Barcelona farà un procés participatiu el 2020 per repensar el recinte de Fira a Montjuïc

L’Ajuntament vol aprofitar la remodelació de l’espai que es farà pel centenari de l’Exposició Universal el 2029

L’Ajuntament de Barcelona obrirà un procés participatiu el 2020 per repensar el recinte de Fira de Barcelona a Montjuïc per fer-lo “més permeable” i incorpori equipaments i habitatge. La segona tinenta d’alcaldia, Janet Sanz, ha explicat durant la comissió d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat d’aquest dimarts que el govern municipal vol elaborar una proposta de remodelació que “posi en valor el patrimoni arquitectònic de Montjuïc” i que, al mateix temps, “faci ciutat incorporant equipaments i habitatge”.

Durant la compareixença a la comissió, sol·licitada pel grup municipal d’ERC, Sanz ha fet una pinzellada de com serà la proposta que es discutirà amb els veïns: “L’acord es llegeix com una proposta de transformació urbana per poder garantir les activitats però pensar aquest entorn amb més vitalitat”, ha dit. “Ara és un recinte i hauríem de tenir un espai més interconnectat i permeable”. El sol on està construït el recinte firal és de titularitat municipal i Fira de Barcelona paga un cànon anual a l’Ajuntament.

L’oposició demana cautela

La postura d’ERC, en canvi, és de “certa cautela” respecte al futur del recinte. La regidora Maria Buhigas ha assegurat que el “sòl és un bé escàs a la ciutat” i que “l’habitatge ha de ser una prioritat”, però que Barcelona té “altres espais que poden donar resposta” a aquesta problemàtica. Els republicans volen que es preservin els “grans sols d’equipaments” i s’ha mostrat favorable a conservar certes zones de la ciutat a usos concrets, en aquest cas l’organització de congressos i la promoció econòmica.

La resta de l’oposició també s’ha mostrat favorable a debatre la qüestió i ha demanat al govern municipal que el procés participatiu es faci amb rigor i consens. Jordi Martí (JxCat) ha matisat que les consultes als veïns s’han de plantejar un cop les administracions i entitats presents a Fira de Barcelona –Ajuntament, Generalitat i Cambra de Comerç– es posin d’acord en un projecte base. Per la seva banda, Celestino Corbacho (Cs) ha demanat als govern que “vagi una mica enllà de la clàssica taula de participació” perquè la remodelació supera el concepte de barri.

Nou comentari