Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Fira aprova el projecte financer per ampliar Gran Via i remodelar Montjuïc
  • CA

La Junta General d’accionistes de la societat Fira 2000 ha donat el vistiplau aquest dijous al nou projecte financer per ampliar el recinte de Gran Via i remodelar els espais firals de Montjuïc de Fira de Barcelona. D’acord amb el protocol signat el 13 de febrer passat entre les sis institucions que configuren la societat, el projecte aprovat estableix els instruments de finançament i els compromisos financers que assumirà cada part, que quedaran reflectits en un pacte accionarial.

Les obres implicaran una inversió de 333,15 milions d’euros. Està previst que s’inaugurin l’any 2024 en el cas de Gran Via, i el 2029 en el del recinte de Montjuïc, coincidint amb el centenari de l’Exposició Universal del 1929. Segons el projecte financer es preveu sol·licitar fins a 350 milions d’euros a la banca, 175 a través d’un préstec sindicat o “qualsevol altre tipus de préstec” i 175 més del Banc Europeu d’Inversions (BEI). A més, la Generalitat i els ajuntaments de Barcelona i de l’Hospitalet negociaran amb la Unió Europea la possibilitat d’aconseguir 30 milions addicionals de fons europeus.

Aportacions de tots els accionistes

D’acord amb aquest projecte financer la societat Fira 2000 rebrà aportacions de tots els accionistes. La principal novetat és la contribució de la Cambra de Barcelona en el nou projecte de finançament. Les aportacions són proporcionals a la participació de cada entitat a la societat. La Generalitat hi té un 55,24%, l’Ajuntament de Barcelona un 23,47%, la Diputació de Barcelona un 7,09%, l’Àrea Metropolitana de Barcelona un 7,09%, l’Ajuntament de l’Hospitalet un 5,54% i la Cambra de Comerç de Barcelona un 1,57%. El projecte financer també recull el compromís de totes aquestes institucions per continuar amb les aportacions fins als 576,07 milions d’euros entre el període 2027 i 2051.

Per fer front al retorn de la càrrega financera associada als préstecs, el conveni preveu incrementar el cànon anual que Fira Internacional de Barcelona paga a Fira 2000 en concepte de cessió d’ús de les instal·lacions firals. Així, dels 8 milions d’euros anuals que aporta actualment es passarà a 12 milions, 10 de fixos i 2 de variables. L’objectiu és arribar a 60 milions en 5 anys. L’import del cànon pujarà gradualment, de quinquenni en quinquenni, fins arribar als 116,7 milions per al període 2047-2051, el que es tradueix en 23,3 milions d’euros fixos i 20 de variables.

Lideratge en fires i congressos

El nou projecte d’infraestructures de Fira Internacional de Barcelona passa per l’ampliació i remodelació dels espais firals de Gran Via i Montjuïc. L’objectiu, segons els seus responsables, és afermar el lideratge de la institució en fires i congressos, augmentar el seu nivell de competitivitat a escala internacional i contribuir a l’activitat econòmica i empresarial del territori.

En el cas del recinte de Gran Via, això es tradueix en incrementar la superfície bruta expositiva dels 240.000 als 300.000 metres quadrats per competir amb els equipaments firals de primera magnitud d’arreu del món, atraure grans esdeveniments i poder fer diversos certàmens simultàniament. Està previst que les obres d’ampliació s’inaugurin l’any 2024.

Centenari de l’Exposició del 1929

La remodelació dels espais firals de Montjuïc es vol estrenar coincidint amb el centenari de l’exposició internacional de Barcelona del 1929. L’objectiu és adequar l’espai actual a les exigències i les necessitats firals del segle XXI, tot mantenint l’essència del recinte històric.

El tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha destacat el “compromís ferm” del consistori amb Fira com a element “principal” de promoció econòmica, i ha explicat que si l’objectiu és “rellançar” la capital catalana cal tenir “les millores eines” per poder competir en l’àmbit global.

També ha considerat que amb el conveni “comença a caminar” l’ampliació de Fira Gran Via perquè, entre d’altres, “aculli el MWC del futur”. Pel que fa al procés de reforma de Montjuic, Collboni ha explicat que “caldrà treballar” per encabir-hi noves activitats econòmiques “aprofitant l’oportunitat” de construir una Fira “més integrada” a la ciutat, amb “més habitatge” i “millor connectada i integrada” amb els barris de l’entorn. En aquest sentit, ha explicat que Ajuntament i Fira comencen ara el procés per definir-ne nous usos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa