Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El polèmic xou de llums de Pedralbes rep el permís just abans de tancar
  • CA

Permís concedit sobre la botzina. El multitudinari i, alhora, controvertit espectacle de llum Natura encesa -que ha ocupat part dels Jardins de Pedralbes des de primers de desembre i fins aquest cap de setmana– ha aconseguit l’autorització que li faltava de la Generalitat just abans de tancar.

La comissió territorial de patrimoni cultural va atorgar l’aval al muntatge la setmana passada, el 19 de gener, quan ja feia gairebé un mes i mig que milers de persones havien visitat el recinte pagant entre 9,50 i 15,50 euros per entrada. Abans de beneir-lo amb retard, el Departament de Cultura va informar a mitjans de desembre a la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) que no havia rebut cap sol·licitud de l’Ajuntament perquè la Generalitat permetés el recorregut lumínic als jardins, com va avançar el TOT Barcelona.

El vistiplau de Cultura era preceptiu perquè la instal·lació s’afincava en un parc declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, un alt rang de catalogació que exigeix una estricta protecció patrimonial. Al final, ha lliurat el consentiment a Natura encesa quan quedaven tan sols quatre dies perquè es clausurés.

Instal·lació de l'espectacle 'Natura encesa' als Jardins de Pedralbes / Cedida
Instal·lació de l’espectacle ‘Natura encesa’ als Jardins de Pedralbes / Cedida

Tot i tolerar l’esdeveniment in extremis, la comissió de patrimoni de Barcelona va establir com a condició “que es protegeixin adequadament els elements patrimonials del jardí, per tal de garantir la seva correcta conservació”, explica el Departament de Cultura. El requisit s’ha reclamat quan l’itinerari de llum encarava ja les últimes exhibicions, que l’Ajuntament va acceptar ampliar més enllà del Nadal després que els organitzadors -la productora Letsgo- esgotés els primers 50.000 tiquets que va posar a la venda.

La resposta de la Generalitat no satisfà a l’Associació de Veïns de Zona Universitària, que es queixa que la decisió arriba “a destemps”, subratlla el president de l’entitat, Josep Maria Guillumet: “Des del punt de vista administratiu, és una infracció gravíssima que l’informe no es fes en el moment oportú. S’hauria d’haver fet abans que l’activitat comencés per poder modificar el projecte d’acord amb la resolució de la comissió. Tal com s’ha fet, va contra tota coherència en el tractament d’un espai natural, perquè incompleix moltes normes de Parcs i Jardins”.

El TOT Barcelona ha contactat també amb els organitzadors de Natura encesa per saber si han modificat res del muntatge els últims dies per atendre la demanda de la comissió de vetllar pels jardins. Aquest mitjà no ha rebut resposta fins ara.

“Parc temàtic”

Després de revelar a la FAVB que no sabia res de l’espectacle, el Departament de Cultura va requerir a l’Ajuntament que li lliurés el projecte d’instal·lació el 20 de desembre per valorar si havia d’autoritzar-lo, encara que fos amb posterioritat a l’estrena del show. La conselleria afirma que va rebre l’expedient tres dies més tard, quan feia més de dues setmanes que l’exhibició s’havia inaugurat als Jardins de Pedralbes i ja s’havia comunicat que es prorrogava fins al 23 de gener. La Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona comparteixen la propietat del parc monumental.

Cultura afegeix que, un cop examinat el projecte i elaborat un dictamen al respecte, l’aprovació del muntatge amb la salvaguarda que s’assegurés la protecció dels elements catalogats va ser unànime a la comissió de patrimoni. A l’òrgan participen representants designats per la Generalitat, per l’Ajuntament i un d’escollit pel Col·legi d’Arquitectes.

Instal·lació de l'espectacle 'Natura encesa' als Jardins de Pedralbes / Cedida
Instal·lació de l’espectacle ‘Natura encesa’ als Jardins de Pedralbes / Cedida

Entitats veïnals com la FAVB i del districte de les Corts van qüestionar que es tolerés l’atracció nadalenca. Van alertar que la xarxa de cent quilòmetres estesa perquè s’encenguessin un milió de llums led podia fer malbé la flora protegida. A més, adverteixen que els Jardins de Pedralbes s’han convertit en una espècie de “parc temàtic” i creuen que és contraproduent per a la preservació del recinte que quedi ocupat per espectacles privats durant mig any, incloent el festival de música que es programa entre primavera i estiu.

El districte de les Corts ha negat que ocultés la contractació del recorregut lumínic a les entitats -com l’Associació de Veïns de Zona Universitària ha retret- i ha defensat que ha sigut escrupulós en el compliment dels tràmits. Va sostenir que sí que va informar de la instal·lació al Departament de Presidència de la Generalitat, segons va publicar l’Ara. El districte addueix que l’esdeveniment respon a un pla pilot perquè la programació nadalenca no quedi acaparada al centre de Barcelona.

Natura encesa ja va estar a punt d’aterrar a Barcelona durant el Nadal de 2020. De fet, va començar a muntar-se al parc del Turó de la Peira, però les crítiques del moviment associatiu de Nou Barris va provocar que es suspengués abans d’obrir-se. El teixit social rebutjava que es barrés el pas a una zona verda pública si no es comprava una entrada per veure la fira de llum. La cancel·lació va suposar que l’Ajuntament es comprometés a indemnitzar l’empresa promotora amb 23.000 euros. Aquest cop sí que el show s’ha pogut mostrar després de traslladar-se de Nou Barris a les Corts, dos districtes governats pel PSC.

Més notícies
Exemplar de suricata / Europa Press
Mor el Wilson, el suricata més famós del Zoo de Barcelona
Notícia: Mor el Wilson, el suricata més famós del Zoo de Barcelona
Comparteix
L'animal, criat en captivitat, ha mort als 22 anys
Edifici que Sorigué farà al barri de la Verneda per l'encàrrec de l'Ajuntament de Barcelona / Sorigué
L’Ajuntament encarrega a Sorigué fer pisos de lloguer social de fusta
Notícia: L’Ajuntament encarrega a Sorigué fer pisos de lloguer social de fusta
Comparteix
L'objectiu és fer edificis sostenibles, que combatin el canvi climàtic i que "evitin la consolidació de rols de gènere"

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa