Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El polèmic espectacle de llum de Pedralbes no té permís de la Generalitat
  • CA

L’espectacle Natura encesa, que ocupa part dels Jardins de Pedralbes, no ha passat desapercebut a les portes del Nadal a Barcelona. Per una banda, ha prorrogat l’exhibició fins al 23 de gener després d’exhaurir les primeres 50.000 entrades posades a la venda per gaudir del joc lumínic nocturn que es forma amb un milió de llums led i cent quilòmetres de cablejat. Per l’altra, ha revoltat el teixit veïnal del districte de les Corts, que troba “absolutament inadequat” que s’ubiqui en un parc monumental que també allotja els concerts del festival dels Jardins de Pedralbes durant uns tres mesos, entre primavera i estiu. Amb tot plegat, creuen que s’ha convertit en un “parc temàtic” durant bona part de l’any, a risc de danyar la fauna i la flora de l’espai, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.

A la crítica s’ha sumat la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), que ha comunicat la seva inquietud al Govern català per un esdeveniment que considera que “no s’adequa amb la qualitat i la fragilitat del bé protegit”. L’organització que agrupa el moviment veïnal de la ciutat ha sol·licitat a la Generalitat els informes que hagi emès per permetre el recorregut lumínic als jardins. És preceptiu que la comissió territorial de patrimoni cultural del Departament de Cultura els dicti, atesa l’alta catalogació que empara el parc, que és de propietat compartida entre el Consistori i la Generalitat. La resposta de la Direcció General de Patrimoni del Govern català a la FAVB és meridiana: no ha rebut fins ara cap avís de l’Ajuntament per tal que la conselleria de Cultura avali que Natura encesa s’assenti als Jardins de Pedralbes, tot i que la instal·lació es pot visitar des del 7 de desembre.

“En relació amb aquest esdeveniment, al Departament de Cultura no ens consta actualment cap sol·licitud d’autorització per part de l’Ajuntament“, afirma l’escrit de la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat que la FAVB va rebre aquest divendres. En el document a què el TOT Barcelona ha tingut accés, el Govern avança que prendrà mesures, un cop comprovat que no s’han completat tots els passos previstos per tolerar l’activitat dins d’un recinte amb un alt rang de protecció. “Ens posarem  en contacte amb l’Ajuntament per a valorar la incidència del projecte i la compatibilitat amb la protecció dels valors patrimonials del Palau de  Pedralbes i el seu parc“, conclou la direcció general que depén del Departament de Cultura.

Decoració de l'espectacle 'Natura encesa' penjant d'arbres dels jardins de Pedralbes / Cedida
Decoració de l’espectacle ‘Natura encesa’ penjant d’arbres dels jardins de Pedralbes / Cedida

Els Jardins de Pedralbes reben la categoria de monument històric. “Som conscients que aquests tipus d’espectacles, així com el Festival de Pedralbes que es realitza a l’estiu,  pot esdevenir un element agressiu vers els valors del jardí si no es prenen les mesures adequades per a la seva protecció”, esgrimeix Cultura en l’escrit a la FAVB. La federació veïnal recorda que els propis jardins, els brolladors, l’Umbracle, la Font d’Hèrcules i l’escultura Nu femení estan inclosos al catàleg de patrimoni català.

La resposta de la Generalitat se sosté en dos preceptes. Per una banda, recorda que un decret instaura que “l’autorització d’intervencions en béns culturals d’interès nacional i en entorns de protecció subjectes a llicència municipal ha de ser sol·licitada per l’ajuntament a la comissió territorial del patrimoni cultural corresponent abans de la concessió de la llicència”. Alhora, afegeix que la llei de patrimoni cultural català estableix que “les intervencions realitzades en un bé cultural d’interès nacional han d’ésser autoritzades pel Departament de Cultura”. De l’escrit es desprén que el districte de les Corts -que va concedir el permís perquè Natura encesa obrís- no ha atès cap de les dues disposicions.

Dues llicències

A banda, la FAVB i associacions veïnals com la de Zona Universitària han qüestionat que Natura encesa s’inaugurés el 7 de desembre, 13 dies abans de finalitzar el període d’exposició pública de l’espectacle i de presentació d’al·legacions. El districte informa al TOT Barcelona que va autoritzar l’activitat mitjançant una “llicència extraordinària”, per tractar-se d’un acte cultural, i venç el 23 de desembre. Segons l’Ajuntament, aquest tipus de permís s’atorga un cop els informes donen el vistiplau, sense que calgui publicació al Butlletí Oficial de la Província ni encetar un període per al·legar. Afegeix que és una prova pilot per estendre la programació de Nadal fora del centre de Barcelona.

Espectacle 'Natura Encesa', en la seva versió a Santa Cruz de Tenerife / LetsGo
Espectacle ‘Natura Encesa’, en la seva versió a Santa Cruz de Tenerife / LetsGo

El districte afegeix que ara sí que s’ha donat marge perquè veïnat i entitats plantegin modificacions a l’activitat, perquè els responsables de Natura encesa -promogut per la productora Letsgo- han demanat una altra llicència per ampliar el recorregut lumínic per un altre mes, atesa l’alta afluència de públic. En canvi, a la web d’exposició pública de l’Ajuntament figura que el període per al·legar va començar el 19 de novembre; per tant, abans que l’espectacle tingués temps de publicitar-se i d’esgotar les entrades. A més, al document que el Consistori adjunta a la web consta que la petició de llicència de l’empresa Naturaleza Encendida SL era per exercir l’activitat del 21 de desembre al 23 de gener. D’haver sigut així, l’exposició pública sí s’hagués tancat un dia abans de l’inici de l’espectacle.

L’Associació de Veïns de la Zona Universitària ha presentat al·legacions quan ja s’havia obert la instal·lació al públic. Entre altres queixes, l’entitat lamenta “manca de participació” i assegura que no va rebre “cap informació” fins que ja s’havia contractat el projecte.

El districte respon que sí que va explicar l’espectacle que s’instal·laria a les associacions veïnals. Natura encesa ja va ser controvertit l’any passat, quan va acabar desmuntant-se sense arribar a exhibir-se a Nou Barris, a causa de les queixes veïnals que va causar perquè anava a implicar que es tanqués el parc del Turó de la Peira i només es permetria l’accés comprant entrada. L’Ajuntament es va comprometre aleshores a indemnitzar la promotora amb 23.000 euros per la suspensió de la ruta de llum.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa