comparteix
Les obres tindran un cost estimat de 333,15 milions d'euros i es preveu acabar-les el 2024 i el 2029 respectivament
La Nit dels Museus atrau a més de 168.000 persones a Barcelona
Notícia: La Nit dels Museus atrau a més de 168.000 persones a Barcelona
Comparteix
El Recinte Modernista de Sant Pau i el MACBA han estat els més visitats de la ciutat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa