Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau haurà d’indemnitzar la polèmica fira de Nadal de Nou Barris
  • CA

La polèmica fira de Nadal que va impulsar el districte de Nou Barris no només es va haver de suspendre sinó que costarà diners a l’Ajuntament de Barcelona. El nou regidor d’aquest territori, Xavier Marcé, volia portar al parc del Turó de la Peira l’espectacle de gran format Natura Encesa que la productora LetsGo mostra al Jardí Botànic de Madrid per segon any consecutiu. La proposta no va agradar gens al veïnat, perquè era de pagament i comportava tancar al públic tot un espai verd molt utilitzat.

Segons han confirmat al TOT Barcelona la productora i el districte, el consistori haurà d’abonar 23.000 euros a l’empresa en concepte de muntatge i desmuntatge. Aquest import estava estipulat en un protocol d’intencions firmat a l’estiu –no es va arribar a firmar el conveni definitiu–, com a compensació en cas que una situació imprevista obligués a suspendre l’acte. El show requeria dissenyar i confeccionar grans figures lumíniques i elements audiovisuals, que es van començar a preparar mesos abans.

Si s’hagués celebrat amb normalitat, la productora preveia cobrir els costos amb el preu de les entrades. Segons confirma LetsGo, l’accés d’adult costava 12 euros –els infants una mica menys– i els veïns de l’entorn immediat només havien de pagar 3 euros. L’activitat havia de durar fins al 10 de gener, és a dir, gairebé dos mesos. 

El districte es defensa

“Arran de l’ordre de suspensió presa per decisió municipal, el Districte de Nou Barris ha assumit una part de les despeses del muntatge i desmuntatge amb un import total de 23.000 euros”, argumenten fonts municipals. Neguen, però, que es tracti de “cap compensació per les despeses de producció ni lucre cessant”. El muntatge s’havia d’inaugurar el 26 de novembre i el districte va decidir la cancel·lació el dia 4, tres setmanes abans.

Fonts municipals insisteixen que la iniciativa deixa un balanç positiu pel barri, encara que no es celebrés i hagi costat diners. Arran de l’espectacle, el consistori ha fet petites millores al parc noubarrienc com la instal·lació de portes, la reparació d’una tanca, enllumenat més eficient i paviment més accessible. Tot i no arribar-se a celebrar l’activitat, el parc va estar tancat al públic unes 3 setmanes.

Espectacle 'Natura Encesa' a Santa Cruz de Tenerife / LetsGo
Espectacle ‘Natura Encesa’ a Santa Cruz de Tenerife / LetsGo

Discrepància interna

La raó oficial de la cancel·lació són les restriccions sanitàries del Govern català, coincideixen productora i consistori. No obstant, fonts coneixedores expliquen al TOT Barcelona que va tenir un paper clau la discrepància dels dos socis de govern sobre el projecte. Mentre Marcé n’era un entusiasta defensor, àrees com Salut i Parcs i Jardins –liderades pels comuns– mai van veure amb bons ulls la iniciativa. 

La suspensió de l’esdeveniment barceloní, però, no ha significat que l’espectacle quedi en un calaix. La productora tenia previst portar-lo de gira després de l’estrena a Catalunya i ha accelerat la següent parada, Santa Cruz de Tenerife, per instal·lar-lo allà durant la campanya de Nadal. A l’illa canària també hi ha hagut contratemps, perquè les restriccions autonòmiques han obligat a cancel·lar els passis entre el 19 de desembre al 3 de gener. Es podrà visitar, teòricament, fins al 14 de febrer.

En paral·lel LetsGo manté l’espectacle a Madrid, que ha tornat a triomfar: ja s’han esgotat totes les entrades a la venda. La productora és una llarga trajectòria en musicals –The Hole, Ghost, La Familia Addams…– i shows de patinatge sobre gel.

L’any vinent

La coordinadora de Nous Negocis de LetsGo, Ana Montes, explica a aquest diari que l’espectacle previst a Barcelona –i ara en funcionament a Tenerife– era una versió una mica diferent del que fan a Madrid. El de la capital espanyola l’anomenen Flora i aquest, Life. “Té un enfocament mediambiental, no és tan una exposició nadalenca com a Madrid, sinó que transmet un missatge sobre la cura del planeta”, detalla. Assegura que incloïa una “balena blava preciosa” i “llums espectaculars”. Pel que fa a l’entrada de pagament, considera que calia “establir un preu per evitar aglomeracions”.

Espectacle 'Natura Encesa' a Santa Cruz de Tenerife / LetsGo
Espectacle ‘Natura Encesa’ a Santa Cruz de Tenerife / LetsGo

“La nostra idea és realitzar l’activitat l’any vinent a Barcelona, però no hi ha un compromís perquè tant temps abans ningú sap què passarà”, explica Montes. Explica que des del principi el projecte va ser dissenyat “específicament per al Turó de la Peira”: “Es va escollir aquesta ubicació perquè hi havia interès municipal per dinamitzar una zona perifèrica i no fer-ho tot sempre en llocs cèntrics”.

Nou Barris, a contracorrent

La campanya de Nadal 2020, però, té justament l’enfocament contrari. L’alcaldessa Ada Colau i el tinent d’alcaldia Jaume Collboni van emfatitzar en la presentació del programa que enguany l’Ajuntament volia potenciar el centre de la ciutat per compensar l’impacte de la pandèmia, en comptes de seguint descentralitzant actes, com havia fet els darrers anys. També contrasta la gratuïtat de totes les activitats promogudes pel consistori, a diferència de Natura Encesa

Casualment el districte ha difós aquest dilluns noves activitats nadalenques al districte, que no s’havien inclòs a la presentació de Colau i Collboni. Les propostes s’emmarquen en un programa titulat “El Nou Nadal de Nou Barris”, que inclou activitats gratuïtes i de carrer per al públic familiar. Ara bé, el pati de la seu del districte acull 4 espectacles –blues, clàssica, màgia i circ– adreçats als clients de les botigues del territori: “Entrada gratuïta comprant als comerços associats”, diu el programa.

Els veïns, indignats

El moviment veïnal es va oposar de seguida a l’espectacle. Al novembre l’associació de veïns del barri havia reunit unes 2.000 firmes en contra i la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) va qualificar de “totalment inacceptable” la iniciativa en un comunicat públic, on a més considerava un “menyspreu absolut” cap al veïnat tancar un espai públic de gran utilització per fer pagar entrada a qui vulgui passejar-hi.

Un mes després, amb l’activitat cancel·lada, l’entitat continua indignada: “El districte va ser opac”, acusa Albert Recio, sots-president primer. “L’argumentari municipal és que això no costaria ni un duro, que només es cediria l’espai!”, recrimina. El dirigent veïnal critica el relat socialista de “descentralitzar el turisme i fer venir gent a Nou Barris en plena pandèmia”. També recorda que el Turó de la Peira ha estat un dels barris on la segona onada de coronavirus ha tingut més incidència: “No sembla raonable voler que hi vagi una gentada”.

Més notícies
El turó de la Peira / Ajuntament de Barcelona
Cancel·lat el polèmic “jardí de Nadal” de Nou Barris
Notícia: Cancel·lat el polèmic “jardí de Nadal” de Nou Barris
Comparteix
Les noves restriccions impossibiliten la celebració de l'esdeveniment
Espai amb ombra al Parc del Turó de la Peira / Ajuntament de Barcelona
Indignació veïnal pel nou jardí de Nadal “privat” i “de pagament” a Nou Barris
Notícia: Indignació veïnal pel nou jardí de Nadal “privat” i “de pagament” a Nou Barris
Comparteix
Considera una "irresponsabilitat" ocupar durant mesos el concorregut Turó de la Peira en plena pandèmia
Espai amb ombra al Parc del Turó de la Peira / Ajuntament de Barcelona
Nou Barris estrenarà un “jardí de Nadal” al Turó de la Peira
Notícia: Nou Barris estrenarà un “jardí de Nadal” al Turó de la Peira
Comparteix
El regidor Xavier Marcé detalla que tindrà "efectes lumínics i sonors" i comportarà obres de remodelació
Escenari previst per Nadal a la plaça Catalunya / Ajuntament de Barcelona
Barcelona anuncia 40 dies d’espectacles per Nadal
Notícia: Barcelona anuncia 40 dies d’espectacles per Nadal
Comparteix
Cent concerts sorpresa de jazz i un homenatge lumínic a la ciutadania a plaça Universitat, entre les novetats d’enguany

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa