Els guarnits i concerts supervivents de les festes de Sants 2020

Dos carrers tindran decoració simbòlica | Castellers i FM Alternativa programen actes

La festa major de Sants va anunciar que suspenia tota la programació oficial pel rebrot de coronavirus, però dos carrers i dos col·lectius del barri mantindran viva la celebració amb un reduït conjunt d’activitats i guarnits. La programació supervivent es concentra en els 5 dies que havia de durar la festa, des de dissabte 22 fins dimecres 26 d’agost. L’únic acte del programa oficial que s’ha mantingut és l’ofrena floral a Sant Bartomeu, prevista per dilluns 24 d’agost a l’església de Santa Maria de Sants i dimarts al Mercat de Sants.

Guarnits

La decoració de carrers serà pràcticament testimonial. Dos comissions de veïns, la de Papin i la de Sagunt, tenen previst decorar els dos carrers amb un sostre artístic amb la mateixa temàtica. Desenes de mans de colors serviran d’homenatge als sanitaris i a “tothom que va donar un cop de mà” durant els dies més durs del confinament, expliquen fonts de la comissió Papin. “Ho vam idear durant el confinament, en l’època dels aplaudiments als balcons”, detallen. Divendres començaran a penjar els primers elements i l’Ajuntament de Barcelona ja ha col·locat tanques al carrer per advertir-ho.

A més, cadascun dels carrers lluirà un mural col·laboratiu en una paret. Seran dos grans mapes, d’uns tres metres d’ample, que mostraran respectivament la meitat nord i la meitat sud del barri de Sants, prenent el passeig de Sant Antoni com a frontera. Al damunt hi enganxaran fotografies o imatges enviades per veïns i que mostrin escenes d’antigues edicions de la festa major. A més d’apel·lar a la memòria popular, reivindiquen que l’essència de la festa és l’ocupació de la via pública per part del veïnat. Ni que sigui de forma simbòlica, el mural vol representar aquesta apropiació temporal.

Per altra banda, la Federació de carrers crida als veïns i veïnes a decorar els balcons amb estels: “Seran una petita espurna per mantenir la flama de la festa major viva fins que l’any vinent torni a ser una foguera”. Grans o petits i amb qualsevol material, no hi ha requisits. L’organització lamenta que l’alerta sanitària ha obligat a “ser prudents” i no guarnir carrers com cada any per no posar en risc a ningú, però convida a recuperar la tradició dels balcons. A diferència de Gràcia, on el concurs de decoració té una categoria fixa per als balcons, a Sants aquests guarnits pràcticament s’havien perdut tot i que històricament havien estat també molt populars.

Concerts, paelles i actes

La festa major de Sants té dos programes d’actes paral·lels que s’han convertit en una tradició més. Es tracta de les activitats que organitzen els Borinots – Castellers de Sants i les de la Festa Major Alternativa. En els dos casos s’ha mantingut la previsió de celebrar activitats obertes al públic, tot i que adaptades amb la pandèmia. Així, durant els cinc dies assenyalats, l’aparcament de l’estació d’autobusos de Sants acollirà recitals de poesia, concerts, teatre de titelles, vermuts, havaneres i monòlegs. I tancarà el programa, com cada any, el cantautor Miquel del Roig. Tots els actes són gratuïts, tindran aforament limitat i caldrà reserva prèvia.

Pel que fa a la Festa Major Alternativa, aquest dijous ha anunciat que concentrarà totes les activitats al Parc de l’Espanya Industrial amb el vistiplau de Protecció Civil. Cancel·la tots els àpats populars, inclòs un concurs de paelles molt arrelat que estava previst celebrar aquest diumenge. Al programa d’aquest any hi ha concerts i xerrades, un campionat de mus, un taller de petanca, circ feminista, bingo i teatre, entre moltes altres propostes.

Més informació

Nou comentari